Proč jíst křen? Zbaví vás únavy, podpoří trávení a posílí imunitu. Víme, co dobrého z něj uvařit!

30. ledna 2024 • 04:31

Křen vám pořádně protáhne nos a vžene slzy do očí. Staří Řekové věřili, že bystří rozum. Je ale také součástí klasické české kuchyně. Prozradíme vám všechny jeho benefity i co z něj uvařit dobrého.

Křen je typická zimní zelenina, čerstvý ho ale seženete po celý rok. Jeho předností je výrazná štiplavá chuť a také léčivé účinky. Obsahuje velké množství vitaminu C, působí antibakteriálně, podporuje trávení, uvolňuje zahlenění a zbaví vás únavy. Placky z nastrouhaného křenu se v lidovém léčitelství tradičně používaly při revmatismu, ztuhlých svalech nebo na bolavá záda. 

Strouhaný křen můžete přimíchat i do zelného salátu>>>

Video se připravuje ...

Odkud pochází?

Křen selský pochází pravděpodobně z jihovýchodní Evropy a západní Asie a ještě dnes roste planě na ruských a ukrajinských stepích. Možná proto byl také nejprve součástí ruské a východoevropské kuchyně a teprve později, ve středověku, se rozšířil do střední a západní Evropy a Skandinávie. 

Jezte křen, je zdravý

Křen je velmi bohatým zdrojem vitaminu C, E, provitaminů A - karotenů, vitaminů skupiny B, minerálů (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor) a antibakteriálních látek. Ze 100 g křenu získá naše tělo 50 mg vitaminu C. Také obsahuje vlákninu, která podporuje trávicí funkce a pohyb střev. Pomáhá předcházet zažívacím problémům, jako je zácpa. Navíc podporuje růst prospěšných  bakterií ve střevech. Užívá se také k léčbě dýchacích cest. Jeho silná chuť a aroma totiž dokážou uvolnit nosní dutiny a průdušky. Působí také močopudně a je skvělý při rekonvalescenci, jelikož aktivuje životní sílu. I přes jeho četné zdravotní benefity je dobré to s čerstvým křenem moc nepřehánět. V nadměrných dávkách totiž dráždí trávicí ústrojí a ledviny.

Proč křen pálí?

Kromě toho, že křen obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, hlavní roli v jeho očistných účincích na trávicí a dýchací cesty mají sirné silice. Právě z nich nás při strouhání křenu pálí oči i nos.

Jak křen použít?

Většinou se křen používá čerstvý a nastrouhaný najemno. Takto samotný se výborně hodí místo horčice k teplým uzeninám nebo ovaru. Jeho štiplavost se někdy zmírňuje přidáním nastrouhaného jablka nebo tučné smetany. Výborný je v kombinaci s červenou řepou, také mangem, avokádem, bramborami nebo celerem. Skvěle se hodí k hovězímu masu, tučným či uzeným rybám či mořským plodům. Protože má křen výborné konzervační vlastnosti, využívá se nakrájený na plátky při nakládání okurek nebo červené řepy.

Vyzkoušejte křen v těchto receptech:

Řepová pomazánka s křenem 

Řepová pomazánka s křenem Řepová pomazánka s křenem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 300 g červené řepy (uvařené a oloupané)
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu
  • špetka cukru
  • citronová šťáva dle chuti
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Uvařenou červenou řepu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme nastrouhaný křen (pokud chceme pomazánku jemnější, přidáme křenu méně).

2. Řepu s křenem smícháme se zakysanou smetanou a dochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou.

TIP: Pomazánku podávejte s pečivem a zelenými lístky. Můžete přidat plátek rostbífu nebo do pomazánky pro zajímavější chuť rozmixovat trochu uvařené nebo sterilované cizrny. 

Vařené hovězí maso s křenovou omáčkou

Vařené hovězí maso s křenovou omáčkou Vařené hovězí maso s křenovou omáčkou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 750 g falešné svíčkové
  • 1 mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček celého pepře
  • sůl

Na omáčku:

  • 3 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce mouky
  • 600 ml vývaru z masa
  • 250 ml smetany na vaření
  • 3-4 lžíce strouhaného křenu
  • 50 g zakysané smetany
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Postup:

1. Maso dáme do vhodného hrnce nebo hlubokého pekáče, přidáme očištěnou zeleninu a celé koření, osolíme, zalijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené, a přivedeme k varu. Pak hrnec přikryjeme poklicí, vložíme ho do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 2,5 hodiny, dokud není maso krásně měkké. Nebo hrnec necháme na plotně a necháme probublávat. Důležité je, aby se maso vařilo pomalu. Podle potřeby průběžně doléváme vodu.

2. Jakmile je maso uvařené, vývar scedíme a necháme trochu zchladnout.

3. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Zasypeme ji moukou, krátce orestujeme, zalijeme trochou studené vody a dobře rozmícháme. Cibulovou jíšku zalijeme vývarem, opět dobře rozmícháme a za občasného míchání necháme vařit asi 25 minut. Pak přidáme nastrouhaný křen a smetanu na vaření, osolíme, opepříme a krátce povaříme.

4. Nakonec omáčku přecedíme přes hustý cedník a vmícháme do ní zakysanou smetanu (už nevaříme). Podáváme ji s hovězím masem nakrájeným na plátky a bramborovou kaší a dušenou zeleninou nebo s houskovými knedlíky.

Šunkové rolky s křenovou pěnou

Šunkové rolky s křenovou pěnou Šunkové rolky s křenovou pěnou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 10 plátků kvalitní šunky
  • 1 smetana ke šlehání (33 %)
  • 3 lžíce jemně nastrouhaného křenu
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • mletý pepř
  • sůl
  • chléb či veka k podávání

Postup:

1. Smetanu vyšleháme do pevna. Přidáme nastrouhaný křen, zakysanou smetanu, nasekanou petrželku, sůl a pepř a dobře promícháme.

2. Připravenou směsí potřeme plátky šunky a zarolujeme je.

3. Podáváme s čerstvým pečivem.

Křenová pomazánka na chlebíčky

Křenová pomazánka na chlebíčky Křenová pomazánka na chlebíčky • Autor: F.O.O.D.

Recept najdete ZDE.

Uzené s křenovou omáčkou

Uzené s křenovou omáčkou Uzené s křenovou omáčkou • Autor: F.O.O.D.

Recept najdete ZDE.

Řepná polévka s křenem

Řepná polévka s křenem Řepná polévka s křenem • Autor: F.O.O.D.

Recept najdete ZDE.

Ke křenové omáčce se vám bude hodit houskový knedlík>>>

Video se připravuje ...

Autor: PL