Ideální pohoštění na neděli? Vyzkoušejte rychlé slané lívanečky

15. listopadu 2020 • 08:00

Mrňavé slané lívanečky se hodí jako zákusek k vínu, předkrm k obědu nebo slavnostní pohoštění. Naučte se je s Koko z jednoduchého domácího těsta. To znamená jediné – žádný kvásek!

Oblíbené slané bliny připravujte ze směsi pšeničné i pohankové mouky, která lívanečky krásně provoní. Na tento recept navíc nepotřebujete kvásek, stačí suché droždí. Tak už neváhejte a pusťte se s oblíbenou foodblogerkou do toho!

Ingredience na cca 30 kusů

100 g hladké pšeničné mouky
100 g hladké pohankové mouky
zarovnaná kávová lžička sušeného droždí
lžička soli
čerstvě mletý pepř
špetka moučkového cukru
300 ml mléka
1 vejce
2 × 125 g smetanového sýra Philadelphia
100 g uzeného lososa
3 lžičky smetanového křenu (lze zakoupit hotový ve skleničce)
citronová šťáva podle chuti
ředkvičkové klíčky nebo řeřicha na ozdobu
olej na smažení blin

Postup přípravy slaných lívanečků

V míse smíchejte hladkou pšeničnou a pohankovou mouku, vsypte suché droždí, sůl, trošku pepře a špetku moučkového cukru. Promíchejte a začněte si ohřívat 300 ml mléka. Rozklepněte vajíčko a oddělte žloutek od bílku.

Bílek zatím nechte odpočívat v ledničce, žloutek přidejte do kastrůlku s teplým (ne horkým!) mlékem a rozkvedlejte ho v něm. Poté směs vlijte do suchých ingrediencí a promíchejte, aby se vše dobře spojilo. Těsto by mělo být krásně táhlé.

Do hrnce, na který dobře sedne mísa s těstem, nalijte horkou vodu z kohoutku. Stačí pár centimetrů, voda by se neměla dotýkat misky. Misku přikryjte fólií a posaďte na hrnec. Nechte kynout asi hodinu.

Mezitím si připravte vrchní zdobení na bliny. Do misky dejte jednu vaničku sýru Philadelphia, trošičku soli, pár kapek citronové šťávy, zlehka pepře, smetanový křen podle chuti, přidat můžete i něco zeleně, třeba pažitku. Suroviny promíchejte a jemně našlehejte. A jdeme se zpátky věnovat těstu. Vyndejte z lednice bílek a vyšlehejte ho do sněhu, poté vmíchejte do těsta.

Nahřejte si palačinkovou pánev a přichystejte si „nářadí“: malou naběračku a obracečku. Na pánev postačí pár kapek oleje, důkladně rozlitého po povrchu. Bliny na pánev sázejte jednu za druhou, z každé strany postačí půl minutky smažení. Na další várku blin doplňte znovu olej.

Z jedné dávky těsta uděláte asi třicet blin. Vlažné až studené, každopádně vláčné a nadýchané lívanečky ozdobte lžičkou ochuceného sýra, lososem a klíčky. Dobrou chuť!