Smažené řízky se neomrzí! Vyzkoušejte pravý vídeňský, kyjevský nebo v česnekovém těstíčku

4. listopadu 2020 • 00:00

Smažené řízky v klasickém trojobalu patří k bohyním české kuchyně. Není snad nikdo, kdo by je nemiloval. Vepřové, kuřecí, telecí, s bramborovou kaší, salátem nebo vařenými bramborami. A když se vám povedou, jsou doslova delikatesou, po které se jen zapráší. Zkusili jste ale někdy řízky z jemného telecího masa nebo s bylinkovou strouhankou? Tyhle recepty si zamilujete.

Maso na řízek vybírejte pečlivě

Obalit a osmažit se dá téměř cokoliv, ale pokud vám záleží na výsledku, výběr masa neošiďte. Pokud chcete řízek vepřový, je lepší prorostlejší krkovice než suchá libová kýta. Tuk totiž dodá řízku šťavnatost. Chcete-li přece jen zvolit maso libovější, pak je lepší, když maso předem naložíte do marinády. Z drůbeže se nejčastěji využívá kuře nebo krůta, ovšem někdo si pošmákne i na řízku z králičího masa. Nejlepší z drůbeže jsou stehenní řízky, opět kvůli šťavnatosti, ovšem většina lidí dává přednost prsíčkům. Ty je dobré předem naložit třeba do jogurtu, budou pak křehčí a chutnější.

Vídeňský řízek přes celý talíř

Patří ke skutečné klasice a málokdo by ho neznal. Podle některých historiků znali řízek už staří Řekové a od 9. století prý římští císaři konzumovali řízky obalené v plátcích zlata. Klasický vídeňský řízek vznikl překvapivě v Itálii, kde ho ochutnal rakousko-uherský maršál Hradecký. Byl obalený ve směsi vajec, strouhanky a parmezánu. Později parmezán zmizel a zůstaly jen vajíčka a strouhanka. Typický vídeňský řízek se smetanovou kaší podle receptu časopisu F.O.O.D. se připravuje z telecího masa a nejlepší bude, pokud ho usmažíte na přepuštěném másle neboli ghí. Pokud rádi vaříte podle vyhlášených profíků, vyzkoušejte pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře Sapíka, který snadno zvládnete i vy.

Řízky v těstíčku se sýrem, česnekem či zelím

Výbornou alternativou ke klasické strouhance jsou řízky v těstíčku. Do těstíčka se přidávají různé ingredience, díky čemuž získá maso zajímavou chuť. Řízky v kari těstíčku se sýrem mají zajímavou orientální příchuť a rozhodně nebudou nudit. Mírnou pikantní chuť dodá paprika a česnek, což oceníte v řízcích v česnekovém těstíčku. Ochutnat můžete i vepřové řízky v pařížském těstíčku, v němž je kromě hrášku také nakrájená šunka. Vepřové řízky v zelném těstíčku zase překvapí kombinací kysaného zelí a piva, které tvoří základ těstíčka.

Chlebová či ořechová strouhanka

Běžně se na přípravu řízků používá strouhanka z bílého pečiva, především z rohlíků. Ovšem strouhanku lze připravit i ze staršího chleba, který rozmixujete. Na rozdíl od bílé strouhanky je zdravější a řízkům dodá pikantní nádech a bude neskutečně křupavá. Řízečky v chlebové strouhance můžete připravit z vepřového, kuřecího i králičího masa. Hodí se skvěle místo jednohubek na oslavy nebo slavnostní události. A mimochodem, zkoušeli jste někdy do strouhanky nasekat čerstvé bylinky? Na jaře jich je všude plno a výsledek bude chutnat famózně. Zabijačkové řízky v chlebové strouhance jsou vynikající z vepřové krkovičky nebo kotlety. Navíc vás doslova nadchnou, protože se do nich přidává jitrnice nebo jelito. Stehenní řízky v ořechovém kabátku vás překvapí strouhankou z vlašských ořechů s plnotučnou hořčicí. Tyhle řízky navíc můžete místo klasického smažení upéct v pekáčku v troubě.

Plněné řízky s náplní v „kapse“

Máte pocit, že jsou klasické řízky až moc suché? Pak si dopřejte řízky tak, jak si je kdysi oblíbili Francouzi, kteří mezi plátky masa vložili šunku a sýr. Tak vznikl slavný řízek cordon bleu. Ovšem do „kapsy“, kterou vyříznete do masa, se hodí i jiné ingredience než sýr a šunka. Kuřecí kapsy po italsku obsahují mozzarellu, rajčata a italskou uzeninu, kyjevský řízek s brokolicovou kaší je zase zajímavý máslovou náplní ochucenou česnekem, petrželkou, bazalkou a chilli. Řízky se sýrem a olivami můžete vyzkoušet s černými i zelenými olivami.

K řízku chutná nejlépe jemná smetanová bramborová kaše. Naučte se tu nejlepší podle tohoto návodu >>>

Autor: aši