Vepřová panenka na grilu: Recept na šťavnatou večeři
Přejedla se vám už krkovice nebo plátky kuřecího masa? Položte na rozpálený gril pro změnu vepřovou panenku. Můžete ji naložit do marinády nebo si toto nejjemnější vepřové maso vychutnat jen s minimem koření. Poradíme vám, jak na to, aby se grilovaná panenka povedla na výbornou.
Vepřová panenka se těší velké oblibě. Je stejně delikátní a jemná jako hovězí svíčková, její cena je ale mnohem příznivější. Dokonale nasaje chuť koření a marinád a i vcelku ji připravíte na grilu během pár minut. Grilovaná vepřová panenka se hodí jako vydatná večeře k bramborám i nakrájená na tenké plátky mezi dva chleby s oblíbeným dresingem. Konkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu.
K masu si můžete na grilu připravit i zeleninu:
Zdroj: Videohub, CNC
Marináda na maso: Je nutná, nebo ne?
Marinování vepřové panenky není nezbytné, protože panenka je velmi šťavnatá a křehká sama o sobě. Maso pouze očistěte, potřete olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem, přidat můžete také čerstvé bylinky. Jemné maso vepřové panenky chutná báječně například s tymiánem.
Přesto může dobrá marináda chuť kvalitního vepřového podtrhnout a v kombinování koření a bylinek vám jemná chuť panenky nechává volnou ruku. Zkusit můžete například ostro-sladkou švestkovou marinádu s povidly nebo lehce pikantní francouzskou marinádu s dijonskou hořčicí.
Nakládání masa do solného roztoku
V zahraničí je oblíbené nakládání masa před grilováním nebo pečením do solného roztoku. Ten připravíte pouze z vody a soli. Na každých 100 g vody přidáte 5 g soli a vylepšit solný roztok můžete ještě hnědým cukrem a dalším kořením. Použijte stejné množství cukru jako soli, prolisujte česnek a další koření a nechte marinovat zhruba 2 hodiny v chladu. Před grilováním maso omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Pokud panenku nakládáte do slaného roztoku, už nemusíte před tepelnou úpravou solit, abyste ji zbytečně nepřesolili.
Grilovaná panenka je hračka
Gril pořádně rozpalte a potřete ho vepřovým špekem, aby se maso nepřichytilo k mřížce. Dokonale propečená by měla být panenka po 15–18 minutách. Při grilování celého kusu masa myslete na to, abyste ho propekli ze všech stran, proto ho na grilu otáčejte zhruba po 4–6 minutách.
Grilovaná panenka bude dokonale chutnat s chimichurri omáčkou. Potřete ji touto pikantní směsí hned po vyjmutí z grilu a nechte pár minut odpočinout. Poté nakrájejte maso na plátky. Uvidíte, že nebudete potřebovat ani chléb, ani jinou přílohu a maso sníte jen tak z dřevěného prkénka.
Tato marináda se hodí v podstatě na všechno:
Zdroj: Videohub, CNC
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D.