Hrníčkový beránek: Jednoduchý a rychlý video recept na velikonoční klasiku
Upečený velikonoční beránek na sváteční jarní tabuli prostě patří. Pokud se vám ale nechce vytahovat váhu a složitě odvažovat všechny potřebné ingredience, vyzkoušejte jednoduchého beránka hrnkového. Těsto na něj budete mít hotové za pár minut. Podívejte se na video, jak ho připravit.
Receptů na tradičního beránka jsou stovky. Často se předávají z generace na generaci. Nejčastěji se beránek peče z těsta piškotového, třeného, tvarohového, šlehačkového, někdo nedá dopustit na čokoládového nebo dokonce mramorového. Těsto navíc ještě můžete vylepšit přidanými nasekanými vlašskými nebo lískovými oříšky, mandlemi, kousky čokolády, sušeným nebo kandovaným ovocem. Záleží jen na vaší chuti. Podívejte se na video v úvodu článku, kde vás pečením beránka bez vážení provede food blogerka Mona Jaoua, autorka blogu Monovaření.
Suroviny na hrnkového beránka
3 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
1 hrnek cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
citronová kůra
1 hrnek mléka
1 hrnek rostlinného oleje
moučkový cukr na posypání
rozinky nebo lentilky na ozdobu
Hrnkový beránek: paráda hotová za pár minut
1. Vajíčka rozklepněte a žloutky oddělte od bílků.
2. Do mísy nasypte mouku, kterou jste si předtím proseli, aby byla nadýchanější. K ní přidejte prášek do pečiva, cukr a citronovou kůru, která těsto nádherně provoní, žloutky, mléko a olej. Vše důkladně promíchejte buď ručně, nebo použijte kuchyňský robot.
3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho po částech vmíchejte do těsta.
4. Formu na beránka si dobře vymažte máslem a vysypte moukou nebo třeba kokosem a těsto do ní nalijte.
5. Pečte v troubě rozpálené na cca 160 °C asi 60 minut. Zda je upečený, vyzkoušíte špejlí.
6. Vychladlého beránka vyklopte z formy a poprašte moučkovým cukrem. Nakonec mu už jen uvažte červenou mašli kolem krku a jako oči a čumáček použijte rozinky nebo lentilky.
Pomůže vám vidět přípravu jednoduchého hrnkového beránka na vlastní oči? Podívejte se na video v úvodu článku, kterým vás provede foodblogerka Mona Jaoua, a přesvědčte se, jak je to snadné.
Více velikonoční inspirace, sladkých i slaných receptů najdete v novém speciálu časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete do schránky i elektronicky přímo ZDE >>>