Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny Bohdalové si nesmíte nechat ujít
Legendární a téměř nestárnoucí herečka Jiřina Bohdalová oslavila letos na jaře už třiadevadesáté narozeniny a její energii by jí mohl kdekdo závidět. O Jiřině je známo, že kromě filmového plátna a divadelných prken září i v kuchyni a vaření je její velkou vášní. Vyzkoušejte její oblíbené bramborové smaženky s houbami!
Jiřina Bohdalová má na svém kontě nespočet báječných filmů a divadelních rolí. Stejně tak je proslulá svými recepty, mezi které patří také bramborové smaženky s houbami. Hodí se k obědu nebo večeři, jako příloha či hlavní chod a skvělé jsou i studené, takže přijdou vhod i jako rychlá svačinka.
Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny Bohdalové
Suroviny:
- 1 lžíce nasekané cibule
- 1 lžíce sádla
- 750 g vařených oloupaných brambor
- 2 vejce
- sůl
- polohrubá mouka dle potřeby
- hrst nasekané zelené petrželky
- 2 lžíce nakrájených hub (sušených, krátce povařených)
- 1 vejce nebo 2 bílky na obalení
- strouhanka
- olej na smažení
Postup:
1. Nejprve na sádle lehce orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
2. Poté připravte těsto. Smíchejte nastrouhané vařené brambory, dvě vejce, sůl, nasekanou petrželku, nakrájené houby a orestovanou cibuli, postupně přisypávejte polohrubou mouku a vypracujte kompaktní těsto.
3. Z těsta vyválejte váleček dlouhý cca 5–6 cm. Ten poté nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.
4. Placičky obalte ve vejci nebo bílcích a poté ve strouhance a osmažte je z obou stran na pánvi s olejem dozlatova.
Víte, kde jsou u nás ideální lokality na houbaření?