Velikonoční nádivka 8x jinak: Se šunkou a žampiony, sýrová i bezlepková

15. dubna 2022 • 12:00

Velikonoce jsou tady a nádivka nesmí chybět na žádném stole. Tímhle původně prvním masovým jídlem se dřív slavil konec půstu, na to, abyste si pochutnali, se naštěstí ale postít nemusíte. Nádivku dělá každý trochu jinak, proto jsme pro vás vybrali ty nejlepší recepty, díky kterým bude ta vaše nejen tradice, ale i opravdová delikatesa.

Nad klasiku není

Křupavá a voňavá bude velikonoční nádivka podle tohoto klasického, ale dokonalého receptu. Vyplatí se ji udělat poctivě – vepřový vývar, ačkoliv ho řada lidí vynechává, by chybět neměl, dodává nádivce chuť a aroma. Stejně tak není neobvyklé ani přeskakovat dělení bílků a žloutků a místo toho používat prášek do pečiva, nádivku tím sice nezkazíte, ale chcete-li, aby se vám doopravdy povedla, raději použijte sníh.

Nejlépe uděláte, začnete-li nádivku připravovat už den předem. Obzvlášť na kostičky pokrájenému pečivu den odpočinku prospěje. Vyhnete se tak tomu, aby se z něj hned po zalití mlékem stala kaše.

Jednoduchou křupavou nádivku hravě zvládnete s videoreceptem podle Koko

Vegetariánská nádivka

Naštěstí si i vegetariáni mohou užít Velikonoce, jak se patří. Tento netradiční recept na vegetariánskou nádivku vám zachutná. Do zeleninového základu se výborně hodí květák, brokolice, bílé zelí nebo kapusta. Chuť navíc přidají oblíbené kopřivy nebo houby. Kari by vás možná do nádivky dát nenapadlo, budete ale překvapení, jakou vůni a barvu nádivce dodá. Stačí ho přidat k cibulce a přelít jím připravené pečivo. Že by se z velikonoční pochoutky stala indická kuchyně, se bát nemusíte, nápadité aroma je ve výsledku spíš zajímavý detail.

Bojíte se po Velikonocích stoupnout na váhu? Zdravější velikonoční recepty vám pomohou si svátky prožít naplno a nepřibrat

Jak na veganský sníh z cizrny zjistíte v tomto návodu

Nádivkové muffiny

Klasická nádivka na pekáči už vás nudí? Pak rozhodně vyzkoušejte nádivkové muffiny. Originální jsou nejen tvarem, ovesné vločky a celozrnná houska se postarají jednak o svěží chuť, ale i o to, aby byla vaše oblíbená velikonoční pochoutka o trochu zdravější. Uzené maso navíc můžete nahradit tofu.  

Ještě nemáte velikonoční menu do detailu promyšlené? Nechte se inspirovat deseti nejlepšími velikonočními recepty, ať už zdokonalujete klasiku nebo hledáte něco nového. Co takhle zkusit rukolovou polévku nebo vepřové kotlety s pestem?

Kopřivová nádivka podle časopisu F.O.O.D.

Klasický recept dovedený k dokonalosti. Nádivce podle časopisu F.O.O.D. zkrátka nic nechybí. Máte-li možnost, rozhodně vyrazte pro bylinky ven do přírody, příjemná ranní procházka vaší nádivku může obohatit o chuť nejen kopřiv, ale i hluchavek, popence nebo špenátu podobné bršlice. Pokud si bylinami nejste úplně jistí, spolehněte se na sedmikrásky, fialky nebo pampelišky, ty si splést nemůžete.

Nádivka s obilnými klíčky

Žádná dobrá nádivka asi nikdy nebude nízkokalorická, to ale neznamená, že musí být úplně nezdravá. Jedním ze skvělých způsobů, jak do nádivky dostat trochu vitamínů navíc, jsou obilné klíčky. Nejenže jsou totiž plné vitamínů skupiny B, minerálů a z celého zrna nejzdravější, ale jejich nasládlá chuť nádivce prospěje. Nádivku s obilnými klíčky tedy rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Nádivka se šunkou a žampiony

Máte letos chuť na nádivku trochu jinak? Jemná, do italska laděná chuť nádivky se šunky a žampiony je přesně to pravé. Tento recept oceníte, i pokud tučné uzené není nic pro vás, v nádivce je navíc másla až dost, takže kvalitní libová šunka pomůže recept trochu odlehčit.

Bezlepková nádivka

Nádivka bez lepku? I to je možné! Pečivo stačí nahradit bezlepkovým chlebem a vepřový vývar zeleninovým. Se žampiony, celerem, baby špenátem této bezlepkové nádivce nic nechybí.

Sýrová nádivka

Patříte-li k těm, kteří by sýr mohli jíst od rána do večera, pak vás jistě receptem na sýrovou nádivku potěšíme. Tradiční kopřivovou nádivku zkrátka jenom navrch posypete tvrdým sýrem. Nakrájený na kostičky ho můžete vmíchat i do samotné nádivky. Drobnost, která ale chutná výborně.

Inspirujte se dalšími recepty, které na Velikonoce nesmí chybět!

Autor: Kristina Hamplová