Proč si zamilovat růžičkovou kapustu? Zkuste 5 receptů, které vás nadchnou svou jednoduchostí a chutí!

3. listopadu 2023 • 06:00

Zdravá, levná, snadno dostupná i v zimě, bohatá na vitaminy a minerální látky a oblíbená. Jen o málokteré zelenině se dá toto vše tvrdit. O růžičkové kapustě zcela jistě. A má ještě jedno velké plus - dá se připravit na mnoho různých způsobů.

Růžičková kapusta patří mezi košťálovou zeleninu, kam se řadí i brokolice, bílé a červené zelí, květák nebo kedlubny. Lidově se jí říká zelníček, protože svými malými hlavičkami na vysokém košťálu připomíná zelí. Má vysoký obsah vitaminu C, B, E, PP a K. Kromě toho obsahuje draslík, hořčík a síru. 

Už jste ochutnali kapustové karbanátky?>>>

Video se připravuje ...

Jak ji skladovat?

Růžičková kapusta je jedním z mála druhů zeleniny, kterým nevadí mráz, takže pokud ji máte venku na záhonu, můžete ji kdykoli během zimy použít na vaření. Máte-li ji v lednici, stačí ji dát do pootevřeného plastového sáčku, ve kterém vydrží řadu dní. Kapustičky postupem času vadnou (podobně jako zelí). Uvnitř jim to ale nijak neškodí, vrchní zavadlé lístky stačí pouze odloupnout.

Jak kapustičky očistit a uvařit?

Čím hezčí kapustičky budete mít, tím méně práce vám dá jejich příprava. Měly by být pevné, uzavřené, na svůj objem poměrně těžké, a když je stisknete, měly by lehce vrzat. Nejdříve je omyjte, zbavte zavadlých lístků a odřízněte z nich případné zbytky košťálu. Pak je můžete nakrouhat a použít syrové do salátu nebo je krátce podusit na másle. Získají jemnou, téměř sladkou chuť. Růžičky (celé nebo rozkrojené) se dají také upéct a do řady receptů se přidávají krátce povařené. Pokud je chcete připravovat v celku, lehce je dole nařízněte do kříže, aby se uvařily rychleji. Vařte je v dostatečném množství osolené vody přibližně 6 minut doměkka. Záleží na velikosti. Ideální je vařit vždy kapustičky stejné velikosti, v opačném případě je nutné je hlídat a vyndavat z vody postupně. 

Co s nimi?

Kapustičky mají téměř univerzální použití - hodí se na přípravu polévek, příloh i hlavních jídel (zapečené se sýrem, smažené nebo dušené s rýží). Některé recepty doporučují podávat je s jedlými kaštany nebo vlašskými ořechy, lehce usmažené se přidávají do polévek.

 

Kapustičky se slaninou

Růžičková kapusta se slaninou Růžičková kapusta se slaninou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 350 g růžičkové kapusty
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

1. Kapustičky zbavíme vrchních ovadlých lístků a rozkrojíme je na poloviny. Dáme je do hrnce s vařící osolenou vodou a vaříme asi 6-8 minut. Pak kapustičky scedíme a dáme do hrnce s ledovou vodou, aby si zachovaly hezkou barvu.  

2. Do rozehřáté pánve dáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Jestliže je dostatečně prorostlá, pak pustí tuk sama, v případě, že je hodně masitá, přidáme trochu oleje a restujeme, dokud nezačnou zlátnout kraje. Přidáme povařené kapustičky a restujeme ještě asi 2 minuty. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a na zjemnění lžičku másla, promícháme a jen krátce prohřejeme.

3. Podáváme jako přílohu ke steakům, grilovanému nebo pečenému masu.

Zeleninová pánev s růžičkovou kapustou

Zeleninová pánev s růžičkovou kapustou Zeleninová pánev s růžičkovou kapustou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 200 g růžičkové kapusty
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • 150 g anglické slaniny (nebo 2 větší kvalitní šunkové klobásy)
  • 1/2 pórku
  • 1 červená cibule nebo šalotka
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce krémového balzamika
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

1. Z kapustiček obereme vrchní povadlé lístky, rozřízneme je na půlky a uvaříme v osolené vodě doměkka (asi 8 minut). Pak je scedíme a případně ještě zchladíme v ledové vodě, aby si zachovaly svěží zelenou barvu.

