Víte, co jsou družbance? Upečte si sladké koláče, které se tradičně dělaly na čtvrtou postní neděli

10. března 2024 • 03:08

Čtvrtou z celkem šesti postních nedělí před Velikonocemi je neděle zvaná Družebná, která letos připadá na 10. března. Během ní alespoň na chvíli vystřídala přísný půst zábava a lidé si dopřáli i něco dobrého k snědku. Typické byly koláče zvané družbance, které se pekly v každé domácnosti.

Družebná neděle následuje po třetí postní neděli, které se říká Kýchavá a lidé si při ní kdysi navzájem přáli, aby nekýchali, neboť se mělo za to, že kýcháním začíná mor. Také se ale tvrdilo, že kdo kýchne třikrát za sebou, bude celý rok zdravý, anebo se počítalo, kolikrát za den člověk kýchne, a lidé pak věřili, že tolik let ještě bude žít. 

Co všechno víte nebo nevíte o Velikonocích, které letos vycházejí na 29. března až 1. dubna? >>>

Video se připravuje ...

Družebná, Středopostní i Růžová

Stejně jako se první postní neděli říká Liščí, Černá, Pučálná nebo Pytlová, té druhé Pražná, Suchá nebo Sazometná, má i ta čtvrtá více názvů. Někdy se jí také říká Středopostní (je uprostřed celého čtyřicetidenního půstu) nebo Růžová (podle barvy mešních rouch, která si kněží o této neděli oblékali). Čtvrtá postní neděle má trochu výsadní postavení, protože právě v tento den se alespoň na krátkou dobu mohl přerušit přísný půst. V domácnostech se pekly koláče zvané družbance, chodilo se na návštěvy, mladí lidé měli povoleno se společně trochu pobavit, scházeli se na návsi a každý s sebou přinesl něco dobrého.  

Družebná neděle se líbila hlavně mladým děvčatům, protože právě v tento den chodili svobodní chlapci s takzvaným družbou (většinou dobrým kamarádem nebo bratrem) do domu, kam chtěli později o pomlázce zajít na námluvy. Jako pohoštění obvykle dostali pučálku z naklíčeného hrachu, která se musela jíst mělkou lžící. Když chlapci hrách ze lžíce spadl, musel ho vynést ven před dům. V některých škodolibých rodinách se tak stávalo, že na chlapce nastražili ploché lžíce a budoucí ženich pak musel stále dokola běhat s hrachem před chalupu.

Upečte si družbance

Typickým pokrmem, který se připravoval na čtvrtou postní neděli, byly koláče z kynutého těsta zvané družbance. Plnily se mákem, tvarohem, povidly, oříšky… Každá hospodyně měla jiné podle toho, co bylo momentálně ve spíži. Důležité bylo, aby koláčů bylo hodně a byly hezky ozdobené. Družbance bývaly také o trochu větší než klasické kynuté koláče, mívaly průměr asi 15 cm, a dělaly se z tužšího těsta, jehož základem byl takzvaný rozkvas, tedy kvásek smíchaný s vodou a moukou. Pokud vám to přijde moc složité, můžete si družbance upéct i z jednoduššího kynutého těsta připraveného z kvásku z droždí.

Klasický recept na družbance

Co budete potřebovat:

Na rozkvas:

Na těsto:

  • připravený kvásek
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru
  • 120 ml mléka
  • 40 g rozpuštěného zchladlého másla
  • 1 žloutek
  • 1/4 lžičky vanilky
  • 1/4 lžičky soli
  • trochu nastrouhané citronové kůry

Na náplně:

Tvarohová:

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 žloutek
  • 15 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru

Maková:

  • 50 g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 50 g cukru
  • kousek másla

Povidlová:

  • 100 g povidel
  • rum nebo černý čaj podle potřeby

Kromě toho:

  • loupané mandle na ozdobení
  • vejce na potření

Na kynuté těsto budete potřebovat kvásek Na kynuté těsto budete potřebovat kvásek • Autor: iStock

Postup:

1. Nejprve si připravte rozkvas. Nejlépe večer před pečením smíchejte kvásek s vlažnou vodou a moukou. Směs dejte do sklenice, uzavřete ji a nechte nejméně 10 hodin stát při pokojové teplotě. Kvas by měl zdvojnásobit svůj objem.

2. Připravený rozkvas dejte do mísy, přidejte ostatní ingredience na těsto a důkladně propracujte, nejlépe v robotu. Mísu s těstem zakryjte fólií nebo čistou utěrkou a nechte kynout 2 až 3 hodiny.

3. Z vykynutého těsta odtrhávejte malé kousky a na válu z nich udělejte bochánky. Rozložte je v dostatečných vzdálenostech na plech s papírem na pečení a dlaní rozmáčkněte na placičky o velikosti dlaně. Opět je zakryjte a nechte znovu kynout asi 45 minut

4. Mezitím si připravte náplně. Na tvarohovou rozmíchejte tvaroh s cukrem, žloutkem a změklým máslem. Na makovou náplň přiveďte za stálého míchání k varu mléko s mákem, cukrem a máslem, stáhněte teplotu, míchejte do zhoustnutí a nechte vychladnout. Pokud máte příliš tuhá povidla, rozmíchejte je s trochou rumu nebo černého čaje.

5. Pomocí sklenice nebo jen prsty vytvořte uprostřed každé placičky prohlubeň a dejte do ní náplň. Náplně můžete různě kombinovat. Koláčky dozdobte mandlemi, okraje potřete rozšlehaným vejcem, dejte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova.

Koláče družbance Koláče družbance • Autor: iStock

Modernější recept na družbance

Co budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 až 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • půl kostky droždí (25 g)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • 1 vejce na potření 
  • náplně (makovou, tvarohovou, povidlovou)
  • loupané mandle, mandlové plátky nebo rozinky na ozdobení

Postup:

1. V misce rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažného mléka, lžíci mouky a cukru a nechte vzejít kvásek.

2. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, zbylý cukr, vlažné mléko, vejce, žloutek, připravený kvásek a rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho fólií nebo utěrkou a nechte kynout asi hodinu.

3. Dále postupujte stejně jako u předchozího receptu.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková