Sezóna kopřiv je tu! 7 chutných nápadů, jak je využít při vaření
Kopřivy jsou sice plevel, který roste téměř všude a navíc nepříjemně pálí, kuchaři na ně ale nedají dopustit a považují je za luxusní přísadu. Navíc jsou kopřivy velmi zdravé, a co je asi nejlepší, můžete si jich od jara do podzimu natrhat, kolik chcete a zadarmo.
Kopřiva se jako potravina i lék využívá už tisíce let. Ve starověkém Řecku ji používali jako diuretikum, lék na alergii i různé záněty. Z kopřiv se vařilo pivo, vyrábělo se z nich víno a na území dnešní Velké Británie se z nich dělal například „kopřivový pudink“, který byl dokonce oficiálně prohlášen za nejstarší pudink v Británii.
Kopřivy jsou bohaté hlavně na vitamin C, chlorofyl a železo. Prospívají ledvinám, upravují normální funkci močových cest a snižují krevní tlak. Často se z nich lisují šťávy, které se využívají při jarních očistných kúrách. Z kopřiv se připravuje i čaj nebo zdravý sirup, který je skvělý na dobré trávení i jako přísada do osvěžujících domácích limonád.
Jak je zbavit štiplavosti
Ideální ke konzumaci jsou mladé a ještě křehké kopřivy, které lze využít celé i se stonky, jež v tu dobu bývají měkké. U starších rostlin můžete stále sklízet vrchní listy, ale vyhněte se těm, které už začaly kvést, protože zhrubnou a začínají dřevnatět.
V kuchyni můžete s kopřivami zacházet podobně jako s další listovou zeleninou. Rozdíl je jen v tom, že kopřivy pálí. Někdo je konzumuje i syrové a pálivost odstraňuje promnutím listů v rukou nebo podrcením pomocí válečku. Většinou se ale štiplavost odstraňuje krátkou tepelnou úpravou. Ideální je rychlé blanšírování. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, vhoďte do ní kopřivy, pomocí vařečky je přitlačte dolů, aby byly ponořené, a takto je nechte přibližně 45 vteřin až minutu. Pokud byste kopřivy vařili déle, listy příliš zavadnou a začnou ztrácet svou chuť.
Uvařené kopřivy sceďte, ponořte na chvilku do ledové vody a pak je osušte. Takto připravené kopřivy můžete buď uložit do mrazáku nebo rovnou využít do nejrůznějších jídel.
Kopřivy na způsob špenátu
Předvařené kopřivy můžete v podstatě využít všude tam, kde byste využili listy špenátu. Nejjednodušší způsob je udělat z nich přílohu. Orestujte připravené oblanšírované listy na olivovém oleji s nasekaným česnekem a dochuťte solí a pepřem, případně ještě zjemněte trochou smetany.
Italské omáčky do těstovin i k masu
Z kopřiv se dá připravit i výborné pesto. Budete na něj potřebovat 200 g čerstvých kopřiv. Nejprve je krátce povařte v osolené vodě způsobem uvedeným výše, abyste je zbavili štiplavosti. Zchlaďte je v ledové vodě, osušte a nasekejte je s 5 stroužky česneku nahrubo. Obojí dejte do mixéru, přidejte 1/2 šálku extra panenského olivového oleje, lžičku soli, dvě špetky mletého pepře a paprikových vloček a šťávu z půlky citronu. Vše rozmixujte, a pokud je směs příliš hustá, přidejte ještě trochu vody, ve které se kopřivy vařily. Pesto podávejte s těstovinami, můžete ho přimíchat i do rizota, a pokud vám zbude, dejte ho do skleničky, zalijte trochou olivového oleje, dejte do lednice a spotřebujte nejpozději do týdne.
I další známá italská studená omáčka salsa verde se dá připravit ve variantě s kopřivami, které v tomto případě nahradí zelenou petrželku. Podávat ji pak můžete třeba k pečeným žebírkům.
Těstoviny s kopřivami
Pokud si vyrábíte domácí těstoviny, můžete jemně nasekané kopřivy přidat přímo do těsta. Těstoviny díky tomu získají hezkou barvu, zajímavou chuť a budou také výživnější. Výbornou a jednoduchou omáčku na těstoviny připravíte, když orestujete hrst předem oblanšírovaných kopřiv na olivovém oleji s nasekaným česnekem, zalijete smetanou, osolíte, opepříte a ještě krátce povaříte.

Oživte jimi vajíčka
Do míchaných vajec lze přidat nejrůznější bylinky a z těch prvních jarních jsou rozhodně mezi těmi nejlepšími medvědí česnek a kopřivy. Zatímco medvědí česnek stačí před použitím jen nasekat, kopřivy je nutné zbavit štiplavosti blanšírováním způsobem uvedeným výše. Pak je krátce orestujte na másle a za stálého míchání přidejte do téměř hotových míchaných vajíček. A máte-li rádi italskou omeletu zvanou frittata, i do ní se dá hrst kopřiv přidat.
Uvařte z nich polévku
Jak již bylo zmíněno, kopřivy se dají využít podobně jako špenát. Nahradíte-li tedy v receptu špenát kopřivami, můžete si uvařit výbornou polévku se ztraceným vejcem. Nebo zkuste tento recept:
Budete potřebovat:
- 1 velkou cibuli
- 2 velké brambory
- 1 lžíci másla
- 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 g mladých, krátce blanšírovaných kopřiv
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl a mletý pepř
1. Oloupanou cibuli a brambory nakrájejte na kostičky. Cibuli orestujte v hrnci na másle dozlatova, přidejte brambory a opékejte asi minutu. Přilijte vývar, přiveďte k varu, ztlumte teplotu a vařte, dokud nejsou brambory měkké.
2. Přidejte nasekané kopřivy, osolte, opepřete a odstavte z ohně.
3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem, zjemněte trochou smetany a podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem. Na talířích polévku ozdobte zbylou smetanou.
Placky, muffiny i bramboráky
Kopřivy lze také výborně opékat nebo zapékat. Mnozí je letos jistě už využili do velikonoční nádivky, vylepšit jimi lze i bramborové placky, bramboráky nebo lívance, případně je přidejte místo špenátu do slaných muffinů.

Vylepšete si originálně hranolky
I domácí hranolky můžete povýšit na zajímavou delikatesu, a to díky hrsti dokřupava upečených kopřiv a rozmarýnu. Lístky kopřiv a jehličky rozmarýnu nasypte na plech s papírem na pečení, pokapejte olivovým olejem, osolte, zakryjte dalším papírem na pečení a druhým plechem a takto pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dokřupava. Upečené bylinky nasypte na hranolky a podávejte s domácí tatarkou nebo kečupem.