Staročeské Vánoce na talíři: Recepty prababiček, které vám přinesou peníze

24. listopadu 2019 • 00:00

Vánoční svátky si spojujeme s řadou tradic a zvyků, které se samozřejmě týkají i připravovaných pokrmů. Některé jsou stále živé a známé, jiné postupem času upadají – a to je škoda! Připomeňme si proto některá ze staročeských jídel, která nesměla chybět na štědrovečerní tabuli našich předků.

Vánoční hostina tradičně obsahovala devět chodů, jimž se často přisuzovala magická moc přinést svým strávníkům něco dobrého do nového roku. Ať už tomu věříte, nebo si prostě jen chcete dobře pochutnat, vyzkoušejte některý z receptů, které pro vás připravila redakce Blesk Vaše recepty.

Pučálka s opečenou slaninou

Klasickou surovinou staročeských Vánoc býval hrách. Jelikož tato luštěnina po namočení bobtná, symbolizovala pro naše předky růst majetku a příslib bohatství. Na Štědrý večer proto hospodyňky tradičně připravovaly pučálku – pokrm z naklíčeného a opečeného hrachu, který má kořeny už ve středověku a jedl se jak na sladko, tak na slano. My se pustíme do slané pučálky s opečenou slaninou. Název tohoto jídla je odvozený od „pučení” čili klíčení a právě tím celý proces přípravy započneme. Není to nic složitého, ale budete potřebovat dávku trpělivosti, protože hrách naklíčí až po několika dnech. Potom už stačí opéct jej spolu se slaninou a máte hotovo. Pučálku můžete přikusovat jako originální obměnu popcornu třeba k vaší oblíbené vánoční pohádce.

Hrachovka s česnekem

Hrách zkrátka nesměl na Vánoce chybět, takže pokud naši předkové nepřipravovali zrovna pučálku, vařili hrachovou polévku. Jestliže nejste příznivci polévky rybí, nebojte se vrátit ke starým tradicím a zkuste naši hrachovku s česnekem. Hrách si připravte den předem – přeberte jej, propláchněte a nechte namočený změknout. Druhý den už se můžete pustit přímo do polévky. Aby byla polévka silná, na přípravu použijte zeleninový vývar a přidejte aromatický špek a česnek. Hrachovku můžete jíst jenom tak nebo si k ní připravit křupavé krutony. Každopádně vás skvěle zasytí i zahřeje a možná vám přinese i nějaké ty peníze v příštím roce.

Jáhelník se švestkami

Na štědrovečerním stole měl v minulosti své místo samozřejmě i dezert. Tradičně to býval sladký nákyp s ovocem zvaný jáhelník, jehož původ sahá až k pohanským oslavám slunovratu. Dnes málo obvyklé jáhly patřily ke staročeské klasice. Podobně jako u hrachu se věřilo, že jejich příprava o Vánocích zajistí hojnost peněz. Kromě jáhel se do této pochoutky přidávají jablka, hrušky, švestky nebo třeba meruňky. My si připravíme podzimní jáhelník se švestkami. Jáhly uvařte, přidejte k nim ostatní ingredience včetně švestek a vlašských ořechů a zalijte směsí vajec, smetany a skořice. Po upečení vám krásně provoní domov a navodí tu správnou vánoční atmosféru.

Více vánočních receptů najdete v listopadovém čísle Blesk Vaše recepty. Najdete ho na stáncích za 9,90 Kč až do 3. 12. 2019.
Listopadové číslo Blesk Vaše recepty Listopadové číslo Blesk Vaše recepty • Autor: Blesk Vaše recepty

Autor: Ilona Dobrovolná, Blesk Vaše recepty