Proměny smaženého kapra: Klasika, v těstíčku i vylepšené strouhance
Je-li smažený kapr stálicí na vašem štědrovečerním stole, nejspíš se ho nevzdáte. I v případě tak tradičního jídla přijde někdy vhod malá obměna. Máte-li chuť, zkuste letos kapra obalit trochu jinak.
Vánoční smažený kapr je naprostá klasika, kterou většina z nás dělá stejně. Osolené a opepřené porce kapra se obalí nejprve v hladké mouce (může být lehce osolená), pak v rozšlehaných vejcích (někdo do nich přidává trochu mléka nebo smetany) a pak ve strouhance. Takto obalené porce se pak smaží v dostatečné vrstvě rozehřátého oleje dozlatova.
Připravte si kapra podle tradičního receptu >>>
6 tipů, jak připravit nejlepšího kapra
Ať už kapra obalíte tímto způsobem, nebo zkusíte některou z variant uvedených níže, možná se vám bude hodit pár užitečných tipů:
- Porce kapra můžete předem asi na dvě hodiny naložit do mléka, bílého vína nebo piva. Maso bude jemnější, křehčí a ztratí nepříjemný zápach.
- Na obalování je vynikající strouhanka připravená z čerstvého pečiva.
- Když místo strouhanky použijete rozdrcené kukuřičné lupínky (corn flakes), kapr bude krásně křupavý.
- Kapra smažte ve velkém množství tuku, ideálně rostlinného oleje, do kterého můžete přidat trochu sádla. Pokud při smažení „plave“, nenasákne tolik tuku a rychleji se prosmaží.
- Pokud v tuku zůstávají zbytky strouhanky, olej během smažení přeceďte (například do hrnce a pak zpět do pánve), jinak se bude strouhanka připalovat.
- Usmažené porce kapra pokládejte na savý ubrousek, který do sebe natáhne přebytečný tuk. Mastnoty se zbavíte i tak, že usmažené porce kapra ponoříte na několik sekund do vařící vody.
Obalovací variace
Nebojte se při obalování využívat i další suroviny, které „obyčejného“ smaženého kapra povýší na slavnostní lahůdku. Zkuste třeba smíchat strouhanku s nastrouhanými mandlemi, do vajec přidat trochu piva nebo kapří maso obalit v těstíčku z mouky, vajec, nasekaných žampionů, bílého vína, oleje a soli. Vyzkoušejte některou z následujících variant:
Kapr v bylinkovém obalu
V misce smíchejte 150 g strouhanky, hrst nasekaných čerstvých bylinek (např. petrželky, pažitky, tymiánu, kopru, oregana nebo majoránky, lze použít i lžíci sušených bylinek) a půl lžičky strouhané citronové kůry. Osolené porce kapra obalte nejdříve v mouce, pak ve vejcích rozšlehaných s trochou mléka a nakonec v ochucené strouhance a usmažte dozlatova v oleji.
Kapr v kmínovém trojobalu
Porce kapra pokapejte citronovou šťávou a nechte 30 minut odležet. Pak je osušte, osolte a obalte nejdříve v mouce smíchané s mletým kmínem, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a usmažte dozlatova v oleji.
Kapr v mandlových lupíncích
Co budete potřebovat:
- 1/2 většího kapra
- 2 vejce
- 1 dl mléka
- 100 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- 50 g mandlových lupínků
- mletý bílý pepř a sůl
- olej na smažení
Postup:
1. Kapra omyjte, osušte a nakrájejte asi na 8 porcí, které osolte a opepřete. Z vajec, mléka a mouky umíchejte polohusté těstíčko (při vynoření namočeného prstu nesmí všechno stéci, prst musí zůstat pokrytý těstíčkem).
2. Strouhanku promíchejte s mandlovými lupínky.
3. Porce kapra namočte v těstíčku, obalte v mandlích se strouhankou a usmažte dozlatova.
Kapr v těstíčku se zeleným pepřem
Co budete potřebovat:
- 1/2 většího kapra
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 1 dl bílého vína
- 2 lžíce sterilovaného zeleného pepře
- mletý bílý pepř a sůl
- olej na smažení
Postup:
1. Žloutky rozmíchejte s moukou a bílým vínem na husté těstíčko. Z bílků ušlehejte sníh a po částech ho lehce vmíchejte do těstíčka. Osolte ho, opepřete a vmíchejte zelený pepř lehce rozdrcený plochou stranou nože.
2. Kapra nakrájejte na porce, obalte v těstíčku a pozvolna usmažte dozlatova.
Kapr v žampionovém těstíčku
Co budete potřebovat:
- 4 porce kapra (větší kousky ze středu ryby, ne od ocasu)
- 2 stroužky česneku
- špetku majoránky
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky + na poprášení
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 1 dl mléka
- 4 lžíce piva
- 100 g žampionů
- mletý pepř a sůl
- olej na smažení
Postup:
1. Jednotlivé porce kapra uprostřed podélně nařízněte do hloubky asi 0,5–1 cm, potřete směsí rozetřeného česneku, soli a majoránky a nechte nejméně hodinu uležet v chladu.
2. Z vajec, mouky, prášku do pečiva, mléka a piva umíchejte husté těstíčko, trochu ho osolte a opepřete a vmíchejte do něj žampiony nakrájené na tenké plátky.
3. Porce kapra poprašte moukou, obalte v těstíčku a pozvolna smažte v rozehřáté vrstvě oleje dozlatova.
Anglický smažený kapr
Co budete potřebovat:
- 1 kg očištěného kapra
- 1 rozdrcenou chilli papričku
- strouhaný muškátový oříšek
- tymián
- strouhanou citronovou kůru
- 2 nadrobno nasekané cibulky
- hladkou mouku na poprášení
- sůl
- olej na smažení
Postup:
1. Kapra nakrájejte na porce, osolte, okořeňte papričkou, muškátovým oříškem, tymiánem a citronovou kůrou.
2. Na oleji zpěňte nakrájenou cibulku, vložte porce ryby a poduste je asi 10 minut.
3. Pak rybí porce vyjměte, zaprašte je moukou a usmažte z obou stran na oleji dozlatova.
Francouzský smažený kapr
Co budete potřebovat:
- 2 půlky očištěného kapra bez kůže
- 1 sklenku octa
- 1 nakrájenou cibuli
- 3 bobkové listy
- hrst čerstvého tymiánu
- hrst nakrájené zelené petrželky
- hladkou mouku na obalení
- mletý pepř a sůl
- olej na smažení
Postup:
1. Rozpůleného kapra naložte na 1–2 hodiny do marinády z octa, soli, pepře, nakrájené cibule, bobkových listů, tymiánu a petrželky.
2. Potom maso obalte v mouce a usmažte v dostatečné vrstvě oleje dozlatova.
Kapr v županu
Co budete potřebovat:
- 1 kg očištěného kapra
- 50 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžíci oleje
- pivo podle potřeby
- sůl
- olej na smažení
Postup:
1. Kapra nakrájejte na porce, ze všech stran je osolte a nechte asi hodinu odležet.
2. Z mouky, žloutku, oleje, piva, soli a sněhu ušlehaného z bílku připravte řídké těstíčko (sníh z bílku vmíchejte až naposledy a pivem regulujte hustotu těstíčka). Namočte v něm porce ryby a usmažte je v oleji dozlatova.
Víte, proč se o Vánocích jí právě kapr?>>>