Nejlepší vánoční polévky: Zkuste noblesní rybí nebo zdravou hráškovou
Než se pustíte do bramborového salátu s kaprem, dejte si do žaludku něco teplého. Ideálně vánoční polévku. Dáte přednost rybí, hráškové, nebo vyzkoušíte pórkový krém s krutony?
Tradice vánoční polévky je stará již několik století. Na Štědrý den se v českých zemích jedla hrachová, zelná, houbová nebo rybí. Měla nejen zahřát a zasytit, ale také přinést štěstí. Dnes si můžete dopřát hrachovou ze sušeného hrachu, ale také svěže zelenou hráškovou, rybí, do které místo uvařených hlav dáte tresku a krevety a dochutíte ji koňakem, nebo třeba polévku inspirovanou krkonošským kyselem. Zůstanete u klasiky, nebo letos vyzkoušíte něco nového?
Tradiční vánoční rybí polévku si můžete uvařit podle videoreceptu>>>
Hrachová s krutony
Suroviny:
- 100 anglické slaniny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 250 g hrachu
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 stroužek česneku (lze vynechat)
- několik plátků staršího chleba + olej na pokapání
- mletý pepř
- sůl
- 1 natvrdo uvařené vejce (lze vynechat)
Postup:
1. Hrách namočíme do studené vody a necháme stát do druhého dne. Pak vodu slijeme a hrách několikrát propláchneme studenou vodou.
2. Do zahřátého hrnce nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu a restujeme tak dlouho, dokud nepustí tuk a nezačne zlátnout.
3. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli, oloupanou a na kostky nakrájenou mrkev a petržel, přisypeme hrách, vše zalijeme vývarem a vaříme, dokud není hrách měkký a rozvařený.
4. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, osolíme, opepříme a případně ji ještě dochutíme jedním stroužkem česneku utřeným se solí.
5. Chleba nakrájíme na kostičky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, pokapeme olejem a upečeme je v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
6. Polévku podáváme posypanou chlebovými krutony, a kdo chce, tak i nasekaným vařeným vejcem.
Slovenská zelná
Suroviny:
- hrst sušených hub
- 200 g brambor
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 cibule
- 200 g pikantní klobásy
- 1 sáček kysaného zelí
- několik kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 lžička celého kmínu
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce mouky
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Houby namočíme do studené vody (ideálně den předem).
2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody.
3. V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme klobásu a orestujeme rovněž dozlatova. Pak do hrnce přidáme namočené houby a krátce je zahřejeme.
4. Nakonec přidáme propláchnuté kysané zelí a koření, osolíme, opepříme, vše zalijeme vodou a vaříme minimálně 35-45 minut nebo dokud nejsou houby a zelí měkké.
5. Pak přilijeme uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily, znovu povaříme a necháme vodu lehce vyvařit.
6. Na másle v rendlíku rozpustíme máslo, orestujeme na něm mouku, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme. Takto připravenou jíšku vlijeme do polévky a povaříme ještě asi 10 minut. Nakonec polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Pórkový krém s opečenými mandlemi
Pórkový krém s opečenými mandlemi
Suroviny:
- 2 lžíce másla
- 1 velký pórek
- 2 brambory
- zeleninový vývar
- špetka muškátového oříšku
- 100 ml smetany na vaření
- hrst nasekaných mandlí opražených nasucho na pánvi
- 1 lžíce nakrájené pažitky
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm omytý pórek nakrájený na kolečka. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem a vaříme asi 30 minut.
2. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem nebo ji propasírujeme přes jemné sítko, dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem, vmícháme smetanu a krátce povaříme.
3. Polévku podáváme posypanou praženými mandlemi a nakrájenou pažitkou.
Moderní rybí polévka
Suroviny:
- 200 g tresky bez kůže
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 stroužek česneku
- několik kuliček nového koření
- špetka muškátového oříšku
- 1 panák koňaku
- 200 ml tučnější smetany
- 1 lžíce nakrájené pažitky
- zeleninový vývar podle potřeby
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme oloupanou a nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme, dokud nezačne na krajích růžovět.
2. Pak přidáme oloupaný a nožem rozmáčknutý stroužek česneku a nové koření, vše zalijeme vývarem a vaříme asi 15-20 minut, dokud není zelenina měkká.
3. Do polévky přidáme tresku a povaříme ji asi 5 minut. Vyjmeme ji z polévky, vyndáme i nové koření a polévku rozmixujeme na hladký krém. Pokud je moc hustý, zředíme ho ještě vývarem.
4. Povařenou tresku natrháme vidličkou na kousky a vrátíme ji do polévky. Tu osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, vmícháme do ní koňak a smetanu a krátce povaříme na mírném ohni.
5. Polévku podáváme ozdobenou nakrájenou pažitkou.
TIP: Do polévky můžete na závěr přidat také oloupané vařené krevety.