Marináda na gril podle Zdeňka Pohlreicha, kterou zvládne každý
Vepřovou krkovičku nebo kotletu na grilu si řada z nás neumí představit bez marinády. Nejenže maso díky ní zkřehne, ale díky dobré marinádě bude také chuťově mnohem lepší. Naučte se jednoduchou marinádu s exotickou chutí jen ze čtyř ingrediencí a grilujte jako šéfkuchař.
Marináda na krkovičku nebo kotletu
Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha marináda není nezbytnou součástí grilování, ale můžete díky ní dát dobrému masu ještě něco navíc. Není také nutné nechávat maso naložené v marinádě přes noc, jak si řada lidí myslí. V tomto směru neexistují žádná přesně daná pravidla, proto můžete maso potřít marinádou klidně až těsně před grilováním, nebo třeba až po něm. Dodáte mu tak osvěžující čerstvou chuť.
Zdeněk Pohlreich griluje dobře a rád
Základní složky marinády
Základní složkou každé marinády je olej, který je nositelem chuti a zabraňuje připálení masa. Nejčastěji se používá olivový, vhodný je i řepkový nebo slunečnicový. Dále by marináda měla obsahovat kyselou složku, díky které maso hezky zkřehne a vynikne jeho chuť. Můžete použít limetkovou, citronovou nebo jinou ovocnou šťávu, jogurt, kefír, víno nebo například ocet (jablečný, balzamikový...). Na dochucení marinády využijte bylinky a koření, které máte rádi. Nemusí jich být moc, v tomto případě platí, že v jednoduchosti je krása. Se solí šetřete, protože zbytečně vytahuje z masa vodu. Je tedy lepší ho osolit až po opečení.
Zdeněk Pohlreich griluje dobře a rád
Marináda podle Zdeňka Pohlreicha
Co budete potřebovat:
- šťávu z limetky
- nasekaný čerstvý koriandr
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Marinádu na maso nesolte, aby vám sůl nevytáhla z masa všechnu šťávu ještě před tepelnou úpravou a maso nebylo ve finále vysušené, radí šéfkuchař.
2. Do mísy dejte několik lžic olivového oleje, přidejte vymačkanou šťávu z limetky, trochu nasekaného čerstvého koriandru a čerstvě mletý pepř.
3. Marinádu dobře promíchejte a potřete jí z obou stran maso, které chcete grilovat. Zdeněk Pohlreich použil vepřovou kotletu. Maso pak položte na rozpálený gril, opečte z obou stran a nakonec osolte.
Jak Zdeněk Pohlreich připravuje marinádu a maso před grilováním se podívejte ve videu v úvodu článku.
Zkuste i tuto univerzální marinádu, kterou využijete na cokoli:
Zdroj: Videohub, CNC
Zdroj: Martin Bartkovský (Reflex), Recepty.cz, F.O.O.D.