Proč jíst křen? Zbaví vás únavy, podpoří trávení a posílí imunitu. Víme, co dobrého z něj uvařit!
Křen vám pořádně protáhne nos a vžene slzy do očí. Staří Řekové věřili, že bystří rozum. Je ale také součástí klasické české kuchyně. Prozradíme vám všechny jeho benefity i co z něj uvařit dobrého.
Křen je typická zimní zelenina, čerstvý ho ale seženete po celý rok. Jeho předností je výrazná štiplavá chuť a také léčivé účinky. Obsahuje velké množství vitaminu C, působí antibakteriálně, podporuje trávení, uvolňuje zahlenění a zbaví vás únavy. Placky z nastrouhaného křenu se v lidovém léčitelství tradičně používaly při revmatismu, ztuhlých svalech nebo na bolavá záda.
Strouhaný křen můžete přimíchat i do zelného salátu>>>
Odkud pochází?
Křen selský pochází pravděpodobně z jihovýchodní Evropy a západní Asie a ještě dnes roste planě na ruských a ukrajinských stepích. Možná proto byl také nejprve součástí ruské a východoevropské kuchyně a teprve později, ve středověku, se rozšířil do střední a západní Evropy a Skandinávie.
Jezte křen, je zdravý
Křen je velmi bohatým zdrojem vitaminu C, E, provitaminů A - karotenů, vitaminů skupiny B, minerálů (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor) a antibakteriálních látek. Ze 100 g křenu získá naše tělo 50 mg vitaminu C. Také obsahuje vlákninu, která podporuje trávicí funkce a pohyb střev. Pomáhá předcházet zažívacím problémům, jako je zácpa. Navíc podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech. Užívá se také k léčbě dýchacích cest. Jeho silná chuť a aroma totiž dokážou uvolnit nosní dutiny a průdušky. Působí také močopudně a je skvělý při rekonvalescenci, jelikož aktivuje životní sílu. I přes jeho četné zdravotní benefity je dobré to s čerstvým křenem moc nepřehánět. V nadměrných dávkách totiž dráždí trávicí ústrojí a ledviny.
Proč křen pálí?
Kromě toho, že křen obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, hlavní roli v jeho očistných účincích na trávicí a dýchací cesty mají sirné silice. Právě z nich nás při strouhání křenu pálí oči i nos.
Jak křen použít?
Většinou se křen používá čerstvý a nastrouhaný najemno. Takto samotný se výborně hodí místo horčice k teplým uzeninám nebo ovaru. Jeho štiplavost se někdy zmírňuje přidáním nastrouhaného jablka nebo tučné smetany. Výborný je v kombinaci s červenou řepou, také mangem, avokádem, bramborami nebo celerem. Skvěle se hodí k hovězímu masu, tučným či uzeným rybám či mořským plodům. Protože má křen výborné konzervační vlastnosti, využívá se nakrájený na plátky při nakládání okurek nebo červené řepy.
Vyzkoušejte křen v těchto receptech:
Řepová pomazánka s křenem
Suroviny:
- 300 g červené řepy (uvařené a oloupané)
- 150 g zakysané smetany
- 2 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu
- špetka cukru
- citronová šťáva dle chuti
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Uvařenou červenou řepu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme nastrouhaný křen (pokud chceme pomazánku jemnější, přidáme křenu méně).
2. Řepu s křenem smícháme se zakysanou smetanou a dochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou.
TIP: Pomazánku podávejte s pečivem a zelenými lístky. Můžete přidat plátek rostbífu nebo do pomazánky pro zajímavější chuť rozmixovat trochu uvařené nebo sterilované cizrny.
Vařené hovězí maso s křenovou omáčkou
Vařené hovězí maso s křenovou omáčkou
Suroviny:
- 750 g falešné svíčkové
- 1 mrkev
- 1 řapík celeru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 8 kuliček celého pepře
- sůl
Na omáčku:
- 3 lžíce másla
- 1 velká cibule
- 3 lžíce mouky
- 600 ml vývaru z masa
- 250 ml smetany na vaření
- 3-4 lžíce strouhaného křenu
- 50 g zakysané smetany
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup:
1. Maso dáme do vhodného hrnce nebo hlubokého pekáče, přidáme očištěnou zeleninu a celé koření, osolíme, zalijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené, a přivedeme k varu. Pak hrnec přikryjeme poklicí, vložíme ho do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 2,5 hodiny, dokud není maso krásně měkké. Nebo hrnec necháme na plotně a necháme probublávat. Důležité je, aby se maso vařilo pomalu. Podle potřeby průběžně doléváme vodu.
2. Jakmile je maso uvařené, vývar scedíme a necháme trochu zchladnout.
3. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Zasypeme ji moukou, krátce orestujeme, zalijeme trochou studené vody a dobře rozmícháme. Cibulovou jíšku zalijeme vývarem, opět dobře rozmícháme a za občasného míchání necháme vařit asi 25 minut. Pak přidáme nastrouhaný křen a smetanu na vaření, osolíme, opepříme a krátce povaříme.
4. Nakonec omáčku přecedíme přes hustý cedník a vmícháme do ní zakysanou smetanu (už nevaříme). Podáváme ji s hovězím masem nakrájeným na plátky a bramborovou kaší a dušenou zeleninou nebo s houskovými knedlíky.
Šunkové rolky s křenovou pěnou
Šunkové rolky s křenovou pěnou
Suroviny:
- 10 plátků kvalitní šunky
- 1 smetana ke šlehání (33 %)
- 3 lžíce jemně nastrouhaného křenu
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- mletý pepř
- sůl
- chléb či veka k podávání
Postup:
1. Smetanu vyšleháme do pevna. Přidáme nastrouhaný křen, zakysanou smetanu, nasekanou petrželku, sůl a pepř a dobře promícháme.
2. Připravenou směsí potřeme plátky šunky a zarolujeme je.
3. Podáváme s čerstvým pečivem.
Křenová pomazánka na chlebíčky
Křenová pomazánka na chlebíčky
Recept najdete ZDE.
Uzené s křenovou omáčkou
Recept najdete ZDE.
Řepná polévka s křenem
Recept najdete ZDE.
Ke křenové omáčce se vám bude hodit houskový knedlík>>>