Recepty z vařených vajec: Nejlepší chlebíčky, tlačenka i masové koule

7. dubna 2021 • 12:00

Svátky jara se nesou ve znamení mnoha nejrůznějších tradic a zvyků, ale snad na žádném velikonočním stole nechybí zdobená vajíčka. Co ale s tolika vařenými vejci po Velikonocích? Zkuste jeden z těchto klasických i méně známých receptů!

Jak uvařit vejce

Než se pustíte do vaření, sáhněte po vejcích, která jsou opravdu čerstvá – kvalitní vejce seženete třeba v Kauflandu. Pro tyto recepty budete potřebovat vejce vařená natvrdo. Pokud vám nezbyly z Velikonoc, nejprve je vyndejte z lednice a nechte je venku tak dlouho, aby měla pokojovou teplotu. Vyhnete se tak popraskání při vaření. Do vroucí vody vejce vkládejte na lžíci, aby se při pádu do hrnce nerozbila. Jakmile jsou vejce ve vroucí vodě, stopněte si asi 7–9 minut (podle velikosti vajec). Po uvaření vejce ihned slijte a pusťte na ně studenou vodu z kohoutku. Tím se přeruší proces varu a vaječné bílkoviny se nebudou dále srážet.

Zkuste také vynikající nádivku 3x jinak. S vůní kvalitního uzeného masa a medvědího česneku, špenátu či kopřiv!

Přinášíme 3 skvělé recepty s vařenými vejci, a pokud byste si z nich přeci jen nevybrali, zužitkujte vejce do jedné z klasických českých omáček, jako je třeba koprovka!

Pštrosí vejce

Vaječná tlačenka

Obložené chlebíčky

Recepty:

Pštrosí vejce

Suroviny:

  • 6 vařených vajec Kaufland
  • 500 g mletého masa (nejlépe směsi hovězího a vepřového)
  • hladká mouka podle potřeby
  • strouhanka na obalení
  • rostlinný olej na smažení
  • koření do mletého masa (podle chuti, např. sůl, pepř, mletá paprika)

Postup:

Vařená vejce obalíme okořeněným mletým masem a koule obalíme v trojobalu. Smažíme v rozehřátém oleji dozlatova a podáváme třeba s bramborovou kaší.

Vaječná tlačenka

Suroviny:

  • 5 vařených vajec Kaufland
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 200 g šunky vcelku
  • 1 sklenice sterilované zeleniny i s nálevem
  • 1 lžíce hořčice
  • 1,5 lžíce želatiny v prášku

Postup:

Slijeme nálev ze sterilované zeleniny a dáme do něj na 2 hodiny nabobtnat želatinu, pak mírně zahřejeme, aby se rozpustila (nevaříme).

Přidáme všechny suroviny pokrájené na kostičky včetně zeleniny, opatrně promícháme a dochutíme solí a pepřem. Vlijeme do fólií vystlaného srnčího hřbetu nebo formy a dáme do ledničky ztuhnout. Po utuhnutí krájíme na plátky.

Obložené chlebíčky s vejci

Jak dlouho jste neměli klasický obložený chlebíček s bramborovým salátem a vařeným vejcem? Připravte si je třeba po Velikonocích ze zbylých vajíček.

Suroviny:

  • veka nebo bageta
  • bramborový salát
  • plátkový sýr
  • šunka
  • vařená vejce Kaufland
  • kyselé okurky
  • čerstvá petrželka

Postup:

Bagetu nebo veku nakrájíme na plátky, navrstvíme na ně bramborový salát (můžete použít i žervé nebo pomazánkové máslo). Přidáme plátky sýra a šunky, polovinu vejce, plátek kyselé okurky a čerstvou petrželku.

Autor: MM, Kaufland