Houbové žně jsou v plném proudu! Kterou z našich 5 houbových omáček uvaříte jako první?

30. srpna 2021 • 00:00

Letošní deštivé léto, na rozdíl od těch minulých, houbařům opravdu přeje. S plnými košíky hub se z lesa vrací téměř každý. Bohatou úrodu lze zpracovat všemožnými způsoby, avšak ten nejlepší, jak si báječně vychutnat úlovky z houbaření, je právě houbová omáčka.

Připravte si takovou houbovku, jakou vám dělávala babička, a zavzpomínejte na dětství nebo experimentujte s chutěmi a vyzkoušejte houbovou omáčku s koprem. Neztrácejte čas a vyberte z našich tipů tu nejchutnější ještě dnes! Podávejte s knedlíkem, bramborem nebo těstovinami.

Rychlá houbová omáčka

Máte-li minimum času na přípravu, nezoufejte, tuto dokonalou omáčku zvládnete za půl hodiny! Rychlá houbová omáčka voňavá po hříbcích a tymiánu se po prvním ochutnání zaručeně přidá mezi vaše favority.

Veganská houbová omáčka

Tak tady si vegani přijdou na své. Nahraďte žampiony čerstvými hřiby, přidejte sójové nudličky, cibuli, česnek, kokosové mléko a pořádnou porci bylinek. Veganská houbová omáčka dokáže mile překvapit.

Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou

Netradiční kombinace kopru a hub je zajímavé ozvláštnění klasiky, na kterou jste zvyklí. Houbovou omáčku s koprem a zakysanou smetanou můžete servírovat stejně jako tradiční koprovku s natvrdo uvařeným vejcem.

Houbová omáčka s paprikou a karlovarskými knedlíky

Tak trochu jiná houbovka, to je houbová omáčka s paprikou a karlovarskými knedlíky. Příjemné zpestření poskytne nejen paprika, ale i dva druhy smetany a citronová šťáva. Vyzkoušejte a přesvědčte se sami!

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Dokonale jemná a smetanová houbová omáčka je přesně taková, jakou ji máte rádi. Netradiční příloha v podobě bramborových buchet vykouzlí z tradiční omáčky báječný zážitek.

Suroviny na omáčku:

  • 1 hrst sušených hub nebo 4 hrsti čerstvých hub
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř mletý
  • 1 hrst tymiánu

Suroviny na buchty:

  • 500 g přílohových brambor
  • 100 g másla + na vymazání pekáče
  • 20 g droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 vejce na potření buchet
  • 2 lžičky soli

Z hub jsou také luxusní polévky! Vyzkoušejte liškajdu, hovězí nebo falešnou dršťkovou >>>

Postup:  

1. Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvařte doměkka. Slijte je, přidejte k nim asi 5 lžic másla a rozmačkejte je na hladkou kaši.   

2. V misce rozetřete droždí s cukrem na kašičku, přidejte 2 lžíce teplé vody a nechte 5 minut v teple vzejít kvásek. Mouku nasypte do mísy, přidejte vejce, sůl a bramborovou kaši. Přilijte kvásek a zpracujte, buď hákem v robotu, nebo vařečkou, na měkké nelepivé těsto. Překryjte utěrkou a nechte zhruba 1 hodinu vykynout.  

3. V pekáči nechte rozpustit asi 2 lžíce másla. Těsto rozdělte na 12 stejných kusů a každý vytvarujte do kuličky a naskládejte vedle sebe do pekáče. Opět nechte asi 20 minut kynout. Mezitím rozpalte troubu na teplotu 200 °C. Vykynuté buchty potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova, asi 20 minut.  

4. Zatímco kynou buchty, připravte omáčku. Sušené houby zalijte v misce horkou vodou a nechte pár minut změknout. Na másle nechte v kastrole zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte slité nebo čerstvé houby, krátce orestujte a poté přisypte kmín a mouku a restujte další minutu. Zalijte mlékem, osolte, opepřete a nechte 10 minut provařit. Omáčku odstavte z ohně a vmíchejte metličkou kysanou smetanu. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Omáčku podávejte s buchtami, posypanou čerstvým tymiánem.    

Autor: DF