Proměny smaženého kapra: Klasika, v těstíčku i vylepšené strouhance

24. prosince 2022 • 00:00

Je-li smažený kapr stálicí na vašem štědrovečerním stole, nejspíš se ho nevzdáte. I v případě tak tradičního jídla přijde někdy vhod malá obměna. Máte-li chuť, zkuste letos kapra obalit trochu jinak.

Vánoční smažený kapr je naprostá klasika, kterou většina z nás dělá stejně. Osolené a opepřené porce kapra se obalí nejprve v hladké mouce (může být lehce osolená), pak v rozšlehaných vejcích (někdo do nich přidává trochu mléka nebo smetany) a pak ve strouhance. Takto obalené porce se pak smaží v dostatečné vrstvě rozehřátého oleje dozlatova.

Připravte si kapra podle tradičního receptu >>>

Video se připravuje ...

Ať už kapra obalíte tímto způsobem, nebo zkusíte některou z variant uvedených níže, možná se vám bude hodit pár užitečných tipů:

  • Porce kapra můžete předem asi na dvě hodiny naložit do mléka, bílého vína nebo piva. Maso bude jemnější, křehčí a ztratí nepříjemný zápach.
  • Na obalování je vynikající strouhanka připravená z čerstvého pečiva.
  • Když místo strouhanky použijete rozdrcené kukuřičné lupínky (corn flakes), kapr bude krásně křupavý.
  • Kapra smažte ve velkém množství tuku, ideálně rostlinného oleje, do kterého můžete přidat trochu sádla. Pokud při smažení „plave“, nenasákne tolik tuku a rychleji se prosmaží.
  • Pokud v tuku zůstávají zbytky strouhanky, olej během smažení přeceďte (například do hrnce a pak zpět do pánve), jinak se bude strouhanka připalovat.
  • Usmažené porce kapra pokládejte na savý ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Mastnoty se zbavíte i tak, že usmažené porce kapra ponoříte na několik sekund do vařící vody.

Obalovací variace

Nebojte se při obalování využívat i další suroviny, které „obyčejného“ smaženého kapra povýší na slavnostní lahůdku. Zkuste třeba smíchat strouhanku s nastrouhanými mandlemi, do vajec přidat trochu piva nebo kapří maso obalit v těstíčku z mouky, vajec, nasekaných žampionů, bílého vína, oleje a soli. Vyzkoušejte některou z následujících variant:

Kapr v bylinkovém obalu

V misce smíchejte 150 g strouhanky, hrst nasekaných čerstvých bylinek (např. petrželky, pažitky, tymiánu, kopru, oregana nebo majoránky, lze použít i lžíci sušených bylinek) a půl lžičky strouhané citronové kůry. Osolené porce kapra obalte nejdříve v mouce, pak ve vejcích rozšlehaných s trochou mléka a nakonec v ochucené strouhance a usmažte dozlatova v oleji.

Kapr v kmínovém trojobalu

Porce kapra pokapejte citronovou šťávou a nechte 30 minut odležet. Pak je osušte, osolte a obalte nejdříve v mouce smíchané s mletým kmínem, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance a usmažte dozlatova v oleji.

Kapr v mandlových lupíncích

Co budete potřebovat:

  • 1/2 většího kapra
  • 2 vejce
  • 1 dl mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • 50 g mandlových lupínků
  • mletý bílý pepř a sůl
  • olej na smažení

Postup:

1. Kapra omyjte, osušte a nakrájejte asi na 8 porcí, které osolte a opepřete. Z vajec, mléka a mouky umíchejte polohusté těstíčko (při vynoření namočeného prstu nesmí všechno stéci, prst musí zůstat pokrytý těstíčkem).

2. Strouhanku promíchejte s mandlovými lupínky.

3. Porce kapra namočte v těstíčku, obalte v mandlích se strouhankou a usmažte dozlatova.

Kapr v těstíčku se zeleným pepřem

Co budete potřebovat:

  • 1/2 většího kapra
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1 dl bílého vína
  • 2 lžíce sterilovaného zeleného pepře
  • mletý bílý pepř a sůl
  • olej na smažení

Postup:

1. Žloutky rozmíchejte s moukou a bílým vínem na husté těstíčko. Z bílků ušlehejte sníh a po částech ho lehce vmíchejte do těstíčka. Osolte ho, opepřete a vmíchejte zelený pepř lehce rozdrcený plochou stranou nože.

2. Kapra nakrájejte na porce, obalte v těstíčku a pozvolna usmažte dozlatova.

Kapr v žampionovém těstíčku

Co budete potřebovat:

  • 4 porce kapra (větší kousky ze středu ryby, ne od ocasu)
  • 2 stroužky česneku
  • špetku majoránky
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky + na poprášení
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 dl mléka
  • 4 lžíce piva
  • 100 g žampionů
  • mletý pepř a sůl
  • olej na smažení

Postup:

1. Jednotlivé porce kapra uprostřed podélně nařízněte do hloubky asi 0,5–1 cm, potřete směsí rozetřeného česneku, soli a majoránky a nechte nejméně hodinu uležet v chladu.

2. Z vajec, mouky, prášku do pečiva, mléka a piva umíchejte husté těstíčko, trochu ho osolte a opepřete a vmíchejte do něj žampiony nakrájené na tenké plátky.

3. Porce kapra poprašte moukou, obalte v těstíčku a pozvolna smažte v rozehřáté vrstvě oleje dozlatova.

Anglický smažený kapr

Co budete potřebovat:

  • 1 kg očištěného kapra
  • 1 rozdrcenou chilli papričku
  • strouhaný muškátový oříšek
  • tymián
  • strouhanou citronovou kůru
  • 2 nadrobno nasekané cibulky
  • hladkou mouku na poprášení
  • sůl
  • olej na smažení 

Postup:

1. Kapra nakrájejte na porce, osolte, okořeňte papričkou, muškátovým oříškem, tymiánem a citronovou kůrou.

2. Na oleji zpěňte nakrájenou cibulku, vložte porce ryby a poduste je asi 10 minut.

3. Pak rybí porce vyjměte, zaprašte je moukou a usmažte z obou stran na oleji dozlatova.

Francouzský smažený kapr

Co budete potřebovat:

  • 2 půlky očištěného kapra bez kůže
  • 1 sklenku octa
  • 1 nakrájenou cibuli
  • 3 bobkové listy
  • hrst čerstvého tymiánu
  • hrst nakrájené zelené petrželky
  • hladkou mouku na obalení
  • mletý pepř a sůl
  • olej na smažení

Postup:

1. Rozpůleného kapra naložte na 1–2 hodiny do marinády z octa, soli, pepře, nakrájené cibule, bobkových listů, tymiánu a petrželky.

2. Potom maso obalte v mouce a usmažte v dostatečné vrstvě oleje dozlatova.

Kapr v županu

Co budete potřebovat:

  • 1 kg očištěného kapra
  • 50 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíci oleje
  • pivo podle potřeby
  • sůl
  • olej na smažení  

Postup:

1. Kapra nakrájejte na porce, ze všech stran je osolte a nechte asi hodinu odležet.

2. Z mouky, žloutku, oleje, piva, soli a sněhu ušlehaného z bílku připravte řídké těstíčko (sníh z bílku vmíchejte až naposledy a pivem regulujte hustotu těstíčka). Namočte v něm porce ryby a usmažte je v oleji dozlatova.

Video se připravuje ...

 

Autor: AK