Netradiční recepty z hub: Zkuste pečenou polévku, paštiku nebo omáčku, jak ji ještě neznáte

10. září 2022 • 12:00

Plný košík hub je pýchou každého houbaře. Stejně tak by měl být pyšný i na to, co z nasbíraného úlovku uvaří. Nezůstávejte jen u klasických receptů a zkuste si z nasbíraných hub připravit i něco, co ještě neznáte.

V naší přírodě lze každoročně najít více než 50 různých druhů velmi chutných hub. Poznat všechny je téměř nadlidský výkon, protože houby mívají řadu podob. Chcete-li si na houbách opravdu pochutnat, je dobré dodržovat pár pravidel:

  • Sbírejte jen houby, které důvěrně znáte. 
  • Nasbírané houby ukládejte do košíku, papírového nebo plátěného sáčku. V igelitové tašce se zapaří. 
  • Při čištění odřízněte spodní okraje nožiček a houby jen otřete. Je-li to třeba, omyjte je velmi krátce, aby nenasákly vodu.
  • Nikdy nejezte houby v syrovém stavu. Tepelná úprava hub by měla trvat minimálně 10 minut, spíše o něco déle.
  • Před spaním houby raději nejezte nebo jen v malém množství.
  • Pro malé děti jsou houby hůře stravitelné. Do tří let jim je nedávejte vůbec, do šesti let raději jen v omáčkách nebo polévkách, ne jako samostatné jídlo.

Když znáte houbařské základy, s chutí si můžete uvařit některou z těchto méně tradičních houbových delikates:

Znáte hříbkové měšce? Můžete je podávat jako přílohu k masu nebo samostatný chod. Podívejte se ve videu výše, jak je připravit. 

Houbová omáčka s paprikou Houbová omáčka s paprikou • Autor: F.O.O.D.

Houbovou omáčku zná každý, tahle je ale trochu jiná. Její chuť zpestřuje čerstvá paprika a jemnost jí dodávají dva druhy smetany. Dejte si ji s karlovarskými knedlíky!

Pečená hovězí polévka Pečená hovězí polévka • Autor: F.O.O.D.

Výborná polévka s neobvyklým postupem přípravy. Tahle se vaří až úplně nakonec a jen chvilku. Hovězí maso s houbami se totiž nejdříve upeče. 

Houbová omáčka s bramborovými buchtami Houbová omáčka s bramborovými buchtami • Autor: F.O.O.D.

Na Chodsku bývalo zvykem dávat si k houbové omáčce bramborovou buchtu zvanou bacán, která se trhala na kousky a vše se jedlo lžící. Zkuste tuto polozapomenutou klasiku v moderní verzi.  

Italský hříbkový salát Italský hříbkový salát • Autor: F.O.O.D.

Z dobrých hub se dá připravit i skvělý salát, který můžete podávat jako přílohu, předkrm nebo lehký oběd. Tento italský hříbkový je nejlepší s čerstvě upečenou focacciou.

Lišky na bílém víně s kotletou Lišky na bílém víně s kotletou • Autor: F.O.O.D.

Báječná pochoutka pro milovníky masa a hub. Dozlatova opečené vepřové kotlety doplněné o lišky dušené na bílém víně s tymiánem. Stačí přidat opečené brambory. 

Houbová paštika Houbová paštika • Autor: F.O.O.D.

Paštiku z hub ovoněných bílým vínem a bylinkami si nejlépe vychutnáte namazanou na opečené bagetě nebo chlebu.

Kraslická liškajda Kraslická liškajda • Autor: F.O.O.D.

Pořádně hustá a vydatná polévka liškajda pochází ze západočeských Kraslic. Základem jsou brambory a lišky zalité kysaným mlékem a smetanou. Nechybí prošlehaná vejce, ocet a koření na dochucení.

Špenátové palačinky s houbovou náplní Špenátové palačinky s houbovou náplní • Autor: F.O.O.D.

Palačinky plněné špenátem nebo houbami nejspíš znáte. Zkuste to spojit dohromady a udělejte si tenké palačinky ze špenátového těsta plněné houbami orestovanými na cibulce a česneku.

Bageta s houbami Bageta s houbami • Autor: F.O.O.D.

Rychlá a vynikající, to je bageta s houbami, rajčaty a sýrem krátce zapečená v troubě. Dejte si ji jako chuťovku nebo rychlý oběd.

Vyzkoušejte i jedno z nejoblíbenějších piknikových jídel – vejce skotského houbaře >>>

Autor: AK