Sezona kopřiv je tu! 7 chutných nápadů, jak je využít při vaření

30. března 2024 • 04:17

Kopřivy jsou sice plevel, který roste téměř všude, a navíc nepříjemně pálí, kuchaři na ně ale nedají dopustit a považují je za luxusní přísadu. Navíc jsou kopřivy velmi zdravé, a co je asi nejlepší, můžete si jich od jara do podzimu natrhat, kolik chcete, a zadarmo.

Kopřiva se jako potravina i lék využívá už tisíce let. Ve starověkém Řecku ji používali jako diuretikum, lék na alergii i různé záněty. Z kopřiv se vařilo pivo, vyrábělo se z nich víno a na území dnešní Velké Británie se z nich dělal například „kopřivový pudink“, který byl dokonce oficiálně prohlášen za nejstarší pudink v Británii.

Využijte kromě mladých kopřiv i medvědí česnek >>>

Video se připravuje ...

Kopřivy jsou bohaté hlavně na vitamin C, chlorofyl a železo. Prospívají ledvinám, upravují normální funkci močových cest a snižují krevní tlak. Často se z nich lisují šťávy, které se využívají při jarních očistných kúrách. Z kopřiv se připravuje i čaj nebo zdravý sirup, který je skvělý na dobré trávení i jako přísada do osvěžujících domácích limonád.

Proč tolik pálí?

Ideální ke konzumaci jsou mladé a ještě křehké kopřivy, které lze využít celé i se stonky, jež v tu dobu bývají měkké. U starších rostlin můžete stále sklízet vrchní listy, ale vyhněte se těm, které už začaly kvést, protože zhrubnou a začínají dřevnatět.

V kuchyni můžete s kopřivami zacházet podobně jako s další listovou zeleninou. Rozdíl je jen v tom, že kopřivy pálí. To, co pálí, je koncentrovaná kyselina mravenčí obsažená v chloupcích kopřiv. Jejich špičky jsou tak ostré, že i při jemném dotyku poraní kůži. Chloupky jsou zároveň tak křehké, že se přitom snadno ulomí, a v tom okamžiku vnikne kyselina do rány a způsobí nepříjemné pálení a záněty kůže, které naše babičky mírnily přikládáním rozkrájené syrové brambory.

Kopřivy sice pálí, ale nezapomínejte na to, že to prospívá vašemu zdraví. Kopřivy sice pálí, ale nezapomínejte na to, že to prospívá vašemu zdraví. • Autor: iStock

Jak je zbavit štiplavosti

Někdo konzumuje kopřivy i syrové a pálivost odstraňuje promnutím listů v rukou nebo podrcením pomocí válečku. Většinou se ale štiplavost odstraňuje krátkou tepelnou úpravou. Ideální je rychlé blanšírování. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, vhoďte do ní kopřivy, pomocí vařečky je přitlačte dolů, aby byly ponořené, a takto je nechte přibližně 45 vteřin až minutu. Pokud byste kopřivy vařili déle, listy příliš zavadnou a začnou ztrácet svou chuť.

Uvařené kopřivy sceďte, ponořte na chvilku do ledové vody a pak je osušte. Takto připravené kopřivy můžete buď uložit do mrazáku nebo rovnou využít do nejrůznějších jídel.

Kopřivy na způsob špenátu

Předvařené kopřivy můžete v podstatě využít všude tam, kde byste využili listy špenátu. Nejjednodušší způsob je udělat z nich přílohu. Orestujte připravené oblanšírované listy na olivovém oleji s nasekaným česnekem a dochuťte solí a pepřem, případně ještě zjemněte trochou smetany.

Italské omáčky do těstovin i k masu

Z kopřiv se dá připravit i výborné pesto. Budete na něj potřebovat 200 g čerstvých kopřiv. Nejprve je krátce povařte v osolené vodě způsobem uvedeným výše, abyste je zbavili štiplavosti. Zchlaďte je v ledové vodě, osušte a nasekejte je s 5 stroužky česneku nahrubo. Obojí dejte do mixéru, přidejte 1/2 šálku extra panenského olivového oleje, lžičku soli, dvě špetky mletého pepře a paprikových vloček a šťávu z půlky citronu. Vše rozmixujte, a pokud je směs příliš hustá, přidejte ještě trochu vody, ve které se kopřivy vařily. Pesto podávejte s těstovinami, můžete ho přimíchat i do rizota, a pokud vám zbude, dejte ho do skleničky, zalijte trochou olivového oleje, dejte do lednice a spotřebujte nejpozději do týdne.

