Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny Bohdalové si nesmíte nechat ujít

10. října 2024 • 04:42

Legendární a téměř nestárnoucí herečka Jiřina Bohdalová oslavila letos na jaře už třiadevadesáté narozeniny a její energii by jí mohl kdekdo závidět. O Jiřině je známo, že kromě filmového plátna a divadelných prken září i v kuchyni a vaření je její velkou vášní. Vyzkoušejte její oblíbené bramborové smaženky s houbami!

Jiřina Bohdalová má na svém kontě nespočet báječných filmů a divadelních rolí. Stejně tak je proslulá svými recepty, mezi které patří také bramborové smaženky s houbami. Hodí se k obědu nebo večeři, jako příloha či hlavní chod a skvělé jsou i studené, takže přijdou vhod i jako rychlá svačinka.

Video se připravuje ...

Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny Bohdalové

Suroviny:

  • 1 lžíce nasekané cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 750 g  vařených oloupaných brambor
  • 2 vejce
  • sůl
  • polohrubá mouka dle potřeby
  • hrst nasekané zelené petrželky
  • 2 lžíce nakrájených hub (sušených, krátce povařených)
  • 1 vejce nebo 2 bílky na obalení
  • strouhanka
  • olej na smažení  

Bramborové smaženky Bramborové smaženky • Autor: iStock

Postup:  

1. Nejprve na sádle lehce orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.

2. Poté připravte těsto. Smíchejte nastrouhané vařené brambory, dvě vejce, sůl, nasekanou petrželku, nakrájené houby a orestovanou cibuli, postupně přisypávejte polohrubou mouku a vypracujte kompaktní těsto. 

3. Z těsta vyválejte váleček dlouhý cca 5–6 cm. Ten poté nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.

4. Placičky obalte ve vejci nebo bílcích a poté ve strouhance a osmažte je z obou stran na pánvi s olejem dozlatova.

Víte, kde jsou u nás ideální lokality na houbaření?

Video se připravuje ...

Autor: red