Trhané vepřové maso: Recept a přesný postup, jak na něj

21. února 2024 • 00:15

Jemné a šťavnaté vepřové maso, natrhané na kousky. Hodí se do burgerů, sendvičů nebo jen tak s omáčkou k hranolkám. Ostudu vám ale neudělá ani v rajské nebo jiné oblíbené omáčce. Naučte se to nejlepší trhané vepřové právě dnes.

Trhané vepřové si zamilujete. Chutná božsky v tortillách, burgerech i jen tak s hranolky a dresingem. Konkrétní recepty zobrazíte při kliknutí na název pokrmu.

Trhané maso si můžete připravit i podle videa>>>

Vepřové maso připravujte bez kůže

Na přípravu trhaného vepřového masa je vhodné vepřové ramínko. Obsahuje ideální podíl tuku, proto je maso po upečení jemné a rozpadá se. Můžete použít i krkovici vcelku. Trhané maso vyžaduje hlavně trpělivost při pečení. Maso připravujte vždy bez kůže. Můžete se zeptat již při nákupu v řeznictví, jestli vám mohou z masa kůži odstranit, nebo ji odřízněte doma před pečením sami. Nemusíte ji nutně vyhazovat, v Anglii nebo USA, kde se trhané maso připravuje běžně, kůži vysmaží do křupava a podávají k masu zvlášť.

Maso pečte pomalu, bude pak krásně šťavnaté Maso pečte pomalu, bude pak krásně šťavnaté • Autor: iStock

Marináda není potřeba, ale chuť bude ještě lepší

Trhané maso nepotřebuje marinádu jako například steaky. Jeho jemnost a šťavnatost se tvoří uvnitř, pod křupavě upraženým povrchem. Pokud ale přece jen máte na přípravu více času, smíchejte v pevném igelitovém sáčku s trochou oleje třtinový cukr, sůl a uzenou papriku zhruba ve stejném poměru a maso v něm nechte spolu s touto marinádou odpočívat přes noc. Kombinace cukru, soli a papriky vytvoří na mase dokonalou kůrčičku a vepřové maso vynese ještě o stupeň výš. Chcete-li, během pečení můžete ramínko posypat ještě směsí cayenského pepře a sušeného česneku.

Nezapomeňte maso podlévat

Maso pečte ideálně na pečicí mřížce, kterou umístíte do pekáčku, do kterého budete během pečení přidávat trochu vody, aby mělo vepřové v troubě vlhko z odpařené tekutiny a nebylo ve finále vysušené. Maso pečte pozvolna na 140 °C, dokud nebude tak měkké, že půjde vidličkou dobře odtrhávat.

Připravené maso můžete jíst jen tak samotné s oblíbeným dresingem a hranolkami nebo pečivem, ale naprosto famózní bude v domácím burgeru. Zkuste například tento burger s Fat Cat omáčkou a místo hovězího masa zvolte právě trhané vepřové. Trochu více "po našem" bude trhané maso chutnat v housce spolu se smaženou cibulkou a kyselou okurkou. Tenhle sendvič není pro žádné slečinky, ale i ty vám za něj utrhnou obě ruce.

Vyzkoušet můžete také domácí plněné tortilly a naplnit je právě šťavnatým vepřovým. Bude to příjemná změna a pochutná si celá rodina. Tortilly můžete také zabalit s sebou jako oběd do práce nebo připravit jejich mini verzi místo chlebíčků na party. Trhané maso vám ale neudělá ostudu ani v klasických omáčkách.

Chcete mít vepřové maso krásně křehké a šťavnaté? Podívejte se jak si ho správně naložit:

Autor: red