Netradiční recepty z hub: Zkuste pečenou polévku, paštiku nebo omáčku, jak ji ještě neznáte
Plný košík hub je pýchou každého houbaře. Stejně tak by měl být pyšný i na to, co z nasbíraného úlovku uvaří. Nezůstávejte jen u klasických receptů a zkuste si z nasbíraných hub připravit i něco, co ještě neznáte.
Jaká jsou pravidla pro sběr hub?
V naší přírodě lze každoročně najít více než 50 různých druhů velmi chutných hub. Poznat všechny je téměř nadlidský výkon, protože houby mívají řadu podob. Chcete-li si na houbách opravdu pochutnat, je dobré dodržovat pár pravidel:
- Sbírejte jen houby, které důvěrně znáte.
- Nasbírané houby ukládejte do košíku, papírového nebo plátěného sáčku. V igelitové tašce se zapaří.
- Při čištění odřízněte spodní okraje nožiček a houby jen otřete. Je-li to třeba, omyjte je velmi krátce, aby nenasákly vodu.
- Nikdy nejezte houby v syrovém stavu. Tepelná úprava hub by měla trvat minimálně 10 minut, spíše o něco déle.
- Před spaním houby raději nejezte nebo jen v malém množství.
- Pro malé děti jsou houby hůře stravitelné. Do tří let jim je nedávejte vůbec, do šesti let raději jen v omáčkách nebo polévkách, ne jako samostatné jídlo.
Když znáte houbařské základy, s chutí si můžete uvařit některou z těchto méně tradičních houbových delikates:
Příloha k masu i netradiční houbová omáčka
Znáte hříbkové měšce? Můžete je podávat jako přílohu k masu nebo samostatný chod. Podívejte se ve videu výše, jak je připravit.
Houbovou omáčku zná každý, tahle je ale trochu jiná. Její chuť zpestřuje čerstvá paprika a jemnost jí dodávají dva druhy smetany. Dejte si ji s karlovarskými knedlíky!
Vyzkoušejte i skvělou houbovou polévku
Výborná polévka s neobvyklým postupem přípravy. Tahle se vaří až úplně nakonec a jen chvilku. Hovězí maso s houbami se totiž nejdříve upeče.
Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Na Chodsku bývalo zvykem dávat si k houbové omáčce bramborovou buchtu zvanou bacán, která se trhala na kousky a vše se jedlo lžící. Zkuste tuto polozapomenutou klasiku v moderní verzi.
Houbový salát nikdy nezklame
Z dobrých hub se dá připravit i skvělý salát, který můžete podávat jako přílohu, předkrm nebo lehký oběd. Tento italský hříbkový je nejlepší s čerstvě upečenou focacciou.
Lišky na bílém víně s kotletou
Báječná pochoutka pro milovníky masa a hub. Dozlatova opečené vepřové kotlety doplněné o lišky dušené na bílém víně s tymiánem. Stačí přidat opečené brambory.
Vychutnejte si i paštiku z hub. A nejen ji!
Paštiku z hub ovoněných bílým vínem a bylinkami si nejlépe vychutnáte namazanou na opečené bagetě nebo chlebu.
Pořádně hustá a vydatná polévka liškajda pochází ze západočeských Kraslic. Základem jsou brambory a lišky zalité kysaným mlékem a smetanou. Nechybí prošlehaná vejce, ocet a koření na dochucení.
Špenátové palačinky s houbovou náplní
Palačinky plněné špenátem nebo houbami nejspíš znáte. Zkuste to spojit dohromady a udělejte si tenké palačinky ze špenátového těsta plněné houbami orestovanými na cibulce a česneku.
Rychlá a vynikající, to je bageta s houbami, rajčaty a sýrem krátce zapečená v troubě. Dejte si ji jako chuťovku nebo rychlý oběd.
Vyzkoušejte i jedno z nejoblíbenějších piknikových jídel – vejce skotského houbaře >>>