Velikonoční nádivky 3x jinak: S medvědím česnekem, špenátem i kopřivami

Video se připravuje ...
31. března 2021 • 00:00

Nádivka patří mezi poklady české kuchyně a skutečný poklad připomíná i svým zlatavým vzhledem. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně křupavá, s vůní másla a třeba i kousku uzeného masa, ale hlavně – se spoustou zelených listů, které nám připomínají, že je tu jaro!

Věděli jste, že se nádivce lidově přezdívá také hlavička? Pojmenování vzniklo podle masa, které nejčastěji pocházelo z hlavy telete. Dříve se také připravovala úplně bez pečiva. Základ nádivky tvořilo svařené mléko s krupicí. Dnes používáme hlavně starší rohlíky či housky, pokud je nádivkamasem, tak nejčastěji s uzeným a nesmí chybět ani pořádná dávka listů bylin, jako jsou kopřivy, špenát nebo medvědí česnek.

Znáte uzená masa K-Mistrů od fochu z Modletic? Najdete je v Kauflandu a pro přípravu nádivek se skvěle hodí.

Velikonoční nádivka s medvědím česnekem

Suroviny:

  • 6 starších rohlíků nebo housek
  • 130 g másla + na vymazání mísy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g uzeného masa
  • 100–150 g medvědího česneku
  • 6 ks vajec
  • 400 ml mléka (část můžete nahradit studeným vývarem)
  • sůl
  • mletý pepř

Inspirujte se také dalšími velikonočními recepty

Postup:

1. Pečivo nakrájíme na kostky. Část másla rozehřejeme na pánvi, pečivo na něm postupně opečeme dozlatova a nasypeme do velké mísy.

2. Na zbylém másle na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, asi 5 minut, a pak ještě minutu i na plátky nakrájený česnek. Vše přidáme k pečivu. Přisypeme i na kostičky nakrájené uzené maso. Medvědí česnek očistíme a dobře osušíme, pokrájíme a přidáme do mísy.

3. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky promícháme s mlékem a přilijeme do mísy k pečivu a masu. Podle chuti osolíme a opepříme (na sůl pozor, uzené i pečivo už jsou slané). Z bílků ušleháme pevný sníh a nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky.

4. Zapékací mísu vytřeme máslem a vlijeme do ní směs na nádivku. Povrch uhladíme a pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Před krájením ji necháme asi 20 minut chladnout.

Velikonoční nádivka se špenátem

Suroviny:

  • 500 g listového špenátu
  • 1 cibule
  • 4 starší rohlíky nebo housky
  • 3 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g sýru gouda
  • strouhanka dle potřeby
  • sůl dle chuti
  • pepř mletý dle chuti

Postup:

1. Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme špenát, podusíme, osolíme a opepříme. Pokud máte rádi nádivku s masem, přidejte i kousek uzeného, třeba od K-Mistrů z Kauflandu.

2. Rohlíky nakrájíme na menší kostičky, přidáme vejce, smetanu, rozpuštěné máslo a směs dochutíme solí, pepřem a drceným česnekem.

3. Směs rozložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy a při 180 °C upečeme dozlatova.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Suroviny:

  • 2 stroužky česneku
  • 6 žloutků + 6 bílků
  • 6  rohlíků nebo housek
  • tuk
  • strouhanka
  • 500 g uzeného masa
  • 300 g vepřové pleci
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 hrst kopřiv (nebo petrželky)
  • vývar

Velikonoce přináší spoustu vařených vajec, ale co pak s nimi? Inspirujte se našimi recepty.

Postup:

1. Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do masového vývaru, přidáme žloutky, sekané kopřivy nebo petrželku, majonézu, utřený česnek, na kostičky nakrájené plecko a uzené maso.

2. Z bílků ušleháme sníh a lehce promícháme se směsí. Nalijeme na tukem pomazaný a strouhankou vysypaný pekáč a ve vyhřáté troubě pečeme pomalu do zlatova.

Autor: MM, Kaufland