20+ receptů z medvědího česneku. Kde ho najít a jak ho chutně zpracovat?

21. března 2024 • 04:37

Jaro je obdobím nových začátků a příroda se probouzí k životu. Mezi první posly jara patří medvědí česnek, který je nejen chutný, ale i prospěšný pro naše zdraví. Prozradíme vám, kde se dá tento zelený poklad najít a jak ho zpracovat, abyste si co nejlépe užili jeho chuť i jedinečné vlastnosti.

Jak medvědí česnek najít?

Medvědí česnek miluje stinná a vlhká místa, takže ho nejčastěji najdete ve světlých bukových lesích nebo v okolí potoků lemovaných listnatými stromy. Jeho sezóna začíná již v březnu a trvá až do května, kdy rostlina kvete a její listy ztrácí na kvalitě. Pokud se pro medvědí česnek vydáte, postupujte při jeho sběru šetrně a s úctou k přírodě. Dbejte na to, abyste ho nesbírali v chráněných oblastech, a rostlinu nikdy nevytrhávejte i s cibulkou, aby mohla dále růst. 

Video se připravuje ...

Jak medvědí česnek poznat?

Medvědí česnek má charakteristickou česnekovou vůni, kterou ucítíte, jakmile listy trochu promnete prsty. Právě díky jeho typickému odéru ho můžete odlišit od ostatních, někdy i jedovatých rostlin, jako je například konvalinka.

Jak ho zpracovat?

Medvědí česnek je nejchutnější čerstvý, ale existuje mnoho způsobů, jak si jeho chuť uchovat po celý rok. Můžete ho například zmrazit, usušit nebo naložit do oleje. Jedním z nejoblíbenějších způsobů je příprava pesta, které můžete použít jako dochucovadlo různých pokrmů, například těstovin, rizot, polévek, omáček nebo salátových zálivek.  

5 tipů, jak také medvědí česnek použít  

Zkuste pár nasekaných listů medvědího česneku přidat do jarního salátu. Dodá mu zajímavou a osvěžující chuť.  

Připravte si z medvědího česneku bylinkové máslo, které je skvělé jako doplněk k rybám, můžete ho používat do těstovin nebo přimíchat do holandské omáčky. Stačí listy rozmixovat nebo nasekat najemno a promíchat se změklým máslem. 

Z usušených listů si můžete vyrobit i výborné ochucovadlo do mnoha pokrmů. Z listů odstraňte tvrdší stonky, usušte je v troubě při 80 °C a po vychladnutí je podrťte a smíchejte se solí. 

Lehce osolené listy medvědího česneku dejte do sklenice, zalijte jablečným octem a nechte pár dní stát při pokojové teplotě. Pak je můžete používat do salátů, jako doplněk k rybám nebo k dochucení zálivek.

Celé listy lze také obalit v pivním nebo sýrovém těstíčku a usmažit dozlatova v oleji.

Nechte se inspirovat recepty s medvědím česnekem:

Medvědí česnekové pesto

Pesto z medvědího česneku Pesto z medvědího česneku • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 150 g čerstvých listů medvědího česneku
  • 10 g soli
  • 150 ml olivového oleje

Postup:

1. Listy medvědího česneku omyjte a nechte dobře oschnout. Pak z nich odstraňte tvrdé stonky, rozmixujte je se solí a postupně přilévejte olej, až vznikne hladká pasta. 

2. Pesto naplňte do čistých, ideálně vyvařených skleniček, povrch zalijte trochou oleje, sklenice uzavřete a uložte v chladu. Takto připravené pesto vám vydrží několik měsíců.

TIP: Do pesta můžete přidat i oříšky nebo semínka, počítejte pak ale s tím, že se tím zkrátí jeho trvanlivost.

Zelené lasagne

Lasagne s medvědím česnekem Lasagne s medvědím česnekem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g plátů lasagní
  • 500 g zeleného chřestu
  • 150 g lusků cukrového hrášku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 120 g medvědího česneku
  • 1 citron
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 200 ml smetany 
  • 250 g ricotty
  • 150 g mraženého hrášku
  • 150 g sýru Pecorino
  • muškátový oříšek
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Spodní část chřestu oloupejte a odkrojte tvrdé konce. Chřest pak nakrájejte na kousky dlouhé asi 3 cm, vhoďte je spolu s lusky asi na 2 minuty do vroucí osolené vody, ihned zchlaďte v ledové vodě a nechte odkapat. Světlou část jarní cibulky nakrájejte na kroužky, listy medvědího česneku na proužky.  Z citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu.

2. V hrnci rozehřejte máslo, přisypte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Zalijte ji studeným mlékem a smetanou, dobře rozmíchejte a za stálého míchání povařte asi 5 minut. Omáčku ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou kůrou, odstavte z ohně a vmíchejte ricottu a citronovou šťávu. 

3. Na dno zapékací formy nalijte trochu omáčky a rozložte na ni vrstvu plátů lasagní a pak vrstvu připravené zeleniny včetně mraženého hrášku. Vše přelijte omáčkou, přidejte další vrstvu lasagní a zeleniny a takto pokračujte ve vrstvení, dokud vše nespotřebujete. Vršek by měla tvořit vrstva lasagní přelitá omáčkou. 

4. Lasagne dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 30 minut. Pak je posypejte nastrouhaným pecorinem a zapečte ještě 15 minut dozlatova.

Dalších 20 receptů z medvědího česneku:

Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů

Polévka z medvědího česneku

Špenát z medvědího česneku

Pomazánka z medvědího česneku

Baby kuřata s medvědím česnekem

Jarní aglio olio s medvědím česnekem

Máslo s medvědím česnekem

Vaječná omeleta s medvědím česnekem

Risotto s medvědím česnekem

Batátové bramboráčky s medvědím česnekem

Lívanečky s medvědím česnekem

Kuřecí na houbách s medvědím česnekem

Maďarská polévka s medvědím česnekem

Šťouchané brambory s medvědím česnekem

Bramborové noky s medvědím česnekem

Omáčka s medvědím česnekem

Olomoucká pomazánka s medvědím česnekem

Polévka s medvědím česnekem a pestem

Bageta s medvědím česnekem

Lehký bramborový salát s hráškem a medvědím česnekem

Zkuste i krémovou polévku z medvědího česneku:

Autor: Jana Dvořáková