Bramborový salát 5x jinak: Nebojte se experimentovat a zkuste ho letos jinak
Bramborový salát neodmyslitelně patří ke štědrovečernímu kaprovi nebo řízku a stejně tak je naprosto jasné, že v něm musí být kořenová zelenina, hrášek, kyselá okurka a majonéza. Nebo ne? Máme pro vás recepty na bramborové saláty, které jsou trošku jiné a budou skvělou součástí nejen slavnostní vánoční tabule. Když vám zachutnají, klidně mohou být i výbornou přílohou při různých grilovačkách nebo třeba nedělních obědech. Nebojte se trochu experimentovat. Fantazii se při přípravě bramborového salátu meze nekladou!
Vyberte si z receptů na bramborové saláty:
Bramborový salát s fazolkami a polníčkem
Bramborový salát s hořčicí, vejci a ředkvičkami
Jednoduchý bramborový salát s koprem
Bramborový salát se slaninou, vejci a špenátem
Severský bramborový salát s kyselými sledi, jablky a vejci
Dáváte-li přednost klasickému bramborovému salátu, připravte si ho podle videa>>>
Bramborový salát s fazolkami a polníčkem
Bramborový salát s fazolkami a polníčkem
Suroviny:
- 500 g salátových brambor
- 150 g zelených fazolových lusků
- 1 malá šalotka
- hrst polníčku
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce hořčice
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce majonézy
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Poté je slijeme, necháme vychladnout a oloupeme.
2. Fazolové lusky dáme do vroucí vody, povaříme je asi 5-8 minut, pak je slijeme a ponoříme je na chvíli do ledové vody, aby si zachovaly hezkou zelenou barvu.
3. V míse umícháme marinádu z medu, hořčice, soli, pepře a citronové šťávy. Přidáme uvařené nakrájené brambory a oloupanou na kostičky nakrájenou šalotku a promícháme. Pak přidáme fazolové lusky a majonézu a znovu vše promícháme. Nakonec do salátu přidáme polníček.
4. Salát servírujeme s pečenou či smaženou rybou nebo grilovaným plátkem masa.
Bramborový salát s hořčicí, vejci a ředkvičkami
Bramborový salát s hořčicí, vejci a ředkvičkami
Suroviny:
- 400 g salátových brambor
- 4 vejce
- 1 červená cibule
- 8 středních kyselých okurek
- 4 ředkvičky
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 200 ml majonézy nebo tatarky
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory uvaříme doměkka ve slupce, slijeme je a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a propasírujeme přes bramborové sítko nebo je nakrájíme na kostičky.
2. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a také propasírujeme nebo nakrájíme na kostičky.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na stejně velké kousky nakrájíme i okurky a ředkvičky.
4. Vše dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme majonézu a hořčici a dobře promícháme.
5. Hotový salát necháme odležet v lednici nejméně hodinu, ideálně až do druhého dne.
Jednoduchý bramborový salát s koprem
Jednoduchý bramborový salát s koprem
Suroviny:
- 300 g salátových brambor
- 1 cibule
- šťáva z jednoho citronu
- 4 lžíce olivového nebo řepkového oleje
- hrst nasekaného čerstvého kopru
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je slijeme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.
2. Cibuli loupeme a nakrájíme na kostičky.
3. Brambory dáme do mísy, přidáme cibuli a dresink umíchaný z citronové šťávy, oleje, soli a pepře. Vše promícháme a zasypeme koprem.
4. Salát dáme do ledničky a necháme alespoň hodinu odležet.
Bramborový salát se slaninou, vejci a špenátem
Bramborový salát se slaninou, vejci a špenátem
Suroviny:
- 300 g salátových brambor
- 1 cibule
- 150 g anglické slaniny
- hrst baby špenátu
- 100 ml zakysané smetany
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 3 natvrdo uvařená vejce
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, slijeme je, po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostky nebo, pokud jsou malé, je překrojíme na půlky.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Anglickou slaninu nakrájíme na proužky a orestujeme ji spolu s cibulí na pánvi dozlatova.
3. Brambory smícháme s cibulí a anglickou slaninou, přidáme špenát, zakysanou smetanu a dijonskou hořčici, osolíme, opepříme a promícháme.
4. Nakonec do salátu vmícháme kopr a ozdobíme ho plátky vařených vajec.
Severský bramborový salát s kyselými sledi, jablky a vejci
Severský bramborový salát s kyselými sledi, jablky a vejci
Suroviny:
- 300 g salátových brambor
- 1 cibule
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 100 g sleďů v kyselém nálevu
- 1 zelené jablko
- 1 kelímek zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- malá hrst nakrájené pažitky
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je přes sítko propasírujeme do mísy (nebo je nakrájíme na kostičky).
2. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a oloupaná a na kostičky nakrájená vařená vejce.
3. Jablko zbavíme jádřince, také ho nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy.
4. Sledě necháme odkapat, nakrájíme je nadrobno a přidáme do salátu.
5. Salát osolíme, opepříme, přidáme do něj jogurt nebo zakysanou smetanu, promícháme a necháme v chladu odležet. Před podáváním salát posypeme nakrájenou pažitkou.
Jaké jsou nejlepší brambory na salát?>>>