Výhody a nevýhody půstu nejen po masopustu

26. února 2023 • 12:00

Chystáte se letos navázat na křesťanské tradice a po bohatém masopustu držet čtyřicetidenní půst nebo se začít stravovat dlouhodobě zdravěji? Na našich skvělých pokrmech si rozhodně pochutnáte a hlady trpět určitě nebudete.

Masopustní období trvá od Tří králů do Popeleční středy, která je již tradičně prvním dnem předvelikonočního půstu. Letos připadla na 22. února a tento čas bohatého hodování, vrcholící třídenním svátkem, nazývaným také jako masopust nebo karneval, vystřídá doba postění se. Po vepřových hodech, kdy se již tradičně pořádají domácí zabijačky, škvaří voňavé škvarečky a venku chladnou kroupová jelita a jitrničky, nastává čas dát masu vale.

Není půst jako půst. Můžete zkusit třeba ten přerušovaný >>>

Video se připravuje ...

V postní době se dříve nesmělo jíst nejen maso, ale ani vše, co pocházelo od teplokrevných zvířat, tedy také sádlo, vejce, mléko a výrobky z něj připravené. Abstinence byla samozřejmostí. Křesťanský půst však nebyl jen o zdržení se vybraných potravin a nápojů, jeho účelem měl být duchovní růst. Celá postní příprava totiž směřuje ke slavnosti Zmrtvýchvstání Páně. Doba šestinedělního půstu tak má očišťovat nejen tělo, ale i duši.

Dříve se v době předvelikonočního půstu jedlo jen jednou denně. Dnešní praxe je však mnohem mírnější. Přísný půst se drží na Popeleční středu a Velký pátek, v těchto dnech je katolickým věřícím dovoleno sníst jedno velké a dvě malá jídla za den. Kromě toho se na tyto dva dny vztahuje také půst od masa, který připadá i na všechny pátky v roce. Páteční půst však mohou věřící nahradit jiným skutkem pokání.

K době předvelikonočního půstu by se rozhodně nemělo přistupovat jako k nějaké dietě. Postění se je časem klidu a rozjímání, duchovní přípravou na radostnou oslavu Velikonoc. Lidské tělo potřebuje pro své zdravé fungování dostatečný přísun živin, a to věděli i naši předci. Každé omezení vyžaduje určitou dávku sebezapření, pevné vůle, trpělivosti, vytrvalosti. A s úpravou jídelníčku je to podobné. Každý zásah do stravovacích návyků, byť jen sebemenší a na krátkou dobu, je pro tělo velkou změnou. Mohou vás překvapit např. závratě, nevolnost, slabost, emoční rozladěnost, ale i mnohem závažnější problémy. Proto by měl každý, kdo se chystá udělat krok ke změně ve svém stravování, konzultovat své rozhodnutí se svým lékařem nebo výživovým specialistou.

Dnes je začátek jara všeobecně vnímaný jako doba očisty, detoxu. A období půstu nabízí skvělou možnost začít s úpravou jídelníčku. Odlehčit jej od smažených jídel, tučného masa a uzenin. Dopřát si více zeleniny, luštěnin, ryb, které jsou při půstu povoleny, a vyzkoušet třeba i nové potraviny. Pokud vás bude honit mlsná po něčem sladkém, i toho si během postního období lze trochu dopřát. Upéct si můžete např. supersušenky. Důležité je stravovat se střídmě a plnohodnotně. Díky správně nastavenému jídelníčku, pitnému režimu, dostatku pohybu na čerstvém vzduchu, relaxaci a spánku pak můžete pocítit lepší koncentraci, více energie, zvýšenou imunitu i emoční vyrovnanost. Vždy však myslete v první řadě na své zdraví a před každou změnou svého stravování se poraďte s odborníkem. Každý z nás je jedinečný, a tak bychom k sobě měli také přistupovat.

Tyto skvělé recepty váš jídelníček během půstu rozzáří:

Luštěninový salát s rukolovým pestem a krutony

Rajčatová polévka s petrželovým pestem

Zapečený losos s chřestem

Dýňovo-cizrnové karí s kokosem

Mrkvový krém se zázvorem

Těstoviny s restovanou zeleninou

Pečená pražma s mangovou salsou

Pečená mrkev s balzamikem a mandlemi

Citronové těstoviny s hráškem a lososem 

Celerová polévka s jablky

Fenyklový salát s červeným pomerančem

Video se připravuje ...

Autor: red