Bramborák: Vychutnejte si poklad české kuchyně na 15 způsobů

11. září 2021 • 00:00

Dozlatova usmažené bramboráky s neodolatelně křupavými okraji se do našich jídelníčků dostaly jako prostý pokrm z bramborového těsta. Ohromily nás svojí chutí i jednoduchostí, my je zase povznesli na delikatesu, kterou si rádi dopřejeme na mnoho způsobů. Jakou recepturu si vyberete vy?  

Bramborák je velmi oblíbenou klasikou po celé naší republice. Zejména v jižních Čechách je dobře známý jako cmunda, na Moravě se mu zase říká krompelák. Setkat se ale můžeme s mnoha dalšími více či méně známými krajovými názvy. Proto když zaslechnete, že si někdo pochutnal na pokrmu zvaném „prskanec“, „kramflek“, „kostrbáč“ nebo dokonce „hňup“, udržte svoji fantazii na uzdě a nenechte se ošálit pestrými pojmenováními tradičního bramboráku, který dostál své slávy v zemích i za našimi hranicemi. Recept na tuto dobrotu nalistujeme v rodinných receptářích obyvatel většiny slovanských a germánských národů, ale také např. Maďarů.

Video se připravuje ...

Na dokřupava osmažených bramborových placičkách si rádi pochutnají děti i dospělí. Velmi často se servírují k večeři, jsou však také výborným obědem, který je v nabídce i mnoha pohostinství. Bramboráky se připravují na nespočet způsobů, jejich základem jsou však vždy nastrouhané brambory, mouka, vejce, sůl a koření. Česká klasika voní nejčastěji po česneku a majoránce. Přidáván je často také drcený kmín či saturejka. Záleží tak na chuti každého gurmána.

Tipy na přípravu:

  • Brambory zvolte raději moučnaté odrůdy, vhodný je varný typ C, který obsahuje více škrobu a těsto lépe spojí.
  • Aby nastrouhané brambory nehnědly, zalijte je horkým mlékem, tento způsob se osvědčil, a proto se v receptech můžete setkat i s touto ingrediencí.
  • Další často doporučovanou vychytávkou, tentokrát pro kýženou křupavost, je použití namísto hladké mouky např. hrubé krupice nebo strouhanky.
  • Smažte na střední teplotu nejlépe na sádle. Při příliš pozvolném smažení byste jen stěží dosáhli opravdu křupavých okrajů a naopak při vysoké teplotě by placičky na povrchu zezlátly moc rychle a nemuselo by dojít k dostatečné tepelné úpravě těsta uprostřed.   

Křupavou tradici na talíři lze podávat samostatně jako hlavní chod. Bramboráčky jsou ale vynikající také plněné kysaným zelím a uzeným masem servírované pod názvem kaplická cmunda. Prskance poslouží i jako skvělá příloha k různým pečením, vynikající jsou ke králíku na jalovci či gulášům, setkat se s nimi můžeme i ve formě obalu, jako je tomu např. u slezského řízku. Část brambor bývá často také nahrazována jinými druhy zeleniny, která je ve vybraných receptech někdy i zcela zastoupí, označení „bramborák“ bývá ale zachováno. Takovým příkladem jsou např. křupavé cuketové bramboráky s gothajem.

Výtečnou inspiraci na skvělou večeři naleznete také v receptech, jako jsou:

Houbové bramboráky

Bramboráky s mletým masem

Kuře pečené na bramboráku

Bramboráky s chlebem a uzeninou

Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem

Bramboráčky s játry

Oloumoucké bramboráčky

Vinná klobása v bramboráku

Bramboráčky s houbovou omáčkou

Bramboráky plněné lečem a slaninou

Cmunda na pekáči

Kuřecí směs s bramboráčky

Bramboráky z kysaného zelí

Bramboráky se smetanou

Autor: VDŠ