Velikonoční trhy 2024: Objevte ty nejlepší u nás a těšte se na obří vejce nebo vynášení Morany

13. března 2024 • 02:07

K Velikonocům, které letos připadají na 29. března – 1. dubna, neodmyslitelně patří velikonoční trhy a jarmarky. Konají se nejen ve velkých, ale i v mnoha menších městech a mnohde začínají už v polovině března. Navštívit v době velikonoční můžete i některé hrady a zámky a pokochat se svátečně vyzdobenými interiéry.

Praha

Kdy: 16. března – 7. dubna

Velikonoční trhy probíhají v Praze na několika místech. Největší a nejnavštěvovanější jsou na Staroměstském náměstí. A letos budou opět ve velkém stylu. Těšit se můžete na stánky s velikonočními specialitami a tradičním zbožím, jako jsou mazance, velikonoční beránci, ručně malovaná vajíčka, pomlázky, jarní květiny, vyšívané ubrusy nebo dřevěné hračky. Pro děti budou připravené víkendové tvůrčí dílničky. Na pódiu pod bohatě nazdobenou břízou s pentlemi a vajíčky každý den vystoupí pěvecké a taneční soubory z Česka i ze zahraničí.

Ve stejné době jako na Staroměstském náměstí, probíhají i velkonoční trhy na Václavském náměstí, na náměstí Republiky, na náměstí sv. Jiří na Pražském hradě, na pěší zóně Anděl, a také na náměstí Míru, které končí v pondělí 1. dubna.

Kam v Česku na nejhezčí velikonoční trhy? 

Video se připravuje ...

Hrad Křivoklát

Kdy: 29. – 31. března

Během Knížecích Velikonoc na Křivoklátě si můžete užít tradiční velikonoční jarmark, program pro děti i dospělé nebo prohlídky hradních interiérů. Návštěvníky budou bavit i kejklíři a komendianti, k poslechu bude hrát lidová muzika. Vstupné je 160 korun na osobu, za tuto cenu je k dispozici nejen velikonoční jarmark, ale také samostatná prohlídka hradních interiérů.

Tábor

Kdy: 23. března, 9–17 hod.

Také tento rok se v Táboře můžete těšit na oblíbený velikonoční jarmark na Žižkově náměstí, který vás uchvátí jedinečnou atmosférou, širokou nabídkou ve stáncích, různými pochoutkami a ukázkami tradičních velikonočních zvyků. K poslechu zahrají folklorní soubory a vystoupí i pouliční divadlo.

České Budějovice

Kdy: 21. – 23. března, 9–18 hod.

Staročeské Velikonoce na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích své návštěvníky potěší řemeslným jarmarkem. Kromě zdobení kraslic nebo pletení pomlázek můžete obdivovat také keramiku, ručně vyráběné šperky, ručně foukané sklo, mýdla, kožené a řezbářské výrobky i velikonoční perníčky. Nebude chybět tradiční občerstvením a kulturní program. Pro děti budou připraveny trampolíny, dva dřevěné kolotoče, z nichž jeden bude dobový, dílničky nebo divadlo.

Plzeň

Kdy: 21. března – 1. dubna

Pravou velikonoční atmosféru nabídne plzeňské náměstí Republiky. Na trzích můžete ochutnat trdelník, velikonoční nádivku, medovinu nebo si vybrat z široké nabídky sýrů a klobás. Nebudou chybět ani tradiční řemesla a lidové tradice – pletení pomlázky, malování kraslic nebo výroba svíček a hudební program. Pro děti jsou připraveny historický kolotoč a minifarmička se zvířátky.

Karlovy Vary

Kdy: 28. března – 1. dubna

Letošní trhy se budou konat ve Smetanových sadech a prodejci na nich nabídnou velikonoční dekorace, pomlázky, perníčky, bytový textil, textil a hračky pro děti, bižuterii, keramiku i něco k jídlu a pití. Chybět nebude každodenní odpolední hudební program. 

Ústí nad Labem

Kdy: 25. - 29. března, 11–19 hod.

Na ústeckém Lidickém náměstí na vás čekají stánky s ukázkami velikonočních výrobků, tradic a lidových řemesel, tematické workshopy nebo ukázky dobových lidových zvyků. Pro nejmenší návštěvníky jsou připraveny velikonoční dílničky, kolotoč nebo malování na obličej. Chybět nebudou ani pohádky v podání oblíbených dětských divadel. 

Velikonoce v Úštěku Velikonoce v Úštěku • Autor: profimedia.cz

Úštěk

Kdy: 30. března, 9–18 hod.

Velikonoce v malebném městečku v Českém středohoří jsou největší lidovou oslavou jara a křesťanských svátků s řemeslnickými stánky v České republice. Letos se koná už 22. ročník a návštěvníky čeká dobový velikonoční jarmark, vystoupení a průvod folklorních souborů a divadel, malování kraslic, pletení pomlázek, obří slepice na chůdách s vejcem, loutková scéna i dílničky a soutěže pro děti.

Liberec

Kdy: 22. – 31. března, 10–19 hod.

Velikonoční trhy na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci nabídnou stánky s velikonočním zbožím, místní speciality, dílničky pro děti, zdobení velikonoční břízky i zajímavý kulturní program.

