Vše o medvědím česneku: Kde ho hledat, jak ho poznat, co z něj uvařit a proč ho nejíst ve velkém

24. března 2024 • 04:11

Medvědí česnek je jedna z prvních rostlin, které vám po zimě dodají sílu a vitaminy a pomohou pročistit celé tělo. Je to taková chutná domácí lékárnička schovaná v jedné rostlině, a přestože je hojně vyhledávaná a opěvovaná, v některých případech vám může i ublížit. Na co si dát hlavně pozor?

Léčivé účinky medvědího česneku využívají lidé už po staletí. Podobně jako kuchyňský česnek obsahuje silice se sirnými sloučeninami, jež jsou zodpovědné za charakteristické česnekové aroma a štiplavost. Především je to látka allicin, díky které má medvědí česnek spoustu příznivých účinků na zdraví, dokonce ještě větších, než je tomu v případě klasického česneku.

Video se připravuje ...

Medvědí česnek je silný antioxidant, proto se často využívá při jarních detoxikačních a omlazovacích kúrách. Také posiluje imunitu organismu, dokáže brzdit v těle růst hub a plísní, bojovat proti bakteriím a virům, poradí si i s chronickými chorobami kůže, působí močopudně, snižuje krevní tlak a pomáhá od revmatických bolestí. Velmi příznivě působí na žaludek a střeva, vhodný je například při průjmech nebo zácpách. I zde ale platí staré známé všeho s mírou. Právě zmíněný allicin může u některých citlivějších osob vyvolat alergickou reakci, která se projevuje například zarudnutím kůže, průjmem nebo nadýmáním. Zvýšená konzumace medvědího česneku také dokáže ovlivnit účinnost léků na snížení srážlivosti krve.

Nespleťte si ho s jedovatou konvalinkou nebo ocúnem

Medvědí česnek je bohužel svými listy podobný dalším rostlinám, které jsou jedovaté – konvalince a ocúnu. Otrava těmito rostlinami se projevuje nevolností, křečemi, zvracením, závratěmi a nebezpečná je zejména v případě dětí nebo osob se slabším srdcem. Odlišit medvědí česnek od těchto dvou rostlin naštěstí není tak těžké, stačí se spolehnout na smysly, především na čich. Výraznou česnekovou vůni medvědího česneku ucítíte mnohdy ještě dřív, než ho uvidíte. Tato vůně je nejsilnější v době, kdy medvědí česnek ještě nekvete, tedy od doby, kdy v březnu začínají rašit ze země jeho listy, přibližně do poloviny května. Pokud se chcete ještě ujistit, že jde skutečně o medvědí česnek, stačí list rozemnout v prstech. Zatímco u česneku vás výrazná vůně doslova praští do nosu, listy konvalinky ani ocúnu nijak výrazně nevoní.

Konvalinka má podobné listy jako medvědí česnek, ale jiné květy. Konvalinka má podobné listy jako medvědí česnek, ale jiné květy. • Autor: iStock

Odlišit rostliny můžete i podle vzhledu listů. U medvědího česneku vyrůstají většinou v páru, jsou měkké, lesklé a nemají viditelné žilky. Konvalinka má listy matné, tuhé a jeden list vypadá, jako kdyby vyrůstal z prvního. A ocún má podlouhé listy, které připomínají trumpetku. Pokud budete sbírat medvědí česnek v době, kdy už kvete, což se příliš nedoporučuje, protože už má nahořklou chuť, můžete ho velmi dobře poznat i podle květů, které jsou drobné, bílé a otočené směrem vzhůru. Naproti tomu konvalinka má sice také bílé květy, ale v podobě drobných zvonečků rostoucích v hroznu směrem dolů. A ocún kvete až na podzim a jeho květy mají narůžovělou nebo nafialovělou barvu. Pokud si ani tak netroufáte vyrazit pro medvědí česnek do přírody, dá se na jaře snadno sehnat na farmářských trzích a běžně se už prodává i v supermarketech.

Kde medvědí česnek hledat?

Medvědí česnek roste na vlhčích a stinných místech, nejčastěji v lužních a listnatých lesích, často to bývá kolem potoků a říček. Narazit na něj můžete i v městských lesoparcích, kde se někdy pěstuje jako okrasná rostlina. Na internetu se daly najít dříve i podrobnější mapy s vyznačením míst, kde medvědí česnek téměř s jistotou každý rok najdete. Kvůli „nájezdníkům“, kteří jsou schopní celé porosty během několika hodin zničit, je jich ale čím dál méně a jsou hodně obecné. Důležité je vědět, že se medvědí česnek nesmí trhat v žádné přírodní rezervaci. A pokud ho najdete mimo chráněná území, nikdy byste ho neměli trhat ve velkém, ale jen v menším množství pro svou osobní potřebu. Dávejte také pozor, abyste rostlinky nezničili. Doporučuje se šetrně utrhnout kroucením z každé rostlinky jen jeden nebo dva listy a ne zcela u země, předejdete tím poškození kořenů. Snažte se také našlapovat opatrně, abyste ostatní rostliny nepoškodili.

Polévka z medvědího česneku s pestem Polévka z medvědího česneku s pestem • Autor: F.O.O.D.

Nejlepší je čerstvý

Protože listy po usušení ztrácejí své léčivé účinky, je dobré konzumovat medvědí česnek čerstvý. Listy vám vydrží v otevřeném plastovém sáčku v lednici několik dní. Umývejte je až těsně před konzumací. A pokud byste si je chtěli uchovat na delší dobu, omyjte je, osušte, nasekejte a zmrazte.

Drobně nakrájené listy medvědího česneku můžete přidávat do polévek, omelet, salátů, smoothie nebo rizota, posypat jimi chléb s máslem nebo vařené brambory. Připravuje se z nich pesto, můžete je přidat do velikonoční nádivky a lze z nich udělat i  špenát. A pokud by vám připadala jejich chuť moc štiplavá, zkuste je zkombinovat s lístky kopřiv.

Udělejte si pesto z medvědího česneku podle videa>>>

Video se připravuje ...

TIP: Pesto z medvědího česneku si můžete koupit i hotové od firmy Živina. Ta do něj přidává kešu oříšky, které jsou skvělým zdrojem bílkovin a zjemní výraznou chuť pesta. 

Pesto z medvědího česneku od Živiny Pesto z medvědího česneku od Živiny • Autor: Živina

Autor: Anna Kopečková