Luxusní kyjevský řízek: Hodí se i na Štědrý den

23. prosince 2020 • 00:00

Přemýšlíte, co nového vykouzlit z kuřecího masa? Pak vyzkoušejte obzvlášť šťavnatý kyjevský řízek v trojobalu. Na náplň použijte krémový sýr, voňavé bylinky, citronovou kůru a česnek. Po této chuťové kombinaci se budete oblizovat až za ušima!

Kyjevský řízek se skvěle hodí na rychlý oběd i vydatnou večeři. Podávat ho můžete s bramborovým salátem nebo se šťouchanými brambory

Suroviny:

4 ks kuřecích prsou bez kůže
hrst nasekaných čerstvých bylinek (např. petrželka, řeřicha)
1 menší stroužek česneku
kůra z ¼ bio citronu  
125 g krémového sýru typu Philadelphia
sůl
pepř
hladká mouka
vejce
strouhanka (klasickou můžeme nakombinovat s asijskou panko strouhankou)
olej na smažení

Postup na philadelphsko-kyjevský řízek:

1. Na náplň použijte klasický sýr Philadelphia, sůl, pepř, z bylinek dle chuti petrželku, řeřichu apod. Přidejte menší množství nastrouhaného nebo drceného česneku a přistrouhněte kousek citronové kůry. Důkladně promíchejte.   

2. Prsa zbavte blan a tenkých postranních částí. Od špičatého konce si odměřte třetinu délky celého prsa a v tomto místě prořízněte kapsičku až k druhému konci. Kapsu vyplňte důkladným množstvím nádivky a nakonec ji „zašpuntujte“ odkrojeným kusem masa. Jednu stranu prsou můžete náplní pomazat, abyste ji ochutili.

3. Na obalení masa v trojobalu budete potřebovat hladkou mouku, vajíčko a strouhanku, kterou můžete pro efekt smíchat s asijskou panko strouhankou. Maso obalte v mouce nejprve pomazanou částí, zatímco druhou můžete dosolit, poté ve vajíčku a ve strouhance.

4. Troubu rozehřejte na 160 °C.  

5. Do pánve nalijte větší množství oleje a řízky smažte dvě minuty po každé straně. Pak je vložte – pokud máte – na mřížku, kterou dáte na pekáček.  

6. V troubě pečte 15 až 28 minut dle velikosti masa.

Autor: DF, Mall TV