Zámek Sychrov

Kdy: 23.–24. března, 9–16 hod

Tradiční velikonoční trhy nabídnou více jak sto stánků s řemeslnými výrobky, regionálními i specifickými potravinami, občerstvením a samozřejmě s tradičními velikonočními výrobky. Trhy bude doprovázet kulturní program, navštívit můžete i zámecký park nebo se projít velikonočně vyzdobeným zámkem.

Hradec Králové

Kdy: 16. března, 9–16 hod.

V prostorách hradeckého Adalbertina a v přilehlé části Žižkových sadů bude možnost zakoupit zboží s velikonoční tematikou, vyzkoušet si rukodělné techniky zdobení kraslic nebo ochutnat něco z pestrého výběru pochutin. 

Trutnov

Kdy: 25.–28. března, 9–17 hod.

Velikonoční atmosféru můžete nasát i na Krakonošově náměstí v Trutnově. Těšit se můžete na pestrou nabídku delikates, nápojů, originálních řemeslných produktů či zboží s velikonoční tematikou. Na své si přijdou i děti, pro něž budou připraveny tvořivé dílničky a dobové atrakce.

Hrádek u Nechanic

Kdy: 28. března – 1. dubna

Na Hrádku u Nechanic vás čekají velikonočně vyzdobené interiéry i připomenutí historie Velikonoc, zvyků a tradic. Bude otevřena i historická zámecká kuchyně, kde si můžete vychutnat třeba originální sváteční zámecký bílý punč. Vstupné je 180–220 Kč na osobu.

Pardubice

Kdy: 24. března, 10–17 hod.

Na netradičním velikonočním jarmarku na nádvoří pardubického zámku se představí prodejci velikonočních dekorací i regionálních produktů. Letošní trhy budou ve znamení dřeva a řemeslníci předvedou výrobu hrkaček, ptačích budek a krmítek, hlavolamů, stoliček, vařeček i hraček. Pro děti budou připravené výtvarné dílny, ukázky tradičních zvyků nebo velikonoční stezka s úkoly a hádankami. Milovníci dobrého jídla se mohou těšit na mazance, jidáše, kynuté věnce a další velikonoční dobroty.

Brno

Kdy: 22. – 31. března, 11–19 hod.

Trhy v samotném centru Brna na náměstí Svobody nabídnou stánky s velikonočním zbožím a řemeslnými výrobky, jako je proutěné zboží, pomlázky, keramika, šperky, dekorační výrobky či velikonoční kraslice..Nebude chybět ani občerstvení. Každý den odpoledne se na pódiu bude konat kulturní doprovodný program, během kterého se představí především folklorní soubory a cimbálové muziky. A o víkendech se můžete těšit na rukodělnou velikonoční dílnu.

Mikulov

Kdy: 29. – 31. března, 10–18 hod.

Mikulov o Velikonocích nabídne hudební a taneční vystoupení různých žánrů, pro ty nejmenší budou připraveny výtvarné dílničky či dětská divadelní představení. Součástí programu je i velikonoční jarmark spojený s ukázkami tradičních řemesel, ochutnávka vín a velikonoční gastrospeciality v místních restauracích a hotelech.

Olomouc

Kdy: 22. března – 1. dubna, 11–20 hod.

Olomoucké velikonoční trhy patří k nejhezčím v republice. Odehrávají se přímo v centru a těšit se můžete na krásnou výzdobu, stánky s velikonočním zbožím, stánky s jílem a pitím, farmářské trhy i bohatý kulturní program. Součástí trhů je i tradiční obří Kraslice od srdce vystavená na Horním náměstí, kterou Olomouci věnovala chorvatská velvyslankyně Ines Trohová.

Obří kraslice v Olomouci Obří kraslice v Olomouci • Autor: profimedia.cz

Opava

Kdy: 15. – 17. března, v pátek a v sobotu 10–19 hod., v neděli 10–17 hod.

Kromě dobrého jídla a stánků s velikonočními předměty vás čeká pestrý kulturní program. Během dílniček si kromě malování kraslic a pletení pomlázek můžete vyrobit také malou Mařenku. Právě vynášení Mařeny (neboli Morany či Smrtky), které symbolizuje vítání jara, proběhne v neděli v 16:30, kdy Mařena poputuje z náměstí k řece Opavě.

Ostrava

Kdy: 25. – 29. března, 11–19 hod.

Na ostravském Masarykově náměstí proběhnou velikonoční trhy jaksepatří. Na náměstí spatříte například zvoničku jara nebo nazdobené velikonoční vozy. Těšte se také na téměř dvoumetrové velikonoční vejce, na které bude každé odpoledne malíř malovat obrázky. Na trzích bude také farma se zvířátky. Děti se zabaví i v hracím koutku, který vlastnoručně vyrobil řezbář Matěj. Ten přiveze svůj speciální kolotoč "kozí taxi", staročeskou houpačku nebo kuličkovou dráhu. Na stáncích se představí tradiční řemesla, ochutnáte klasické i velikonoční speciality. 

Video se připravuje ...
Autor: AK, inf, hrk, ML