Nádivka 8x jinak: Se šunkou a žampiony, sýrová i bezlepková | Magazín | Recepty.cz

Velikonoční nádivka 8x jinak: Se šunkou a žampiony, sýrová i bezlepková

31. března 2018 • 00:00

Velikonoce jsou tady a nádivka nesmí chybět na žádném stole. Tímhle původně prvním masovým jídlem se dřív slavil konec půstu, na to, abyste si pochutnali, se naštěstí ale postít nemusíte. Nádivku dělá každý trochu jinak, proto jsme pro vás vybrali ty nejlepší recepty, díky kterým bude ta vaše nejen tradice, ale i opravdová delikatesa.

Nad klasiku není

Křupavá a voňavá bude velikonoční nádivka podle tohoto klasického, ale dokonalého receptu. Vyplatí se ji udělat poctivě  vepřový vývar, ačkoliv ho řada lidí vynechává, by chybět neměl, dodává nádivce chuť a aroma. Stejně tak není neobvyklé ani přeskakovat dělení bílků a žloutků a místo toho používat prášek do pečiva, nádivku tím sice nezkazíte, ale chcete-li, aby se vám doopravdy povedla, raději použijte sníh.

Nejlépe uděláte, začnete-li nádivku připravovat už den předem. Obzvlášť na kostičky pokrájenému pečivu den odpočinku prospěje. Vyhnete se tak tomu, aby se z něj hned po zalití mlékem stala kaše.

Pečivo do nádivky nechte den předem rozložené na plechu v suchu a teple.Pečivo do nádivky nechte den předem rozložené na plechu v suchu a teple. • Autor: iStock

Vegetariánská

Naštěstí si i vegetariáni mohou užít Velikonoce, jak se patří. Tento netradiční recept na vegetariánskou nádivku vám zachutná. Do zeleninového základu se výborně hodí květák, brokolice, bílé zelí nebo kapusta. Chuť navíc přidají oblíbené kopřivy nebo houby. Kari by vás možná do nádivky dát nenapadlo, budete ale překvapení, jakou vůni a barvu nádivce dodá. Stačí ho přidat k cibulce a přelít jím připravené pečivo. Že by se z velikonoční pochoutky stala indická kuchyně, se bát nemusíte, nápadité aroma je ve výsledku spíš zajímavý detail.

Bojíte se po Velikonocích stoupnout na váhu? Zdravější velikonoční recepty vám pomohou si svátky prožít naplno a nepřibrat.

Nádivkové muffiny

Klasická nádivka na pekáči už vás nudí? Pak rozhodně vyzkoušejte nádivkové muffiny. Originální jsou nejen tvarem, ovesné vločky a celozrnná houska se postarají jednak o svěží chuť, ale i o to, aby byla vaše oblíbená velikonoční pochoutka o trochu zdravější. Uzené maso navíc můžete nahradit tofu.  

Ještě nemáte velikonoční menu do detailu promyšlené? Nechte se inspirovat  těmi deseti nejlepšími velikonočními recepty, ať už zdokonalujete klasiku nebo hledáte něco nového. Co takhle zkusit rukolovou polévku nebo vepřové kotlety s pestem?

Nádivkové muffinyNádivkové muffiny • Autor: istock

Nádivka podle časopisu F.O.O.D.

Klasický recept dovedený k dokonalosti. Nádivce podle časopisu F.O.O.D. zkrátka nic nechybí. Máte-li možnost, rozhodně vyrazte pro bylinky ven do přírody, příjemná ranní procházka vaší nádivku může obohatit o chuť nejen kopřiv, ale i hluchavek, popence nebo špenátu podobné bršlice. Pokud si bylinami nejste úplně jistí, spolehněte se na sedmikrásky, fialky nebo pampelišky, ty si splést nemůžete.

Pro bylinky se vyplatí udělat si výlet na louku i do lesa. Takový medvědí česnek se třeba bude hodit nejen do nádivkyPro bylinky se vyplatí udělat si výlet na louku i do lesa. Takový medvědí česnek se třeba bude hodit nejen do nádivky • Autor: istock

S obilnými klíčky

Žádná dobrá nádivka asi nikdy nebude nízkokalorická, to ale neznamená, že musí být úplně nezdravá. Jedním ze skvělých způsobů, jak do nádivky dostat trochu vitamínů navíc, jsou obilné klíčky. Nejenže jsou totiž plné vitamínů skupiny B, minerálů a z celého zrna nejzdravější, ale jejich nasládlá chuť nádivce prospěje. Nádivku s obilnými klíčky tedy rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Se šunkou a žampiony

Máte letos chuť na nádivku trochu jinak? Jemná, do italska laděná chuť nádivky se šunky a žampiony je přesně to pravé. Tento recept oceníte, i pokud tučné uzené není nic pro vás, v nádivce je navíc másla až dost, takže kvalitní libová šunka pomůže recept trochu odlehčit.

Bezlepková

Nádivka bez lepku? I to je možné! Pečivo stačí nahradit bezlepkovým chlebem a vepřový vývar zeleninovým. Se žampiony, celerem, baby špenátem této bezlepkové nádivce nic nechybí.

Sýrová

Patříte-li k těm, kteří by sýr mohli jíst od rána do večera, pak vás jistě receptem na sýrovou nádivku potěšíme. Tradiční kopřivovou nádivku zkrátka jenom navrch posypete tvrdým sýrem. Nakrájený na kostičky ho můžete vmíchat i do samotné nádivky. Drobnost, která ale chutná výborně.

Máte všechno raději se sýrem? Tak proč nezkusit i sýrovou nádivku?Máte všechno raději se sýrem? Tak proč nezkusit i sýrovou nádivku? • Autor: pečení

Už máte vybraný ten nejlepší velikonoční dezert? Na sladkých zajíčcích nebo velikonočních muffinech si pochutnají nejen koledníci. 

Autor: Kristina Hamplová