Slané a veselé! Nádivka, sekaná a další sváteční dobroty, které prostě musíte na Velikonoce ochutnat

27. března 2024 • 03:07

K největším svátkům jara patří neodmyslitelně dobré jídlo. Nejsou to ale jen sladkosti v podobě mazanců nebo beránků. Právě teď je ideální čas využít při vaření první jarní zeleninu a bylinky, pochutnat si na jemném masu, povýšit sekanou na tu největší delikatesu nebo upéct sváteční nádivku.

Polévky, které vás zasytí i postaví na nohy

Že je polévka grunt, platí samozřejmě i o Velikonocích. Využijte do polévek první zelené jarní lístky. Nejen na Zelený čtvrtek, kdy by na stole nemělo chybět něco zeleného, můžete zkusit rukolovou polévku nebo smetanovou ředkvičkovou polévku, do které zužitkujete i listy. Snadnou, rychlou a zdravou vzpruhu připravíte i z medvědího česneku, jehož sezóna právě začíná. Sváteční oběd na Boží hod velikonoční ideálně uvede poctivý domácí jarní vývar s nudlemi a zeleninou, a když vám po svátcích bude trochu těžko, spraví to jistě vyprošťovací česnečka.

Nesmíme zapomenout ani na hráškovou polévku se smetanou >>>

Video se připravuje ...

Není sekaná jako sekaná

Ačkoli by se mohlo zdát, že sekaná vypadá pokaždé stejně, není to vůbec pravda. A co víc, ona může pokaždé i úplně jinak chutnat! Můžete ji skvěle vylepšit houbami a špenátem nebo ji vyšperkovat mrkví, paprikou a slaninou, díky kterým bude krásně barevná. Když nebudete chtít péct sekanou z vepřového či hovězího masa, zkuste ji udělat z mletého krůtího. Vyloženě sváteční je sekaná Wellington.

Skotská nebo také pštrosí vejce Skotská nebo také pštrosí vejce • Autor: iStock

Velmi oblíbená je sekaná s uvařenými vejci uprostřed. Buď ji upečte vcelku, nebo v podobě takzvaných pštrosích či skotských vajec.

Nádivka nemusí být jen z pekáčku

V tradiční velikonoční nádivce neboli hlavičce by nemělo chybět uzené a něco zeleného. