Bramborový salát 5x jinak: Nebojte se experimentovat a zkuste ho letos jinak

19. prosince 2023 • 04:17

Bramborový salát neodmyslitelně patří ke štědrovečernímu kaprovi nebo řízku a stejně tak je naprosto jasné, že v něm musí být kořenová zelenina, hrášek, kyselá okurka a majonéza. Nebo ne? Máme pro vás recepty na bramborové saláty, které jsou trošku jiné a budou skvělou součástí nejen slavnostní vánoční tabule. Když vám zachutnají, klidně mohou být i výbornou přílohou při různých grilovačkách nebo třeba nedělních obědech. Nebojte se trochu experimentovat. Fantazii se při přípravě bramborového salátu meze nekladou!

Vyberte si z receptů na bramborové saláty:

Bramborový salát s fazolkami a polníčkem

Bramborový salát s hořčicí, vejci a ředkvičkami

Jednoduchý bramborový salát s koprem

Bramborový salát se slaninou, vejci a špenátem

Severský bramborový salát s kyselými sledi, jablky a vejci

Dáváte-li přednost klasickému bramborovému salátu, připravte si ho podle videa>>>

Video se připravuje ...

Bramborový salát s fazolkami a polníčkem

Bramborový salát s fazolkami a polníčkem Bramborový salát s fazolkami a polníčkem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 500 g salátových brambor
  • 150 g zelených fazolových lusků
  • 1 malá šalotka
  • hrst polníčku
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce hořčice
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce majonézy
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Poté je slijeme, necháme vychladnout a oloupeme.

2. Fazolové lusky dáme do vroucí vody, povaříme je asi 5-8 minut, pak je slijeme a ponoříme je na chvíli do ledové vody, aby si zachovaly hezkou zelenou barvu.

3. V míse umícháme marinádu z medu, hořčice, soli, pepře a citronové šťávy. Přidáme uvařené nakrájené brambory a oloupanou na kostičky nakrájenou šalotku a promícháme. Pak přidáme fazolové lusky a majonézu a znovu vše promícháme. Nakonec do salátu přidáme polníček.  

4. Salát servírujeme s pečenou či smaženou rybou nebo grilovaným plátkem masa.

Bramborový salát s hořčicí, vejci a ředkvičkami

Bramborový salát s hořčicí, vejci a ředkvičkami Bramborový salát s hořčicí, vejci a ředkvičkami • Autor: iStock

Suroviny:

  • 400 g salátových brambor
  • 4 vejce
  • 1 červená cibule
  • 8 středních kyselých okurek
  • 4 ředkvičky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 ml majonézy nebo tatarky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory uvaříme doměkka ve slupce, slijeme je a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a propasírujeme přes bramborové sítko nebo je nakrájíme na kostičky.

2. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a také propasírujeme nebo nakrájíme na kostičky.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na stejně velké kousky nakrájíme i okurky a ředkvičky.

4. Vše dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme majonézu a hořčici a dobře promícháme.

5. Hotový salát necháme odležet v lednici nejméně hodinu, ideálně až do druhého dne.

Jednoduchý bramborový salát s koprem

Jednoduchý bramborový salát s koprem Jednoduchý bramborový salát s koprem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 300 g salátových brambor
  • 1 cibule
  • šťáva z jednoho citronu
  • 4 lžíce olivového nebo řepkového oleje
  • hrst nasekaného čerstvého kopru
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je slijeme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.

2. Cibuli loupeme a nakrájíme na kostičky.

3. Brambory dáme do mísy, přidáme cibuli a dresink umíchaný z citronové šťávy, oleje, soli a pepře. Vše promícháme a zasypeme koprem.

4. Salát dáme do ledničky a necháme alespoň hodinu odležet.

Bramborový salát se slaninou, vejci a špenátem

Bramborový salát se slaninou, vejci  a špenátem Bramborový salát se slaninou, vejci a špenátem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 300 g salátových brambor
  • 1 cibule
  • 150 g anglické slaniny
  • hrst baby špenátu
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 3 natvrdo uvařená vejce
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, slijeme je, po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostky nebo, pokud jsou malé, je překrojíme na půlky. 

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Anglickou slaninu nakrájíme na proužky a orestujeme ji spolu s cibulí na pánvi dozlatova.

3. Brambory smícháme s cibulí a anglickou slaninou, přidáme špenát, zakysanou smetanu a dijonskou hořčici, osolíme, opepříme a promícháme.

4. Nakonec do salátu vmícháme kopr a ozdobíme ho plátky vařených vajec.

Severský bramborový salát s kyselými sledi, jablky a vejci

Severský bramborový salát s kyselými sledi, jablky a vejci Severský bramborový salát s kyselými sledi, jablky a vejci • Autor: iStock

Suroviny:

  • 300 g salátových brambor
  • 1 cibule
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 100 g sleďů v kyselém nálevu
  • 1 zelené jablko
  • 1 kelímek zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • malá hrst nakrájené pažitky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je přes sítko propasírujeme do mísy (nebo je nakrájíme na kostičky).

2. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a oloupaná a na kostičky nakrájená vařená vejce.

3. Jablko zbavíme jádřince, také ho nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy.

4. Sledě necháme odkapat, nakrájíme je nadrobno a přidáme do salátu.

5. Salát osolíme, opepříme, přidáme do něj jogurt nebo zakysanou smetanu, promícháme a necháme v chladu odležet. Před podáváním salát posypeme nakrájenou pažitkou.

Jaké jsou nejlepší brambory na salát?>>>

Video se připravuje ...

Autor: PL