Nejlepší palačinky: Základní recept a tipy na sladké i slané náplně

3. března 2024 • 00:15

Také s láskou vzpomínáte na palačinky plněné kakaem nebo marmeládou, které vám dělávala maminka? Zkuste i něco jiného. Je skoro neuvěřitelné, kolik chutí a podob tyto jemné a tenké placky z litého těsta nabízejí.  

Základem bezchybných palačinek, které se vám nebudou trhat ani připalovat na pánvi, je správný poměr surovin a tak akorát husté těsto. Potřebujete na něj kromě špetky soli jen tři suroviny – vejce, mléko a hladkou nebo polohrubou mouku. Hladká mouka je ideální na tenké palačinky, polohrubá se lépe rozmíchává a hodí se na tlustší palačinky. Můžete přidat i trochu cukru, ale ne moc, aby se palačinky při smažení nepřipalovaly. Pro hezky kypré palačinky lze část těsta nahradit sodovkou nebo kefírem, případně do něj nakonec přimíchat asi lžíci tuzemáku. 

Připravte si  podle našeho videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Aby se vám palačinky povedly, je dobré dodržet pár jednoduchých pravidel:

  • Pokud je těsto moc husté, přidejte do něj trochu vody. Nepoužívejte už další mléko, jinak se těsto bude lepit.
  • Umíchané těsto nechte chvíli odpočinout, aby se v něm aktivoval lepek. Můžete si ho připravit i den předem a dát do ledničky.
  • Těsto lijte do dobře rozpálené pánve lehce vymazané tukem a před každým nalitím těsto promíchejte.
  • Před pečením každé další palačinky pánev znovu lehce vymastěte, ideálně pomocí mašlovačky nebo papírové utěrky.

Na palačinkách je skvělé, že je můžete podávat k snídani, obědu i večeři, případně jako dezert. Jsou vynikajícím základem pro téměř jakýkoli druh sladké nebo slané náplně, kterou objevíte nebo si i sami vymyslíte. Nebojte se být kreativní ve vymýšlení nových kombinací, do kterých můžete zužitkovat i nejrůznější zbytky, například pečené maso či zeleninu.  

Palačinky s mletým masem, zeleninou a fazolemi Palačinky s mletým masem, zeleninou a fazolemi • Autor: iStock

Tipy na sladké náplně

Klasikou jsou domácí džemy, například malinový, jahodový nebo meruňkový, výborný je třeba i pomerančový.

Velmi variabilní náplní je měkký tvaroh, který stačí jen osladit cukrem či medem nebo do něj ještě rozmačkat ovoce. Lze ho vylepšit citronovým krémem, nasekanými ořechy, rozinkami namočenými v rumu nebo třeba vanilkou. Zkuste i náplň z tvarohu oslazeného cukrem a smíchaného s nastrouhanou mrkví a nasekanými vlašskými ořechy.

Místo tvarohu se dá použít i zakysaná smetana, ricotta, hustý jogurt nebo pribináček, ke kterým přidáte ovoce (banány, jahody, borůvky, maliny…), případně i nasekané nebo mleté oříšky, kokos nebo čokoládu. 

Palačinky s ricottou a ovocem Palačinky s ricottou a ovocem • Autor: iStock

Skvělou náplní jsou všechny druhy ovoce,  od nakrájených jahod se šlehačkou přes rozvařené ovoce s cukrem až po plátky banánů s nutellou. Hlavně v chladnějších měsících jsou výborné palačinky plněné nakrájenými jablky podušenými na másle s trochou cukru a mleté skořice. A když k nim ještě přidáte slaný karamel, budou naprosto dokonalé. 

Velmi jednoduché a skvělé jsou čerstvé horké palačinky potřené máslem a posypané cukrem nebo klasické francouzské palačinky Suzette s pomerančem.

Tipy na slané náplně

I slané palačinky jsou neskutečně variabilní. A některé z nich můžete navíc po naplnění posypat sýrem nebo zalít smetanou a zapéct.

Spousta lidí nedá dopustit na palačinky plněné dušeným špenátem posypaným nastrouhaným sýrem, případně i nakrájenou šunkou.

Výborné jsou palačinky s houbovou náplní

Máte-li rádi k snídani vajíčka, jistě vám budou chutnat i  jednoduché palačinky plněné šunkou a vejci

Teplé i studené můžete podávat palačinky plněné plátky uzeného lososa, smetanovým sýrem (žervé, lučina apod.) a nasekaným koprem

Palačinky s uzeným lososem Palačinky s uzeným lososem • Autor: iStock

Tvarohu se nemusíte vzdávat ani v případě slaných náplní. Rozmíchejte ho s trochou změklého másla a zakysané smetany, ochuťte solí a přidejte nasekanou pažitku, případně i další čerstvé bylinky. 

Na své si jistě přijdou milovníci dobrých sýrů. Pro opravdové labužníky je kombinace sýru Gruyère, šunky a dijonské hořčice. Skvělé jsou plátky hermelínu s brusinkami nebo plátky grilovaných hrušek s nasekanými vlašskými ořechy, případně ratatouille či pečená zelenina s rozdrobeným kozím sýrem

Vydatné jsou palačinky plněné masem. Zkuste restovaná kuřecí prsa se zeleninou nebo využijte zbylé pečené či grilované maso a doplňte ho bešamelovou omáčkou a tučnějším sýrem. Moc dobrá je i náplň z mletého masa, které stačí orestovat na cibulce a dochutit kořením či bylinkami nebo ho připravte podobně jako omáčku na boloňské špagety.  

Výborný je i slaný palačinkový dort se dvěma náplněmi>>>

Autor: Anna Kopečková