Neutrácejte zbytečně: 10 tipů, jak ušetřit při velikonočním nákupu

30. března 2023 • 00:00

Kraslice tam, beránek sem a to nemluvíme ještě o jehněčím nebo králičím mase. Náklady na Velikonoce jsou prostě veliké! Jak si ale tyto svátky užít naplno, ale náklady snížit na minimum? Známe 10 rad, díky kterým to hravě zvládnete.

Jen málo svátků zasáhne peněženky tolik jako Velikonoce. Od Velkého pátku až po Velikonoční pondělí se rodiny zvou na návštěvy, koledníci proudí do našich domácností a očekávají kraslici nebo pohoštění, a i když se vydáte do cizích domácností, bez malého mazance nebo obarveného vejce to skoro nelze. Abyste si tyto krásné svátky jara mohli plně užít, nemusíte se nechat zruinovat! Vyzkoušejte naše tipy na velikonoční nákupy a uvidíte, že i Boží hod Velikonoční vás nezaskočí.

Video se připravuje ...

1. Plánujte dopředu: Sestavte si seznam všech potřebných surovin a potravin pro velikonoční jídlo, abyste věděli, co potřebujete, a nemuseli kupovat zbytečné věci.

2. Vyhledávejte slevy: Sledujte reklamní letáky obchodů a vyhledávejte akční nabídky, slevy a kupony. Mnoho obchodů nabízí slevy na sezonní potraviny a suroviny.

3. Porovnávejte ceny: Srovnávejte ceny surovin a potravin v různých obchodech, abyste našli nejlepší poměr kvality a finance, které za produkt  máte zaplatit. Mnoho obchodů nabízí porovnání cen on-line.

4. Kupujte větší balení: Pokud máte možnost, kupujte potraviny a suroviny ve větších baleních, protože ta bývají často levnější za jednotku (1 kg nebo 1 ks vyjde levněji).

Jaro přináší mnoho chutných surovin. Jaro přináší mnoho chutných surovin. • Autor: iStock.com

5. Využívejte sezonní potraviny: Místo drahých zahraničních potravin se snažte zužitkovat sezonní potraviny a suroviny, které jsou během Velikonoc běžně k dispozici.

6. Nakupujte na trhu: Pokud máte přístup k místnímu trhu, zkuste nakupovat tam. Většinou trhovci nabízejí sezonní potraviny a surovin, které jsou kvalitnější a levnější. Stejně tak fungují i nákupy „ze zahrady“.

7. Snažte se využít suroviny, které již máte doma: Pokud doma objevíte nějaké suroviny, které byste mohli využít k přípravě velikonočního jídla, tak je využijte. Tím ušetříte peníze a nebudete plýtvat potravinami. Také zapojíte trochu fantazie a kreativního myšlení.

8. Zkuste privátní značky: S privátními značkami se v posledních letech v řetězcích i on-line obchodech roztrhl pytel. Za dostupnou cenu totiž přinášejí kvalitní produkty, za které byste normálně zaplatili mnohem víc.

9. Šetřete čas: Zkuste si někdy spočítat, kolik času vás stojí cesta do obchodu, nákup a cesta zpět. Také kolik dáte za pohonné hmoty, pokud nenakupujete třeba po cestě z práce Tímto způsobem zjistíte, zda vás nakonec nevyjde výhodněji on-line objednaný nákup, který vám mnoho obchodních řetězců a on-line obchodů přiveze zdarma až pod nos, v čase, který si sami zvolíte.

10. Využijte věrnostní kluby a aplikace: Slevy za nákup, kupony, akce 2+1… Možná vás nabídky věrnostních klubů někdy obtěžují, ušetřit s nimi ale můžete poměrně slušné částky. Před Velikonocemi se vyplatí prozkoumat jednotlivé slevové akce – velmi pravděpodobně bude řada „svátečních“ položek zlevněná. A pokud sleva platí jen pro držitele té které karty, zařiďte si ji.

Chcete ušetřit i při zdobení vajíček? Zkuste tyto jednoduché způsoby >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR