Nejlepší vánoční polévky: Zkuste noblesní rybí nebo zdravou hráškovou

20. prosince 2023 • 03:28

Než se pustíte do bramborového salátu s kaprem, dejte si do žaludku něco teplého. Ideálně vánoční polévku. Dáte přednost rybí, hráškové, nebo vyzkoušíte pórkový krém s krutony?

Tradice vánoční polévky je stará již několik století. Na Štědrý den se v českých zemích jedla hrachová, zelná, houbová nebo rybí. Měla nejen zahřát a zasytit, ale také přinést štěstí. Dnes si můžete dopřát hrachovou ze sušeného hrachu, ale také svěže zelenou hráškovou, rybí, do které místo uvařených hlav dáte tresku a krevety a dochutíte ji koňakem, nebo třeba polévku inspirovanou krkonošským kyselem. Zůstanete u klasiky, nebo letos vyzkoušíte něco nového?

Tradiční vánoční rybí polévku si můžete uvařit podle videoreceptu>>>

Hrachová s krutony

Hrachová s krutony Hrachová s krutony • Autor: iStock

Suroviny:

  • 100 anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 250 g hrachu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 stroužek česneku (lze vynechat)  
  • několik plátků staršího chleba + olej na pokapání
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 natvrdo uvařené vejce (lze vynechat)

Postup:

1. Hrách namočíme do studené vody a necháme stát do druhého dne. Pak vodu slijeme a hrách několikrát propláchneme studenou vodou.

2. Do zahřátého hrnce nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu a restujeme tak dlouho, dokud nepustí tuk a nezačne zlátnout.  

3.  Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli, oloupanou a na kostky nakrájenou  mrkev a petržel, přisypeme hrách, vše zalijeme vývarem a vaříme, dokud není hrách měkký a rozvařený.

4. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, osolíme, opepříme a případně ji ještě dochutíme jedním stroužkem česneku utřeným se solí.

5. Chleba nakrájíme na kostičky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, pokapeme olejem a upečeme je v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

6. Polévku podáváme posypanou chlebovými krutony, a kdo chce, tak i nasekaným vařeným vejcem.

Slovenská zelná

Slovenská zelná Slovenská zelná • Autor: iStock

Suroviny:

  • hrst sušených hub
  • 200 g brambor
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 cibule
  • 200 g pikantní klobásy
  • 1 sáček kysaného zelí
  • několik kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce mouky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Houby namočíme do studené vody (ideálně den předem).

2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody.

3. V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme klobásu a orestujeme rovněž dozlatova. Pak do hrnce přidáme namočené houby a krátce je zahřejeme.

4. Nakonec přidáme propláchnuté kysané zelí a koření, osolíme, opepříme, vše zalijeme vodou a vaříme minimálně 35-45 minut nebo dokud nejsou houby a zelí měkké.

5. Pak přilijeme uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily, znovu povaříme a necháme vodu lehce vyvařit.

6. Na másle v rendlíku rozpustíme máslo, orestujeme na něm mouku, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme. Takto připravenou jíšku vlijeme do polévky a povaříme ještě asi 10 minut. Nakonec polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Pórkový krém s opečenými mandlemi

Pórkový krém s opečenými mandlemi Pórkový krém s opečenými mandlemi • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 1 velký pórek
  • 2 brambory
  • zeleninový vývar
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 ml smetany na vaření
  • hrst nasekaných mandlí opražených nasucho na pánvi
  • 1 lžíce nakrájené pažitky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm omytý pórek nakrájený na kolečka. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem a vaříme asi 30 minut.

2. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem nebo ji propasírujeme přes jemné sítko, dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem, vmícháme smetanu a krátce povaříme.

3. Polévku podáváme posypanou praženými mandlemi a nakrájenou pažitkou.

Moderní rybí polévka

Moderní rybí polévka Moderní rybí polévka • Autor: iStock

Suroviny:

  • 200 g tresky bez kůže
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 stroužek česneku
  • několik kuliček nového koření
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 panák koňaku
  • 200 ml tučnější smetany
  • 1 lžíce nakrájené pažitky
  • zeleninový vývar podle potřeby
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme oloupanou a nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme, dokud nezačne na krajích růžovět.

2. Pak přidáme oloupaný a nožem rozmáčknutý stroužek česneku a nové koření, vše zalijeme vývarem a vaříme asi 15-20 minut, dokud není zelenina měkká.

3. Do polévky přidáme tresku a povaříme ji asi 5 minut. Vyjmeme ji z polévky, vyndáme i nové koření a polévku rozmixujeme na hladký krém. Pokud je moc hustý, zředíme ho ještě vývarem.

4. Povařenou tresku natrháme vidličkou na kousky a vrátíme ji do polévky. Tu osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, vmícháme do ní koňak a smetanu a krátce povaříme na mírném ohni.

5. Polévku podáváme ozdobenou nakrájenou pažitkou.

TIP: Do polévky můžete na závěr přidat také oloupané vařené krevety.

Video se připravuje ...

Autor: PL