Vepřová krkovička nemá chybu! Přírodní pečená, bylinková na pivě nebo gurmánská se šalotkou

7. června 2019 • 06:00

Držíte-li dietu nebo nejíte maso, asi z vepřové krkovice na větvi nebudete. Ovšem milovníci dobrého masíčka na ni nedají dopustit. Krkovice je totiž z vepřového masa nejvíc šťavnatá, nikdy není suchá a tvrdá, jako třeba z kýty. A má ještě jedno plus. Upravovat se dá na spousty způsobů – můžete ji péct, zapékat, dusit, smažit jako řízek, plnit - můžete zkusit naprosto cokoli.

Krkovička je prorostlé maso, které se při pečení nevysuší tolik, jako pečeně. Milovníci vepřových řízků zase tvrdí, že chuťově nejlepší řízek je právě z krkovice. Kdo nemusí tučnější druhy masa, asi nebude z krkovice nadšený, ale tohle maso má výraznou chuť, které ve finále neodolá ani ten, kdo jinak vepřové nemusí. Šťavnatost zajišťuje krkovici tukové mramorování, takže se kvůli tomu hodí hlavně na pečení a dušení, ovšem taky ji můžete marinovat a grilovat. A jaké ingredience vepřová krkovice miluje nejvíce? Je to především zelenina – cibule, česnek, zelí, fazole či špenát nebo houby.

Pečená nebo smažená krkovička

Vepřová krkovička se hodí hlavně k pečení, a to buď vcelku nebo můžete péct jednotlivé plátky. Zkuste například farmářskou vepřovu krkovičku se šalotkou, kde se díky metodě sous-vide (při ní se maso připravuje ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni) v krkovičce zachovají všechny důležité živiny a taky je pak krásně provoněná kořením a šalotkou. Chutnat vám určitě bude i gurmánská krkovička, kde vepřové plátky potřete kašičkou vyrobenou z oleje, koriandru, česneku a soli, a pak pečete na rozpáleném oleji. Přírodní krkovička se zelím udělá radost všem, kteří mají rádi jednoduchost. Plátky se zprudka osmaží na oleji dozlatova a do výpeku se pak přidá kysané zelí. Jako příloha se hodí chléb a vychlazené pivo.

Plněná vepřová krkovice

Velmi oblíbené jsou recepty, v nichž se vepřová krkovička naklepe, po stranách nařízne a takto připravená „kapsa“ se naplní směsí podle chuti. Plněná krkovička s náplní ze šunky a nivy chutná dokonale, uvnitř je totiž ještě potřená česnekovou pastou. Kapsy se na závěr obalí v mouce v trojobalu a smaží na oleji. Čekáte návštěvu? Pak jí připravte krkovičku pro vítanou návštěvu, která se nejprve potře marinádou a na 24 hodin uloží v alobalu do lednice. Teprve pak se naplní připravenou náplní.

Zapečená krkovice

Velmi oblíbené jsou recepty, v nichž se vepřová krkovice zapéká v pekáčku v troubě. Výborná je krkovice zapečená s cibulí a sýrem, kde můžete experimentovat při výběru sýru. Vhodná je samozřejmě niva, protože je chuťově velmi výrazná a masu dodá šmrnc. Jogurtová zapečená krkovička s bramborem zase zachutná těm, kteří milují bílé omáčky nebo šťávy. V tomto případě se maso zapéká společně s brambory, kdy se předtím potře připravenou jogurtovou směsí s česnekem. Zbytek směsi se vlije na maso a peče v troubě.

Krkovička s pivem a vínem

Existuje spousta receptů, v nichž se vepřová krkovice nádherně zkombinuje s pivem nebo vínem. Můžete vyzkoušet například bylinkovou krkovici na černém pivu. Peče se vcelku v pekáčku posypaná bylinkami (tymiánem a rozmarýnem) a politá černým pivem. Ideální přílohou jsou noky, knedlíky nebo bramborová kaše. Pokud patříte k těm, kteří rádi experimentují s chutěmi, pak nedáte dopustit na babiččinu krkovičku se švestkami. Kromě švestek je totiž v macerátu taky víno a slivovice (tu můžete vypustit). K téhle dobrotě se hodí nejvíc bramborové knedlíky.

Houby jako skvělý partner pro krkovici

Kdo nedá v kuchyni dopustit na houby, pak si ani vepřovou krkovičku nedokáže představit bez nich. Třeba houbovo-tymiánová krkovička potěší všechny milovníky čerstvých hub (lze ale použít i mražené). Máte-li rádi hutnější omáčku nebo více sosu, pak je dobré maso vyndat a houbovou směs můžete nastavit vývarem a moukou. Skvělou přílohou jsou gnocchi nebo rýže. Výraznější a taky pikantnější je pepřová krkovice na houbách, u které byste měli použít více druhů pepře. Chcete-li omáčku zjemnit, lze přidat smetanu, ale potlačíte tak chuť pepře.

Autor: aši