Velikonoční jidáše: Naučte se tradiční pečivo podle video návodu

Video se připravuje ...
5. dubna 2023 • 16:00

Tradiční velikonoční pochoutka našich předků připravená z kynutého těsta zachutná dětem i dospělým. Dle lidových tradic by se jidáše měly upéct na Škaredou středu a sníst na Zelený čtvrtek za svítání. Podívejte se na video recept, podle kterého je zvládnete připravit hned na první pokus.

Jidáše dostaly svůj název podle apoštola, který zradil za třicet stříbrných Ježíše a pak se sám oběsil. Proto mají jidáše často tvar zatočeného provazu, ale mohou vypadat i jinak - jako uzlíky, bochánky a protože se lidé dříve často inspirovali přírodou, mívají jidáše i tvar ptáčků nebo třeba hadů.

Pokud se přeci jen rozhodnete sladké jidáše posnídat za svítání, budete se prý těšit pevnému zdraví po celý rok. Po upečení je stačí pouze pocukrovat. Když je ale ještě horké pokapete medem nebo potřete voňavou polevou z rozpuštěného másla smíchaného s medem a rumem, budou ještě lepší.

Velikonoční jidáše

Suroviny:

  • 1 kostka droždí
  • 0,3 l mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrst rozinek
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 1 hrst mandlí

Postup krok za krokem:

1. Nejdřív si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, který vám pomůže droždí aktivovat, a vidličkou vše rozmačkejte na kašičku. Tu zalijte trochou vlažného mléka a kvásek dejte asi na deset minut do tepla, aby vzešel.

2. Do mísy dejte prosátou mouku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj vlijte žloutky, přidejte zbylé vlažné mléko, vanilkový cukr, rozinky, které si předem můžete namočit v rumu, rozpuštěné máslo a nakonec vzešlý kvásek.

3. Vařečkou vypracujte hladké těsto, zabere vám to asi deset minut. Využít můžete i kuchyňského robota nebo domácí pekárnu. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.

4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a nakrájejte ho na menší kousky, ze kterých rukou uválejte asi 25 cm dlouhé válečky. Ty stáčejte do různých tvarů a pokládejte na plech vyložený papírem na pečení.

5. Před pečením jidáše potřete prošlehaným bílkem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 15 minut dozlatova.

6. Před podáváním jidáše pocukrujte.

Stále si nejste jistí, jak tradiční jidáše připravit? Podívejte se na video v úvodu článku, kterým vás provede foodblogerka Mona Jaoua. Tuhle ozdobu svátečního stolu upečete levou zadní.

Upečte si podle videoreceptu i mazanec>>>

Video se připravuje ...

Autor: red