Zimní zelenina jako zdroj zdraví a energie. Vychutnejte si ji v našich receptech!
Měsíc únor sice v sobě nese naději a příslib jara, přesto se často cítíme unavení. Důvodem bývá nejen nedostatek světla, málo slunce v kombinaci s nízkými teplotami, ale i zmenšující se zásoby vitaminů, minerálů a důležitých prvků v našem organismu. Fyzické i duševní zdraví lze podpořit zimní zeleninou, která vám dodá vše potřebné, a ještě si na ní pochutnáte.
Naši předkové dobře věděli, že je třeba mít na zimu zásoby trvanlivé zeleniny, aby měli kvalitní zdroje obživy a výživy. Různé druhy se nejdříve pěstovaly v klášterních a zámeckých zahradách, kde byly postupně šlechtěny. Vzniklo tak mnoho nových druhů s lepšími vlastnostmi. Pěstování zeleniny se posléze rozšířilo ve venkovském prostředí. Lehce skladovatelná zelenina nasytila obyvatelstvo nejen při neúrodě obilovin, ale byla levnou potravou například v období válek.
Z jaké zimní zeleniny můžete vybírat?
Zelí bílé, červené i čínské
Zelný salát je vitaminová bomba.
Zelí patří mezi nejzdravější zeleninu a v minulosti se po právu stalo levnou a zdravou potravinou chudých lidí. Obsahuje důležité vitaminy a minerály, které si dokáže udržet i při delším skladování. Pro jeho variabilitu přípravy nejen v čerstvém stavu, ale i vaření a nakládání, bylo zelí využíváno například mořeplavci na dlouhých objevitelských cestách. Dodávalo jim cenné látky, a hlavně důležitý vitamin C pro posílení jejich organismu. Nemusíte být zrovna námořníci, abyste si doma připravili něco dobrého z čerstvého nebo kysaného zelí:
Se zelím si můžete udělat i halušky:
Kořenová a hlíznatá zelenina
Hlíznatou a kořenovou zeleninu byste měli mít v zimním období často na talíři. Celer, brambory, mrkev, pastinák, petržel a červená řepa jsou kulinářskými základy každé kuchyně. Tato zelenina nabízí mnoho možností přípravy – od salátových variant, přes pečení v troubě až po zeleninové polévky a vývary. Vyzkoušejte chuťově i vzhledově barevné recepty z této zeleniny:
Quiche s červenou řepou a sýrem
Z červené řepy se dá udělat skvělý salát:
Kapusta, kadeřávek, brokolice
Trojice košťálové zeleniny patří mezi druhy, které mají pozitivní vliv na žaludek, játra, slinivku a ledviny. Také účinně snižují cholesterol a obsahují velké množství vápníku, fosforu a křemíku, což jsou důležité minerály pro pevné kosti. Brokolice má podle vědeckých výzkumů preventivní účinky u různých druhů rakoviny. Inspirujte se tedy našimi recepty na tuto skvělou zeleninu:
Tofu v arašídové omáčce s brokolicí
Linguine s růžičkovou kapustou a klobásou
Gnocchi z batátů s pestem z kadeřávku
Cibule, pórek a česnek
Bez cibule a česneku se v kuchyni neobejdete a pórek jim zdatně v kuchyni sekunduje. Patří do základů omáček, polévek, uplatní se ve studené kuchyni, ale hlavně tepelně upravené. Můžete je i zavařovat samotné nebo ve směsích s dalšími druhy zeleniny. Mají antibakteriální a antivirové účinky, hodí se k léčení respiračních chorob, chrání srdce a snižují krevní tlak. Česnek je dokonce silné přírodní antibiotikum. Co si z této zeleniny můžete připravit dobrého?
Pečená řepa s česnekem a fetou
A co třeba klasická česnečka?
Křen
Křen je od nepaměti využíván v kuchyni pro svoji štiplavou a pikantní chuť, ale i pro blahodárný vliv na naše zdraví. Uvolňuje ucpaný nos, zmírňuje záněty průdušek a dýchacích cest a posiluje imunitu. To jsou cenné benefity, pro které byste křen neměli ve svém jídelníčku opomenout. Zkuste tyto recepty:
Dýně
K zimní zelenině patří po právu také dýně, která je zdrojem zdraví prospěšných látek. Vysoký podíl vitaminů a minerálů pomáhá bojovat proti virům a bakteriím, je dobrou prevencí před onemocněním srdce, posiluje cévní stěny nebo podporuje správnou funkci trávicího ústrojí. Co si z dýně uvařit?
Dýňová polévka s červenou čočkou
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní
Dýňové karí se špenátem a čočkou