Našli jste plný koš hřibů? Zkuste plátky na houbách podle pana Cuketky

14. října 2024 • 04:42

Houbaření je náš národní sport a když vyrazíte do lesa, nejspíš si domů něco z lesního bohatství taky přinesete. A jak nejlépe s houbami naložit, než je zpracovat ve výborném receptu? Vyzkoušejte vepřové plátky na houbách podle pana Cuketky.

Recepty, které obsahují houby, jsou u nás v České republice velmi oblíbené. Jsme totiž národ houbařů. To ví i pan Cuketka, který připravil recept na výborné vepřové plátky na houbách. 

 

Suroviny na 4 porce:

  • 800 g vepřových plátků
  • 300 g hřibů
  • 300 ml vývaru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • mletý pepř
  • sůl

Jak udělat voňavé plátky na houbách

1. Vepřové plátky naklepejte z jedné strany, osolte, opepřete a položte na pánev s rozehřátým olejem. Maso nechte z obou stran zatáhnout a opéct do zlatohněda.

2. Jakmile budete mít plátky osmažené, vyndejte je z pánve a do výpeku přihoďte máslo. Když se rozpustí, přidejte cibuli nakrájenou najemno a nakrájené houby, lehce osolte, přidejte kmín a restujte dozlatova. 

3. Když jsou houby s cibulí zlatohnědé, zaprašte je hladkou moukou a krátce promíchejte. Pak přilijte vývar, po chvilce vraťte do pánve i opečené vepřové plátky a na mírném plameni nechte probublávat až do úplného změknutí (45 minut a více).  Pokud by se tekutina rychle vypařovala, přidejte ještě vodu nebo vývar. Výsledkem by měla být krásně hustá omáčka.

4. Podávejte s těstovinami nebo s knedlíkem.

Autor: Redakce