Velikonoční nádivky 3x jinak: S medvědím česnekem, špenátem i kopřivami

26. března 2024 • 03:21

Nádivka patří mezi poklady české kuchyně a skutečný poklad připomíná i svým zlatavým vzhledem. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně křupavá, s vůní másla a třeba i kousku uzeného masa, ale hlavně – se spoustou zelených listů, které nám připomínají, že je tu jaro!

Věděli jste, že se nádivce lidově přezdívá také hlavička? Pojmenování vzniklo podle masa, které nejčastěji pocházelo z hlavy telete. Dříve se také připravovala úplně bez pečiva. Základ nádivky tvořilo svařené mléko s krupicí. Dnes používáme hlavně starší rohlíky či housky, pokud je nádivka s masem, tak nejčastěji s uzeným a nesmí chybět ani pořádná dávka listů jarních bylin, jako jsou kopřivy, špenát nebo medvědí česnek.

Velikonoční nádivku se špenátem si můžete připravit podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Velikonoční nádivka s medvědím česnekem

Suroviny:

  • 6 starších rohlíků nebo housek
  • 130 g másla + na vymazání mísy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g uzeného masa
  • 100–150 g medvědího česneku
  • 6 ks vajec
  • 400 ml mléka (část můžete nahradit studeným vývarem)
  • sůl
  • mletý pepř

Velikonoční nádivka s medvědím česnekem Velikonoční nádivka s medvědím česnekem • Autor: profimedia.cz

Postup:

1. Pečivo nakrájíme na kostky. Část másla rozehřejeme na pánvi, pečivo na něm postupně opečeme dozlatova a nasypeme do velké mísy.

2. Na zbylém másle na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, asi 5 minut, a pak ještě minutu i na plátky nakrájený česnek. Vše přidáme k pečivu. Přisypeme i na kostičky nakrájené uzené maso. Medvědí česnek očistíme a dobře osušíme, pokrájíme a přidáme do mísy.

3. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky promícháme s mlékem a přilijeme do mísy k pečivu a masu. Podle chuti osolíme a opepříme (na sůl pozor, uzené i pečivo už jsou slané). Z bílků ušleháme pevný sníh a nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky.

4. Zapékací mísu vytřeme máslem a vlijeme do ní směs na nádivku. Povrch uhladíme a pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Před krájením ji necháme asi 20 minut chladnout.

Velikonoční nádivka se špenátem

Nádivku se špenátem můžete vylepšit mandlemi Nádivku se špenátem můžete vylepšit mandlemi • Autor: F.O.O.D.

Suroviny:

  • 500 g listového špenátu
  • 1 cibule
  • 4 starší rohlíky nebo housky
  • 3 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g sýru gouda
  • strouhanka dle potřeby
  • sůl dle chuti
  • pepř mletý dle chuti

Postup:

1. Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme špenát, podusíme, osolíme a opepříme. 

2. Rohlíky nakrájíme na menší kostičky, přidáme vejce, smetanu, rozpuštěné máslo a směs dochutíme solí, pepřem a drceným česnekem.

3. Směs rozložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy a při 180 °C upečeme dozlatova.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Ve velikonoční nádivce by neměly chybět jarní zelené bylinky Ve velikonoční nádivce by neměly chybět jarní zelené bylinky • Autor: profimedia.cz

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 100 ml smetany na vaření
  • 60 g másla
  • 6 housek
  • 100 g mladých kopřiv
  • 400 g uzeného masa
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka kurkumy
  • mletý pepř
  • sůl
  • máslo nebo sádlo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Postup:

1. V míse rozšleháme žloutky s mlékem, smetanou a rozpuštěným máslem, přidáme trochu soli, muškátový oříšek a kurkumu. Do této směsi namočíme housky nakrájené na kostičky.

2. Kopřivy nasekáme, spaříme vroucí vodou a dáme do mísy. Přidáme namočené housky, na kostičky nakrájené uzené maso, osolíme, opepříme a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

3. Nádivku naplníme do vymazaného a vysypaného pekáčku, kdáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.

Video se připravuje ...

Autor: red