Recepty z vařených vajec: Nejlepší chlebíčky, tlačenka i masové koule

Video se připravuje ...
3. dubna 2024 • 03:12

Jestli si taky lámete hlavu s tím, co s tolika vařenými vejci po Velikonocích, zkuste jeden z těchto klasických i méně známých receptů!

Dokonale uvařená vejce

Pro tyto recepty budete potřebovat vejce vařená natvrdo, kterých jistě budete mít po Velikonocích dost. Nicméně, pokud byste ještě potřebovali pár uvařit, vyplatí se dodržet pár zásad, aby vejce byla uvařená tak akorát. Protože je budete používat rovnou do jídla, nemusíte se trápit tím, že skořápka při vaření trochu praskne. I tak je ale dobré vyndat vejce před vařením včas z ledničky, aby se stihla ohřát na pokojovou teplotu. Vkládejte je pomocí lžíce do vroucí vody (můžete ji osolit) a stopněte si 9–10 minut (podle velikosti vajec). Po uvaření vejce ihned zchlaďte asi 2 minuty v ledové vodě. Tím se přeruší proces varu a vajíčka se vám budou i lépe loupat. 

Z vařených vajíček si můžete udělat i salát:

Video se připravuje ...

Máme pro vás tři skvělé recepty. Pokud byste si z nich přece jen nevybrali, zužitkujte vejce do jedné z klasických českých omáček – domácí koprovky!

Pštrosí vejce

Vaječná tlačenka

Obložené chlebíčky

Recepty:

Pštrosí vejce

Skotská nebo také pštrosí vejce Skotská nebo také pštrosí vejce • Autor: iStock

Suroviny:

  • 6 vařených vajec
  • 500 g mletého masa (nejlépe směsi hovězího a vepřového)
  • hladká mouka podle potřeby
  • syrové vejce na obalení
  • strouhanka na obalení
  • rostlinný olej na smažení
  • koření do mletého masa (podle chuti, např. sůl, pepř, mletá paprika)

Postup:

1. Vařená oloupaná vejce obalíme okořeněným mletým masem a koule pak obalíme ještě v trojobalu - nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.

2. Obalené koule smažíme v rozehřátém oleji ze všech stran dozlatova a podáváme je třeba s bramborovou kaší.

Vaječná tlačenka

Vaječnou tlačenku si nejlépe vychutnáte s čerstvým pečivem. Vaječnou tlačenku si nejlépe vychutnáte s čerstvým pečivem. • Autor: iStock

Suroviny:

  • 5 vařených vajec
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 200 g šunky v celku
  • 1 sklenice sterilované zeleniny i s nálevem
  • 1 lžíce hořčice
  • 1,5 lžíce želatiny v prášku

Postup:

1. Slijeme nálev ze sterilované zeleniny a dáme do něj na 2 hodiny nabobtnat želatinu. Pak vše mírně zahřejeme, aby se želatina rozpustila (nevaříme).

2. Přidáme všechny suroviny pokrájené na kostičky včetně zeleniny, opatrně promícháme a dochutíme solí a pepřem. Vlijeme do fólií vystlaného srnčího hřbetu nebo jiné formy a dáme do ledničky ztuhnout. Po ztuhnutí krájíme na plátky.

Obložené chlebíčky s vejci

Lahůdkové chlebíčky s vejcem nikdo neodmítne. Lahůdkové chlebíčky s vejcem nikdo neodmítne. • Autor: iStock

Jak dlouho jste neměli klasický obložený chlebíček s bramborovým salátem a vařeným vejcem? Připravte si je třeba po Velikonocích ze zbylých vajíček.

Suroviny:

  • veka nebo bageta
  • bramborový salát
  • plátkový sýr
  • šunka
  • vařená vejce
  • kyselé okurky
  • čerstvá petrželka

Postup:

Bagetu nebo veku nakrájíme na plátky a navrstvíme na ně bramborový salát (můžete použít i žervé nebo pomazánkové máslo). Přidáme plátky sýra a šunky, čtvrtku vařeného vejce, plátek kyselé okurky a čerstvou petrželku.

Výborné jsou i chlebíčky s klasickou vajíčkovou pomazánkou:

Video se připravuje ...

Autor: red