Jarní detox zdravě a chutně? I to jde. S naším receptem si ho budete chtít protáhnout až do podzimu!

Video se připravuje ...
18. března 2023 • 00:00

Venku už začíná být příjemné počasí a vám přijde, že kromě nějakého toho kila navíc, jste si ze zimy přinesli i tíživý pocit na těle i na duši? Zbavte se ho jarním detoxem. Poradíme vám, jak očistit tělo jedním snadným receptem. Nejlepší je, že vám to bude chutnat!

Jarní detox je proces, při kterém se snažíme zbavit tělo nahromaděných toxinů, které jsme během zimního období mohli přijímat například přes stravu, pití nebo znečištěné ovzduší. Toxiny se často hromadí v játrech, ledvinách, plicích a dalších orgánech, a mohou vést k různým problémům. Pojďme předejít zdravotním komplikacím a pomozme tělu s očistou. Náš detoxikační drink je nejen chutný, ale má i blahodárné účinky!

Je čas zbavit se toxinů, které jsme si přinesli ze zimních měsíců. Je čas zbavit se toxinů, které jsme si přinesli ze zimních měsíců. • Autor: iStock.com

Jak tento drink funguje?

Je složen ze tří přírodních zázraků, které k sobě ještě jako benefit velmi chuťově sedí. Nemusíte se pro ně vydávat do žádných specializovaných prodejen, stačí navštívit váš oblíbený obchod s potravinami, a hlavně za ně neutratíte majlant!

Kopřivový čaj

Kopřivový čaj koupíte jak v lékárně, tak v běžných prodejnách s potravinami. Kopřivový čaj koupíte jak v lékárně, tak v běžných prodejnách s potravinami. • Autor: iStock.com

Kopřivový čaj je bohatý na živiny, jako jsou vitaminy A, C, E a K, minerály a antioxidanty. Má diuretické vlastnosti, což znamená, že podporuje odvodnění těla a pomáhá odstraňovat toxiny z močových cest. Dále obsahuje flavonoidy, kyselinu křemičitou a chlorofyl, které pomáhají očistit játra a podporují detoxikační procesy v těle.

Brusinkový džus

Brusinkový džus je příjemně sladký a má zdraví prospěšné účinky. Brusinkový džus je příjemně sladký a má zdraví prospěšné účinky. • Autor: iStock.com

Brusinkový džus je známý pro své protizánětlivé a antibakteriální účinky, což napomáhá při detoxikaci těla. Obsahuje flavonoidy a antioxidanty, které podporují imunitní systém a bojují proti volným radikálům, takže chrání tělo před poškozením. Dále džus obsahuje kyselinu benzoovou, která zabraňuje infekcím močových cest a podporuje vylučování toxinů.

Citron

Citron v sobě má mnoho vitaminů Citron v sobě má mnoho vitaminů • Autor: iStock.com

Mimo jiné obsahuje vitamín C, který pomáhá tělu odstraňovat toxiny a podporuje funkci jater.

Jaké suroviny ještě zařadit do jídelníčku při jarním detoxu:

  • Zelený čaj - obsahuje katechiny, které působí jako antioxidanty a podporují detoxikační procesy v játrech.
  • Špenát - obsahuje vitaminy A a C, minerály a fytochemikálie, které posilují imunitní systém.
  • Brokolice - obsahuje sulforafan, který podporuje detoxikační procesy v játrech a chrání buňky před poškozením.
  • Celer - obsahuje flavonoidy a vitaminy, které podporují detoxikační procesy v játrech a ledvinách.
  • Kurkuma - obsahuje kurkumin, silný antioxidant, který má protizánětlivé účinky.
  • Česnek - obsahuje síru a alicin, jenž chrání játra před poškozením.
  • Avokádo - obsahuje glutation, antioxidant, který chrání buňky před poškozením.

Při jarním detoxu je důležité být obezřetný!

Konzultujte s lékařem: Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte léky, měli byste se poradit s lékařem před zahájením jakéhokoli detoxikačního programu.

Nevynechávejte jídlo: Při detoxikaci je důležité jíst dostatek potravin, které poskytují potřebné živiny a energii. Nevynechávejte jídlo nebo drasticky neomezujte kalorie, protože to může vést k nedostatku živin a nepříjemným vedlejším účinkům.

Pijte dostatek tekutin: Během detoxikace je důležité pít dostatek vody a jiných tekutin, aby se tělo mohlo správně hydratovat a odstraňovat toxiny z těla.

Omezte alkohol a kofein: Alkohol a kofein mohou zpomalit detoxikační procesy v těle, takže je třeba je omezit nebo úplně vynechat.

Mějte realistická očekávání: Detoxikace není zázračným řešením pro zlepšení zdraví a nevede k okamžitému hubnutí. Pamatujte si, že zdravá strava a životní styl jsou důležité pro udržení dobrého zdraví na dlouhou dobu.

Vynechte extrémní metody: Extrémní detoxikační metody, jako jsou například rychlé nebo dlouhodobé půsty, mohou být nebezpečné pro zdraví a mohou vést k vážným zdravotním problémům. Je třeba se vyhnout těmto extrémním metodám a místo toho se zaměřit na zdravou stravu a životní styl.

Jarní očista těla: Tyhle bylinky zafungují nejlépe >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR