Jak připravit ten nejlepší bramborový salát? Známe odpověď!

22. prosince 2021 • 08:00

Při přípravě štědrovečerní večeře se strávníci dělí zpravidla na dva tábory. Někdo dává přednost rybě, někdo preferuje kuřecí řízek, ale bramborový salát zkrátka nesmí na žádné slavnostní tabuli chybět. Podívejte se s námi na to, jak připravit ten nejbáječnější bramborový salát, s nímž zazáříte!

Brambory a zelenina

S přípravou bramborového salátu začněte ideálně den předem. Prvním krokem je výběr brambor, který byste rozhodně neměli podcenit. Doporučujeme použít brambory typu A, které jsou pevné a vhodné na saláty. Do salátu se krájejí na kostičky, je proto důležité zvolit správný typ, aby se nerozpadaly a nebyly moučné. Brambory uvařte den předem ve slupce. Zelenina se využívá vařená nebo sterilovaná. Můžete ji také krájet nebo mixovat v mixéru. Záleží na tom, co je vám příjemnější a také kolik času na přípravu máte.

Video se připravuje ...

Majonéza v hlavní roli

Koupená majonéza je sice bez práce, ale té domácí se žádná nevyrovná. Žloutek, dijonská hořčice, olej, vinný ocet, citronová šťáva, sůl, pepř a do 15 minut je báječná domácí majonéza hotová! Vyšlehat ji můžete metličkou nebo tyčovým mixérem. Nezapomeňte také na to, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

Nebojte se experimentů!

Přestože si potrpíte na tradice, nebojte se trochu experimentovat. Vyzkoušejte do bramborového salátu přidat jablko nebo přimíchejte několik kaparů a dotáhněte tím salát k dokonalosti.

Tradiční bramborový salát, s nímž zazáříte!

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny na salát:

  • 2,5 kg brambor
  • 5 ks mrkve
  • 270 g nakládaných okurek
  • 200 g sterilovaného hrášku
  • 400 g majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • petržel na ozdobu
  • 1 lžička soli
  • půl lžičky mletého pepře

Popis:

1. Brambory uvařte ve slupce ideálně už den předem. Mrkev oloupejte a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, mrkev, okurky a cibuli nadrobno.

2. Všechny suroviny promíchejte, opepřete, osolte, přidejte okapaný hrášek, majonézu, hořčici a – chcete-li – také trochu láku z okurek. Vše důkladně promíchejte, uložte do ledničky a nechte přes noc odležet. Podávejte posypané petrželí.

Video se připravuje ...
 

Autor: DF