Vepřová panenka na grilu: Recept na šťavnatou večeři

6. července 2019 • 00:00

Přejedly se vám už grilovaná kuřecí prsíčka a máte chuť zase na pořádný kus masa? Využijte všudypřítomného léta a horkých večerů a položte na rozpálený gril vepřovou panenku. Zkusit můžete marinádu nebo si vychutnat pouze čistou chuť toho nejjemnějšího vepřového. Jak na to, aby se grilovaná panenka povedla, vám poradíme my.

Vepřová panenka se těší velké oblibě. Je stejně delikátní a jemná jako hovězí svíčková, její cena je ale mnohem příznivější. Dokonale nasaje chuť koření a marinád a připravíte ji na grilu vcelku během pár minut. Grilovaná vepřová panenka se hodí jako vydatná večeře k bramborám i tence krájená na plátky mezi dva chleby s oblíbeným dresingemKonkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu.

VIDEO: Zkuste tuto podzimní panenku podávanou s kapustničkami >>>

Marináda na maso: Je nutná, nebo ne?

Marinování vepřové panenky není nezbytné, protože panenka je velmi šťavnatá a křehká sama o sobě. Maso pouze očistěte a potřete olivovým olejem, solí a pepřem, přidat můžete také čerstvé bylinky. Jemné maso vepřové panenky chutná báječně například s tymiánem.

Přesto může dobrá marináda chuť kvalitního vepřového podtrhnout a v kombinování koření a bylinek vám jemná chuť panenky nechává volnou ruku. Zkusit můžete například ostro-sladkou švestkovou marinádu s povidly nebo lehce pikantní francouzskou marinádu s dijonskou hořčicí.

Nakládání masa do solného roztoku

V zahraničí je oblíbené nakládání masa před grilováním nebo pečením do solného roztoku. Ten připravíte pouze z vody a soli. Na každých 100 g vody přidáte 5 g soli a vylepšit solný roztok můžete ještě hnědým cukrem a dalším kořením. Použijte stejné množství cukru jako soli, prolisujte česnek a další koření a nechte marinovat zhruba 2 hodiny v chladu. Před grilováním maso omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Pokud panenku nakládáte do slaného roztoku, už nemusíte před tepelnou úpravou solit, abyste ji zbytečně nepřesolili.

Grilovaná panenka je hračka

Gril rozpalte na 450–500 °C a potřete ho vepřovým špekem, aby se maso nepřichytilo. Dokonale propečená by měla být panenka po 15–18 minutách, při grilování celého kusu masa myslete na to, abyste ho propekli ze všech stran, proto ho na grilu otáčejte zhruba po 4–6 minutách.

Grilovaná panenka bude dokonale chutnat s chimichurri omáčkou. Potřete ji touto pikantní směsí hned po vyjmutí z grilu a nechte pár minut odpočinout. Poté nakrájejte maso na plátky. Uvidíte, že nebudete potřebovat ani chléb, ani jinou přílohu a maso sníte jen tak z dřevěného prkénka.

VIDEO: Zkuste toto japonské street food - grilované kuřecí špízy se zajímavou marinádou.

Recepty a inspiraci na grilování masa, sýrů i originálních dezertů naleznete ZDE >>>

Autor: red