Pesto z kopřiv Pesto z kopřiv • Autor: iStock

I další známá italská studená omáčka salsa verde se dá připravit ve variantě s kopřivami, které v tomto případě nahradí zelenou petrželku. Podávat ji pak můžete třeba k pečeným žebírkům.

Těstoviny s kopřivami

Pokud si vyrábíte domácí těstoviny, můžete jemně nasekané kopřivy přidat přímo do těsta. Těstoviny díky tomu získají hezkou barvu, zajímavou chuť a budou také výživnější. Výbornou a jednoduchou omáčku na těstoviny připravíte, když orestujete hrst předem oblanšírovaných kopřiv na olivovém oleji s nasekaným česnekem, zalijete smetanou, osolíte, opepříte a ještě krátce povaříte.

Těstoviny s pestem z kopřiv Těstoviny s pestem z kopřiv • Autor: iStock

Oživte jimi vajíčka

Do míchaných vajec lze přidat nejrůznější bylinky a z těch prvních jarních jsou rozhodně mezi těmi nejlepšími medvědí česnek a kopřivy. Zatímco medvědí česnek stačí před použitím jen nasekat, kopřivy je nutné zbavit štiplavosti blanšírováním způsobem uvedeným výše. Pak je krátce orestujte na másle a za stálého míchání přidejte do téměř hotových míchaných vajíček. A máte-li rádi italskou omeletu zvanou frittata, i do ní se dá hrst kopřiv přidat.

Uvařte z nich polévku

Jak již bylo zmíněno, kopřivy se dají využít podobně jako špenát. Nahradíte-li tedy v receptu špenát kopřivami, můžete si uvařit výbornou polévku se ztraceným vejcem. Nebo zkuste tento recept:

Budete potřebovat:

  • 1 velkou cibuli
  • 2 velké brambory
  • 1 lžíci másla
  • 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 200 g mladých, krátce blanšírovaných kopřiv
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl a mletý pepř

Postup:

1. Oloupanou cibuli a brambory nakrájejte na kostičky. Cibuli orestujte v hrnci na másle dozlatova, přidejte brambory a opékejte asi minutu. Přilijte vývar, přiveďte k varu, ztlumte teplotu a vařte, dokud nejsou brambory měkké.

2. Přidejte nasekané kopřivy, osolte, opepřete a odstavte z ohně.

3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem, zjemněte trochou smetany a podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Na talířích polévku ozdobte zbylou smetanou.

Polévka z kopřiv Polévka z kopřiv • Autor: iStock

Kopřivy můžete výborně využít i na přípravu vložek do polévek. Máte-li čirý vývar, udělejte do něj například kopřivové nočky. 

Budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g kopřiv
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • krupičku nebo hrubou mouku na zahuštění
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • mletý pepř a sůl 

1. Kopřivy operte, spařte vroucí vodou, sceďte a nasekejte nadrobno.

2. Vejce utřete s máslem a solí do pěny, přidejte tvaroh, mletý pepř a muškátový oříšek a nakonec vmíchejte kopřivy.

3. Směs podle potřeby zahustěte krupičkou nebo hrubou moukou a dvěma lžičkami z ní tvořte knedlíčky, které zavařte do vývaru.

Placky, muffiny i bramboráky

Kopřivy lze také výborně opékat nebo zapékat. Mnozí je letos jistě už využili do velikonoční nádivky, vylepšit jimi lze i bramborové placky, bramboráky nebo lívance, případně je přidejte místo špenátu do slaných muffinů.

Lívance s kopřivami Lívance s kopřivami • Autor: iStock

Vylepšete si originálně hranolky

I domácí hranolky můžete povýšit na zajímavou delikatesu, a to díky hrsti dokřupava upečených kopřiv a rozmarýnu. Lístky kopřiv a jehličky rozmarýnu nasypte na plech s papírem na pečení, pokapejte olivovým olejem, osolte, zakryjte dalším papírem na pečení a druhým plechem a takto pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dokřupava. Upečené bylinky nasypte na hranolky a podávejte s domácí tatarkou nebo kečupem.

Kopřivy můžete přidat místo špenátu i do nádivky>>>

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková