Jak připravit ten nejlepší bramborový salát? Známe odpověď!

20. prosince 2023 • 00:15

Při přípravě štědrovečerní večeře se strávníci dělí zpravidla na dva tábory. Někdo dává přednost rybě, někdo preferuje kuřecí řízek. Bramborový salát ale nesmí na žádné slavnostní tabuli chybět. Podívejte se s námi na to, jak připravit ten nejbáječnější bramborový salát, s nímž zazáříte!

Jaké brambory a zeleninu?

S přípravou bramborového salátu začněte ideálně den předem,aby se stihl dostatečně rozležet. Prvním krokem je výběr brambor, který byste rozhodně neměli podcenit. Doporučujeme použít brambory typu A, kterým se přímo říká salátové. Jsou totiž pevné, takže se vám při krájení na kostičky nebudou rozpadat. Brambory uvařte den předem ve slupce a oloupejte je až následující den, kdy budou vychladlé. Aby se vám snadno loupaly, můžete použít malý trik - nařízněte před vařením slupku kolem dokola. Pak ji z brambor snadno stáhnete. Další zelenina, jako je mrkev, celer, petržel nebo hrášek, se využívá vařená nebo sterilovaná. Záleží, co máte raději a také kolik času na přípravu máte. 

Video se připravuje ...

Majonéza v hlavní roli

Koupená majonéza je sice bez práce, ale té domácí se žádná nevyrovná. Žloutek, dijonská hořčice, olej, vinný ocet, citronová šťáva, sůl, pepř a do 15 minut je báječná domácí majonéza hotová! Vyšlehat ji můžete metličkou nebo tyčovým mixérem. Nezapomeňte také na to, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

Majonéza se dá připravit i bez vajec>>>

Video se připravuje ...

Trik s cibulí

Cibuli do salátu můžete použít klasickou žlutou, bílou nebo třeba červenou. Záleží na vaší chuti. Žlutá cibule je štiplavější, červená má jemnější chuť a v salátu bude hezky barevně ladit. Pokud chcete, aby vám salát déle vydržel, spařte nakrájenou cibuli nejdříve vroucí vodou, případně ji krátce povařte ve vodě nebo v láku z okurek. Syrová cibule totiž začne brzy kvasit a salát pak vydrží mnohem kratší dobu. 

Tradiční bramborový salát, s nímž zazáříte!

Bramborový salát s kaprem Bramborový salát s kaprem • Autor: iStock

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny na salát:

  • 2,5 kg brambor
  • 5 ks mrkve
  • 270 g nakládaných okurek
  • 200 g mraženého hrášku
  • 400 g majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • mletý pepř
  • sůl
  • nasekaná zelená petrželka na ozdobení

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce ideálně už den předem. Mrkev oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka.

2. Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Okurky a oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Mražený hrášek krátce povařte ve vroucí vodě, jen aby povolil.

2. V míse smíchejte majonézu s hořčicí, osolte, opepřete a případně vmíchejte trochu láku z okurek. Přidejte brambory, mrkev, okurky, cibuli a hrášek, důkladně promíchejte a případně ještě dochuťte solí.

Mísu zakryjte, salát dejte do lednice a nechte ho uležet, nejlépe do druhého dne. Před podáváním salát ještě ochutnejte, případně dochuťte podle potřeby, a posypejte ho nasekanou petrželkou.

TIP: Do salátu můžete ještě přidat dvě natvrdo uvařená vejce.

Nebojte se experimentů!

Přestože si potrpíte na tradice, nebojte se trochu experimentovat. Vyzkoušejte do bramborového salátu přidat jablko nebo přimíchejte několik kaparů a dotáhněte tím salát k dokonalosti.

Podívejte se, jak na to>>>

Video se připravuje ...

 

Autor: red