Jidáše: Recept a video postup na velikonoční pečivo | Magazín | Recepty.cz

Velikonoční jidáše: Naučte se tradiční pečivo podle video návodu

1080p720p540p360p270p180p
15. dubna 2019 • 00:00

Tradiční velikonoční pochoutka našich předků připravená z kynutého těsta zachutná dětem i dospělým. Dle lidových tradic by se jidáše měly upéct na Škaredou středu a sníst na Zelený čtvrtek za svítání. Kdy se je ale rozhodnete připravit vy, záleží jen na vás. Podívejte se na video recept, podle kterého je zvládnete připravit hned na první pokus.

Pokud se přeci jen rozhodnete sladké jidáše posnídat za svítání, budete se prý těšit pevnému zdraví po celý rok. Po upečení je stačí pouze pocukrovat. Pokud je ale ještě horké pokapete medem nebo potřete voňavou polevou z rozpuštěného másla smíchaného s medem a rumem, budou ještě lepší.

Suroviny

1 kostka droždí
0,3 l mléka
1 lžíce cukru
3 žloutky
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
1 hrst rozinek
500 g polohrubé mouky
100 g másla
1 hrst mandlí

Recept na jidáše krok za krokem

1. Nejdřív si připravte kvásek. Do mističky rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, který vám pomůže droždí aktivovat, a vidličkou ho rozmačkejte na kašičku. Tu zalijte trochou vlažného mléka a kvásek dejte asi na deset minut do tepla, aby vzešel.

2. Do mísy dejte prosetou mouku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj vlijte žloutky, přidejte vlažné mléko, vanilkový cukr, rozinky, které si předem můžete namočit v rumu, rozpuštěné máslo a nakonec vzešlý kvásek.

3. Vařečkou vypracujte hladké těsto, zabere vám to asi deset minut. Využít ale můžete i kuchyňského robota nebo domácí pekárnu. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.

4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a nakrájejte ho na menší kousky, ze kterých rukou uválejte asi 25 cm dlouhé válečky. Ty stáčejte do různých tvarů a pokládejte na pečicím papírem vyložený plech.

5. Před pečením jidáše potřete prošlehaným bílkem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 15 minut dozlatova.

6. Před podáváním jidáše pocukrujte.

Stále si nejste jistí, jak tradiční jidáše připravit? Podívejte se na video v úvodu článku, kterým vás provede foodblogerka Mona Jaoua. Tuhle ozdobu svátečního stolu upečete levou zadní.

Autor: Lenka Chvostová