Velikonoční nádivky 3x jinak: S medvědím česnekem, špenátem i kopřivami
Nádivka patří mezi poklady české kuchyně a skutečný poklad připomíná i svým zlatavým vzhledem. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně křupavá, s vůní másla a třeba i kousku uzeného masa, ale hlavně – se spoustou zelených listů, které nám připomínají, že je tu jaro!
Věděli jste, že se nádivce lidově přezdívá také hlavička? Pojmenování vzniklo podle masa, které nejčastěji pocházelo z hlavy telete. Dříve se také připravovala úplně bez pečiva. Základ nádivky tvořilo svařené mléko s krupicí. Dnes používáme hlavně starší rohlíky či housky, pokud je nádivka s masem, tak nejčastěji s uzeným a nesmí chybět ani pořádná dávka listů jarních bylin, jako jsou kopřivy, špenát nebo medvědí česnek.
Velikonoční nádivku se špenátem si můžete připravit podle videoreceptu>>>
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Suroviny:
- 6 starších rohlíků nebo housek
- 130 g másla + na vymazání mísy
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g uzeného masa
- 100–150 g medvědího česneku
- 6 ks vajec
- 400 ml mléka (část můžete nahradit studeným vývarem)
- sůl
- mletý pepř
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Postup:
1. Pečivo nakrájíme na kostky. Část másla rozehřejeme na pánvi, pečivo na něm postupně opečeme dozlatova a nasypeme do velké mísy.
2. Na zbylém másle na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, asi 5 minut, a pak ještě minutu i na plátky nakrájený česnek. Vše přidáme k pečivu. Přisypeme i na kostičky nakrájené uzené maso. Medvědí česnek očistíme a dobře osušíme, pokrájíme a přidáme do mísy.
3. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky promícháme s mlékem a přilijeme do mísy k pečivu a masu. Podle chuti osolíme a opepříme (na sůl pozor, uzené i pečivo už jsou slané). Z bílků ušleháme pevný sníh a nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky.
4. Zapékací mísu vytřeme máslem a vlijeme do ní směs na nádivku. Povrch uhladíme a pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Před krájením ji necháme asi 20 minut chladnout.
Velikonoční nádivka se špenátem
Nádivku se špenátem můžete vylepšit mandlemi
Suroviny:
- 500 g listového špenátu
- 1 cibule
- 4 starší rohlíky nebo housky
- 3 vejce
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- 150 g sýru gouda
- strouhanka dle potřeby
- sůl dle chuti
- pepř mletý dle chuti
Postup:
1. Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme špenát, podusíme, osolíme a opepříme.
2. Rohlíky nakrájíme na menší kostičky, přidáme vejce, smetanu, rozpuštěné máslo a směs dochutíme solí, pepřem a drceným česnekem.
3. Směs rozložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy a při 180 °C upečeme dozlatova.
Velikonoční nádivka s kopřivami
Ve velikonoční nádivce by neměly chybět jarní zelené bylinky
Suroviny:
- 4 vejce
- 200 ml plnotučného mléka
- 100 ml smetany na vaření
- 60 g másla
- 6 housek
- 100 g mladých kopřiv
- 400 g uzeného masa
- špetka muškátového oříšku
- špetka kurkumy
- mletý pepř
- sůl
- máslo nebo sádlo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Postup:
1. V míse rozšleháme žloutky s mlékem, smetanou a rozpuštěným máslem, přidáme trochu soli, muškátový oříšek a kurkumu. Do této směsi namočíme housky nakrájené na kostičky.
2. Kopřivy nasekáme, spaříme vroucí vodou a dáme do mísy. Přidáme namočené housky, na kostičky nakrájené uzené maso, osolíme, opepříme a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
3. Nádivku naplníme do vymazaného a vysypaného pekáčku, kdáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.