Co vařit v mrazivých dnech? 10 chutných receptů, které vás dokonale zahřejí

10. ledna 2024 • 04:42

Když teploty klesnou pod nulu a mráz zalézá až pod kůži, člověk hledá, čím by se zahřál. Zapomeňte na chvíli na studené zeleninové saláty a dejte přednost teplým jídlům vylepšeným surovinami, které vás krásně prohřejí zevnitř. Máme pro vás pár nápadů.

Při zimním vaření se můžete inspirovat tradiční čínskou medicínou, která rozděluje potraviny na základě jejich vnitřní energie a jejich schopnosti působit na tělo. Zatímco některé potraviny vytvářejí v těle teplo, jiné mají naopak chladivý účinek. Mezi potraviny, které mají zahřívací účinek, patří například červené fazole, kuřecí maso, losos, kulatozrnná rýže, pohanka, vejce, vlašské ořechy nebo semínka. V zimě se doporučují dlouho vařené polévky (například luštěninové), které ještě můžete doplnit kořením vyvolávajícím pocit tepla, jako je tymián, rozmarýn, koriandr, mletá paprika, kmín, kurkuma, zázvor nebo chilli. Na zeleninové saláty v mrazivých dnech raději zapomeňte, ale úplně se vzdávat zeleniny samozřejmě nemusíte. Jen syrovou zeleninu nahraďte pečenou či vařenou.

Ideální do zimy je čočková polévka>>>

Video se připravuje ...

Nemusíme ale chodit až na druhý konec světa. Stačí se podívat na to, jak se v chladných dnech stravovali naši předkové. Pořádně zatopili, zalezli si za pec, pekli maso a na plotně jim bublala horká polévka. Řídili se selským rozumem, který jim radil, že nejlépe je zahřeje teplé jídlo, a to klidně i k snídani.

Abyste nemuseli složitě hledat a vymýšlet, vybrali jsme pro vás deset jídel, která jsou do mrazu jako dělaná:

Rýžová kaše s jablky a mandlemi

Rýžová kaše s jablky a mandlemi Rýžová kaše s jablky a mandlemi • Autor: F.O.O.D.

Miska plná horké kaše s opečenými sladkými jablky vás po ránu prohřeje a správně nastartuje do mrazivého dne. Využít na ni můžete i zbylou rýži, důležité ale je, aby byla kulatozrnná. Dlouhozrnná rýže totiž tělo zbytečně ochlazuje (alespoň to tvrdí čínská medicína), nechte si ji tedy až na teplejší období. Recept na kaši najdete ZDE. 

Banánovo-skořicová kaše

Banánovo-skořicová kaše Banánovo-skořicová kaše • Autor: F.O.O.D

K snídani nebo svačině je výborná i ovesná kaše s banány a mandlovými plátky ochucená skořicí, mákem a javorovým sirupem nebo medem. Můžete si ji připravit i do skleničky, a až na ni dostanete chuť, stačí ji jen krátce ohřát v mikrovlnce. Recept najdete ZDE

Uzená polévka s kroupami a hráškem

Uzená polévka Uzená polévka • Autor: F.O.O.D.

Polévky se v zimě jen těžko omrzí, takže je můžete vařit klidně každý den. Zkuste tradiční silnou polévku našich babiček. Je připravená z uzených žeber, s hráškem, kroupami a ochucená česnekem a majoránkou. Recept najdete ZDE

Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka Rychlá mexická fazolová polévka • Autor: F.O.O.D.

Pikantní mexická fazolová polévka vás zahřeje během pár vteřin. Navíc je rychlá na přípravu, protože fazole nemusíte namáčet a vařit, stačí použít ty konzervované. A protože je i dostatečně sytá, bude vám stačit jako plnohodnotné jídlo k obědu či večeři. Recept najdete ZDE

Hrstková polévka

Hrstková polévka Hrstková polévka • Autor: F:O.O.D.

Klasická česká polévka z luštěnin, obilovin a zeleniny je pořádně hustá a sytá. Není divu, že ji milovali už naši předci, kteří do ní vždy spotřebovali zbytky ze spíže. Recept najdete ZDE

Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon Hovězí bourguignon • Autor: F.O.O.D.

Vynikající hovězí po burgundsku pochází, jak už název napovídá, z Francie a bude dráždit vaše chuťové pohárky už během přípravy. Maso dušené na červeném víně s rajčatovou omáčkou, zeleninou a žampiony má výraznou chuť, a pokud mu dopřejete čas, bude se rozpadat na jazyku. Recept najdete ZDE

Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí Voňavé batátové karí • Autor: F.O.O.D.

Indické karí provoněné mnoha druhy koření se dá dělat ve variantě s masem i bez. Příprava této verze s batáty vám zabere maximálně půl hodiny a výsledkem bude lahodné a syté jídlo, které vás navíc krásně zahřeje. Recept najdete ZDE.

Pečená zelenina s bylinkami

Pečená zelenina s bylinkami Pečená zelenina s bylinkami • Autor: F.O.O.D.

Zeleninové saláty jsou sice zdravé, v mrazivých dnech vás ale nezahřejí. Nahraďte je zeleninou v jiné, lepší podobě. V zimě snadno dostupné druhy, jako jsou brambory, kapusta, dýně, mrkev nebo červená řepa, stačí ochutit solí a bylinkami, pokapat olejem a upéct v troubě dozlatova. Recept najdete ZDE

Skořicové šneky

Skořicové šneky Skořicové šneky • Autor: F.O.O.D.

Sladké šneky z kynutého těsta chutnají dětem i dospělým. V zimě je naplňte směsí cukru a skořice, která nejen krásně voní, ale patří i mezi koření se zahřívacím efektem. Recept najdete ZDE

Horké jablko se zázvorem a skořicí

Horké jablko se zázvorem a skořicí Horké jablko se zázvorem a skořicí • Autor: F.O.O.D.

Lahodnému horkému nápoji připravenému z jablečného džusu a dobrého čaje dodává chuť i zahřívací schopnosti skořice a čerstvý zázvor, který navíc posiluje imunitu, ničí záněty a má spoustu dalších pozitivních účinků. Recept najdete ZDE. 

V zimě vás zahřeje i dobrý svařák s kořením>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková