Co ke štědrovečerní večeři, když nejíte ryby?

23. prosince 2022 • 00:00

Štědrovečerní večeře se pomalu, ale jistě blíží. Pokud neholdujete rybám, možná už přemýšlíte, jak slavnostní večeři letos pojmout a nemuset si tak odepřít oblíbený bramborový salát. Přinášíme několik masových i bezmasých tipů, jak si užít ty správné vánoční hody.

Štědrovečerní večeře bez ryb:

Řízky 3x jinak
Přírodní plátek s fazolkami
Vinná klobása na pivě
Karbanátky
Bylinková vepřová panenka

Řízky tak, jak je možná neznáte

Voňavé, dozlatova osmažené řízky z krkovice vám báječně poslouží na štědrovečerní večeři. Krkovice je lehce prorostlá, díky čemuž se nevysuší a řízky budou dostatečně šťavnaté. Dáváte-li přednost hovězímu, pak vsaďte na telecí řízky v bylinkové strouhance. Ta je připravovaná z toastového chleba a čerstvých bylinek a dodá řízkům úplně jiný šmrnc. Smažte nejlépe na přepuštěném máslíčku, uvidíte, že tak dobré řízky jste ještě nejedli!

Přírodní plátek s fazolkami

Nemusíte-li trojobal, nevadí! Plátek s fazolkami se dá připravit přírodně z vepřového, kuřecího nebo drůbežího masa. Dochutit lze nasekanými bylinkami. Využijte třeba tymián nebo rozmarýn.

Vinná klobása na pivě

Vinná klobása na pivě se peče smotaná do šneků, zpevněná špejlí v pekáčku s cibulí, nakrájenou slaninou, česnekem, rajským protlakem a pivem. Před zamotáním se doporučuje klobásu spařit ve vroucí vodě. Vinná klobása nepopraská a bude se vám lépe ohýbat. Příprava je velmi snadná a zabere vám sotva pár minut. Podávejte ji s křupavým kváskovým chlebem.

Karbanátky

Karbanátky mohou skvěle nahradit tradiční kapří večeři. Zvolit můžete klasické sekané karbanátky nebo bezmasé z tofu či celerové karbanátky, které mile potěší nejen vegetariány. Ty masové nebo tofu budou báječně chutnat v kombinaci s bramborovým salátem.

Bylinková vepřová panenka

Šťavnatá a křehká vepřová panenka je obalená ve směsi tymiánu, rozmarýnu a barevného pepře a mile překvapí či ozvláštní vaše vánoční menu. Její příprava není nijak náročná, takže nestrávíte v kuchyni věčnost.

Video se připravuje ...

Autor: red