Zimní zelenina jako zdroj zdraví a energie. Vychutnejte si ji v našich receptech!

18. února 2025 • 04:55

Měsíc únor sice v sobě nese naději a příslib jara, přesto se často cítíme unavení. Důvodem bývá nejen nedostatek světla, málo slunce v kombinaci s nízkými teplotami, ale i zmenšující se zásoby vitaminů, minerálů a důležitých prvků v našem organismu. Fyzické i duševní zdraví lze podpořit zimní zeleninou, která vám dodá vše potřebné, a ještě si na ní pochutnáte.

Naši předkové dobře věděli, že je třeba mít na zimu zásoby trvanlivé zeleniny, aby měli kvalitní zdroje obživy a výživy. Různé druhy se nejdříve pěstovaly v klášterních a zámeckých zahradách, kde byly postupně šlechtěny. Vzniklo tak mnoho nových druhů s lepšími vlastnostmi. Pěstování zeleniny se posléze rozšířilo ve venkovském prostředí. Lehce skladovatelná zelenina nasytila obyvatelstvo nejen při neúrodě obilovin, ale byla levnou potravou například v období válek.

Z jaké zimní zeleniny můžete vybírat?

Zelí bílé, červené i čínské

Zelný salát je vitaminová bomba. Zelný salát je vitaminová bomba. • Autor: iStock

Zelí patří mezi nejzdravější zeleninu a v minulosti se po právu stalo levnou a zdravou potravinou chudých lidí. Obsahuje důležité vitaminy a minerály, které si dokáže udržet i při delším skladování. Pro jeho variabilitu přípravy nejen v čerstvém stavu, ale i vaření a nakládání, bylo zelí využíváno například mořeplavci na dlouhých objevitelských cestách. Dodávalo jim cenné látky, a hlavně důležitý vitamin C pro posílení jejich organismu. Nemusíte být zrovna námořníci, abyste si doma připravili něco dobrého z čerstvého nebo kysaného zelí:

Zelňačka s klobásou

Salát z červeného zelí

Smetanové fleky se zelím

Se zelím si můžete udělat i halušky:

Video se připravuje ...

Kořenová a hlíznatá zelenina  

Hlíznatou a kořenovou zeleninu byste měli mít v zimním období často na talíři. Celer, brambory, mrkev, pastinák, petržel a červená řepa jsou kulinářskými základy každé kuchyně. Tato zelenina nabízí mnoho možností přípravy – od salátových variant, přes pečení v troubě až po zeleninové polévky a vývary. Vyzkoušejte chuťově i vzhledově barevné recepty z této zeleniny: 

Pečená zelenina s bylinkami

Quiche s červenou řepou a sýrem

Mrkvové hranolky z trouby

Celerové karbanátky

Z červené řepy se dá udělat skvělý salát:

Video se připravuje ...

Kapusta, kadeřávek, brokolice

Trojice košťálové zeleniny patří mezi druhy, které mají pozitivní vliv na žaludek, játra, slinivku a ledviny. Také účinně snižují cholesterol a obsahují velké množství vápníku, fosforu a křemíku, což jsou důležité minerály pro pevné kosti. Brokolice má podle vědeckých výzkumů preventivní účinky u různých druhů rakoviny. Inspirujte se tedy našimi recepty na tuto skvělou zeleninu: 

Pečená brokolice s parmazánem Pečená brokolice s parmazánem • Autor: iStock

Brokolicové karbanátky

Tofu v arašídové omáčce s brokolicí

Linguine s růžičkovou kapustou a klobásou

Gnocchi z batátů s pestem z kadeřávku

Kapustová polévka s klobásou

Cibule, pórek a česnek

Bez cibule a česneku se v kuchyni neobejdete a pórek jim zdatně v kuchyni sekunduje. Patří do základů omáček, polévek, uplatní se ve studené kuchyni, ale hlavně tepelně upravené. Můžete je i zavařovat samotné nebo ve směsích s dalšími druhy zeleniny. Mají antibakteriální a antivirové účinky, hodí se k léčení respiračních chorob, chrání srdce a snižují krevní tlak. Česnek je dokonce silné přírodní antibiotikum. Co si z této zeleniny můžete připravit dobrého?

Cibulové kroužky Cibulové kroužky • Autor: iStock

Cibulové kroužky

Cibulačka s toasty

Nakládaná červená cibule

Pečená řepa s česnekem a fetou

Čočková polévka s pórkem

A co třeba klasická česnečka?

Video se připravuje ...

Křen

Křen je od nepaměti využíván v kuchyni pro svoji štiplavou a pikantní chuť, ale i pro blahodárný vliv na naše zdraví. Uvolňuje ucpaný nos, zmírňuje záněty průdušek a dýchacích cest a posiluje imunitu. To jsou cenné benefity, pro které byste křen neměli ve svém jídelníčku opomenout. Zkuste tyto recepty:

Uzené s křenovou omáčkou Uzené s křenovou omáčkou • Autor: F.O.O.D.

Jablečný křen

Uzené s křenovou omáčkou

Polévka z řepy s křenem

Dýně

K zimní zelenině patří po právu také dýně, která je zdrojem zdraví prospěšných látek. Vysoký podíl vitaminů a minerálů pomáhá bojovat proti virům a bakteriím, je dobrou prevencí před onemocněním srdce, posiluje cévní stěny nebo podporuje správnou funkci trávicího ústrojí. Co si z dýně uvařit?

Dýňová polévka Dýňová polévka • Autor: iStock

Dýňová polévka s červenou čočkou

Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Dýňové karí se špenátem a čočkou

Autor: Veronika Moučková