2. Červenou i žlutou papriku omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Slaninu nebo klobásu nakrájíme na kostičky.  

3. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm slaninu. Přidáme kapustičky a opečeme je za občasného zamíchání dozlatova. Pak přidáme zbylou zeleninu a společně orestujeme. Nakonec směs osolíme, opepříme a zakápneme balzamikem.

4. Podáváme s chlebem.

Gratinovaná růžičková kapusta

Gratinovaná růžičková kapusta Gratinovaná růžičková kapusta • Autor: iStock

Suroviny:

  • 300 g růžičkové kapusty
  • 1 lžička másla
  • 1 cibule šalotka
  • 200 g nastrouhané goudy
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

1. Růžičkovou kapustu omyjeme, zbavíme vrchních povadlých lístků, nařízneme ji zespodu do kříže, povaříme asi 7–9 minut v osolené vodě a scedíme.

2. Na pánvi rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme kapustičky a krátce orestujeme. Díky tomu získají kapustičky lepší chuť.

3. Směs osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a přendáme do zapékací misky. Povrch zasypeme sýrem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 15-20 minut.

TIP: Chcete-li mít kapustičky krémovější, zalijte je nejdříve tučnější smetanou a teprve pak posypte sýrem.

Teplý salát s pečenou zeleninou a granátovým jablkem

Teplý salát s pečenou zeleninou a granátovým jablkem Teplý salát s pečenou zeleninou a granátovým jablkem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 200 g růžičkové kapusty
  • 1/4 dýně hokkaidó
  • 1 červená cibule
  • olivový olej na pokapání
  • semínka z jednoho granátového jablka
  • kadeřavá petržel
  • sůl
  • mletý pepř

Zálivka:

  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička soli
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 lžíce oleje

Postup:

1. Růžičkovou kapustu zbavíme ovadlých lístků, rozkrojíme na půlky a spaříme horkou vodou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tlusté proužky nebo na čtvrtky. Dýni zbavíme semínek a nakrájíme i se slupkou na kostky

2. Připravenou zeleninu rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, osolíme ji, opepříme, pokapeme olivovým olejem, dáme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 20 minut nebo dokud zelenina nezačne zlátnout.

3. Mezitím prošleháme všechny přísady na zálivku. Upečenou zeleninu přesypeme do mísy, pokapeme ji připravenou zálivkou, promícháme a přidáme semínka z granátového jablka a nasekanou petrželku.

4. Salát podáváme ještě teplý, doplněný čerstvým chlebem nebo bagetou.

TIP: Do salátu můžete přidat také uvařenou quinou.

Frittata s hráškem a kapustičkami

Frittata s hráškem a kapustičkami Frittata s hráškem a kapustičkami • Autor: iStock

Suroviny:

  • 150 g anglické slaniny
  • 2 šalotky
  • 350 g růžičkové kapusty
  • 100 g mraženého hrášku
  • 8 vajec
  • 3 lžíce mléka
  • 200 g nastrouhaného sýru (eidamu nebo goudy)
  • hrst nakrájené pažitky
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

1. Slaninu nakrájíme na kostičky a zahřejeme v pánvi, až pustí tuk. Přidáme na proužky nakrájenou šalotku a necháme ji zesklovatět.

2. Kapustičky zbavíme ovadlých lístků, nakrájíme je na čtvrtiny, přidáme do pánve ke slanině a restujeme, dokud kapustičky nezačnou po okrajích zlátnout. Pak přidáme hrášek a necháme ho v pánvi prohřát.

3. Mezitím v míse prošleháme vajíčka s mlékem, sýrem a nakrájenou pažitkou. Směs osolíme a opepříme.

4. Zeleninu v pánvi zalijeme vaječnou směsí a opékáme na mírném ohni asi 5 minut, dokud okraje nezačnou tuhnout. Pak pánev přemístíme do rozehřáté trouby a pečeme ještě 8-10 minut, dokud se povrch frittaty nezpevní a lehce nezhnědne.

5. Upečenou frittatu vyjmeme z trouby, necháme 5 minut odpočinout a pak ji nakrájíme na dílky.

Video se připravuje ...
Autor: PL, AK