Velikonoční nádivky 3x jinak: S medvědím česnekem, špenátem i kopřivami
Nádivka patří mezi poklady české kuchyně a skutečný poklad připomíná i svým zlatavým vzhledem. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně křupavá, s vůní másla a třeba i kousku uzeného masa, ale hlavně – se spoustou zelených listů, které nám připomínají, že je tu jaro!
Věděli jste, že se nádivce lidově přezdívá také hlavička? Pojmenování vzniklo podle masa, které nejčastěji pocházelo z hlavy telete. Dříve se také připravovala úplně bez pečiva. Základ nádivky tvořilo svařené mléko s krupicí. Dnes používáme hlavně starší rohlíky či housky, pokud je nádivka s masem, tak nejčastěji s uzeným a nesmí chybět ani pořádná dávka listů bylin, jako jsou kopřivy, špenát nebo medvědí česnek.
Znáte uzená masa K-Mistrů od fochu z Modletic? Najdete je v Kauflandu a pro přípravu nádivek se skvěle hodí.
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Suroviny:
- 6 starších rohlíků nebo housek
- 130 g másla + na vymazání mísy
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g uzeného masa
- 100–150 g medvědího česneku
- 6 ks vajec
- 400 ml mléka (část můžete nahradit studeným vývarem)
- sůl
- mletý pepř
Inspirujte se také dalšími velikonočními recepty
Postup:
1. Pečivo nakrájíme na kostky. Část másla rozehřejeme na pánvi, pečivo na něm postupně opečeme dozlatova a nasypeme do velké mísy.
2. Na zbylém másle na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, asi 5 minut, a pak ještě minutu i na plátky nakrájený česnek. Vše přidáme k pečivu. Přisypeme i na kostičky nakrájené uzené maso. Medvědí česnek očistíme a dobře osušíme, pokrájíme a přidáme do mísy.
3. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky promícháme s mlékem a přilijeme do mísy k pečivu a masu. Podle chuti osolíme a opepříme (na sůl pozor, uzené i pečivo už jsou slané). Z bílků ušleháme pevný sníh a nakonec zlehka vmícháme ušlehané bílky.
4. Zapékací mísu vytřeme máslem a vlijeme do ní směs na nádivku. Povrch uhladíme a pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Před krájením ji necháme asi 20 minut chladnout.
Velikonoční nádivka se špenátem
Suroviny:
- 500 g listového špenátu
- 1 cibule
- 4 starší rohlíky nebo housky
- 3 vejce
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- 150 g sýru gouda
- strouhanka dle potřeby
- sůl dle chuti
- pepř mletý dle chuti
Postup:
1. Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme špenát, podusíme, osolíme a opepříme. Pokud máte rádi nádivku s masem, přidejte i kousek uzeného, třeba od K-Mistrů z Kauflandu.
2. Rohlíky nakrájíme na menší kostičky, přidáme vejce, smetanu, rozpuštěné máslo a směs dochutíme solí, pepřem a drceným česnekem.
3. Směs rozložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy a při 180 °C upečeme dozlatova.
Velikonoční nádivka s kopřivami
Suroviny:
- 2 stroužky česneku
- 6 žloutků + 6 bílků
- 6 rohlíků nebo housek
- tuk
- strouhanka
- 500 g uzeného masa
- 300 g vepřové pleci
- 1 lžíce majonézy
- 1 hrst kopřiv (nebo petrželky)
- vývar
Velikonoce přináší spoustu vařených vajec, ale co pak s nimi? Inspirujte se našimi recepty.
Postup:
1. Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do masového vývaru, přidáme žloutky, sekané kopřivy nebo petrželku, majonézu, utřený česnek, na kostičky nakrájené plecko a uzené maso.
2. Z bílků ušleháme sníh a lehce promícháme se směsí. Nalijeme na tukem pomazaný a strouhankou vysypaný pekáč a ve vyhřáté troubě pečeme pomalu do zlatova.