Kdo by si dnes vůbec dokázal představit život bez brambor, lahůdky, která patří mezi nejběžnější potravinu v našich domácnostech, a přesto je tak výjimečná. Ačkoli si ji nejčastěji dopřáváme jako jednoduchou přílohu především k masovým pokrmům, její potenciál je obrovský. To dobře věděly i naše babičky, které z brambor připravovaly mnoho fantastických dobrot. Vyzkoušejte některé z nich.
Není palačinka jako palačinka! A proto je tentokrát zkuste jinak. Uvidíte, že staročeské placky z brambor vám budou chutnat.
Co budete potřebovat:
1 kg brambor uvařených ve slupce
250 g polohrubé mouky
50 g krupice
1 vejce
sůl
Vopelky
• Autor:
Shutterstock
Postup:
1. Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku, krupici, přidejte vajíčko a špetku soli. Z ingrediencí vypracujte tužší těsto, v tom se liší od klasických palačinek. Pokud je tedy těsto řídké, přidejte mouku. Pokud je příliš tuhé, přilijte trochu mléka.
2. Těsto si rozkrájejte na několik dílků, ze kterých si postupně vyválejte tenké placky o velikosti pánve. Pak je opečte z obou stran na pánvi. Placky budou hotové ve chvíli, kdy se zatáhnou a začnou se na nich vytvářet malé hnědavé puchýřky.
3. Hotové placky můžete podávat naslano – třeba jako langoše. Potřete je česnekem, přidejte sýr i kečup. Skvěle chutnají i jako sladká tečka po dobrém obědě, potřené džemem, domácími povidly nebo posypané mákem s cukrem.
Chodský bác je slaná buchta litá na pekáč. Proto se jí někdy také říká „liťák". Můžete ji podávat jako přílohu, například k houbové omáčce, nakrájenou na kousky a je výborná i jako chuťovka na oslavu.
Co budete potřebovat:
4 větší syrové brambory
400 g polohrubé mouky
100 g hrubé mouky
1 kostku droždí
1 vejce
0,5 l horkého mléka
1 lžíci oleje
5 stroužků česneku
hrst rozemletých škvarků
hrst máku
1 lžíci sušené majoránky
mletý pepř a sůl
Slaný bramborový koláč „bác“
• Autor:
Agrární komora ČR
Postup:
1. Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Následně je zalijte horkým mlékem, promíchejte a do směsi rozdrobte droždí. Přisypte mouku, přidejte vejce, olej, rozmačkaný česnek, rozemleté škvarky, majoránku a dochuťte solí a pepřem. Pořádně promíchejte a vytvořte těsto, které nechte 30–60 minut kynout.
2. Mezitím si vymažte plech olejem a vysypte jej mákem. Na něj pak nalijte vykynuté těsto a znovu posypte mákem. Pečte dozlatova 30–40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
3. Jakmile koláč vyndáte z trouby, přikryjte jej utěrkou a nechte pod ní vychladnout. Dobrou chuť!
Noky s bramborem? Že vás tohle spojení nijak nenadchlo? Nenechte se zmást fádním spojením a ochutnejte! Uvidíte, že opečená cibulka a uzenina dají téhle dobrotě grády, a vy se do ní tak rádi pustíte, kdykoli bude třeba připravit rychlý a zaručeně dobrý oběd. Nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása.
Co budete potřebovat:
0,5 kg brambor
100 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
2 střední cibule
uzeninu dle libosti (párky, uzené či anglická slanina)
sádlo nebo olej
Uhlířina
• Autor:
Shutterstock
Postup:
1. Brambory oloupejte a rozkrájejte na kostičky. Dejte je vařit do osolené vody.
2. Mezitím z mouky, vejce a soli udělejte těsto na noky. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani řídké. Chcete-li mít noků více, přidejte mouku a případně i vajíčko.
3. Jakmile jsou brambory téměř měkké, na posledních 5 minut k nim do vroucí vody přidejte noky z připraveného těsta. Pomocí lžíce nabírejte hromádky a vkládejte je do horké vody. Hotové noky by měly vyplavat na hladinu – asi po 5 minutách.
4. Brambory s noky sceďte a přendejte na talíř. Hojně přidejte cibulku opečenou dozlatova na sádle s opečenou uzeninou.
Bramborový oukrop
Recept na polévku, která člověku dobře padne, se hodí vždycky. Zkuste tentokrát oukrop – o něco lepší tradiční česnečku.
Co budete potřebovat:
50 g brambor
2 stroužky česneku
1 vejce
majoránku
kmín
sůl
nasekanou zelenou petrželku
1 lžíci sádla
1 krajíc chleba
Bramborový oukrop
• Autor:
Shutterstock
Postup:
1. Oloupané brambory nakrájejte na malé kostky, přelijte je horkou vodou, osolte, okmínujte, přisypte trochu majoránky a vařte doměkka.
2. Mezitím na sádle opečte dozlatova chléb nakrájený na kostičky.
3. Do uvařeného bramborového vývaru vyklepněte vajíčko a rozmíchejte.
4. Utřený česnek dejte do misky, přidejte nasekanou petrželku dle chuti a vše zalijte horkým vývarem. Polévku ozdobte opečeným chlebem a podávejte.
TIP: Jestli chcete mít polévku sytější a ještě ji vylepšit, zkuste do ní přidat opečenou uzeninu, kostičky tvrdého sýru nebo uvařené kroupy.
Tato specialita pochází z Podkrkonoší nebo Plzeňska. Stačí nahradit česnek jablky, která bramborákům dodají netradiční navinulou chuť.
Co budete potřebovat:
5 brambor
3 zelená jablka (ideálně kyselejší)
1 lžíci majoránky
80 g hladké mouky
1 vejce
1 lžíci sádla
sůl
Bramborák s jablky
• Autor:
Shutterstock
Postup:
1. Těsto připravte stejně, jako u klasických bramboráků, jen protentokrát zapomeňte na česnek. Oloupané brambory i jablka nastrouhejte do misky a slijte přebytečnou vodu, kterou pustí. Přidejte mouku, majoránku a osolte. Mouky můžete přidat méně i více, záleží, jak chcete, aby byly bramboráčky křupavé.
2. Z těsta tvořte na pánvi se sádlem placky a smažte je z obou stran do hněda.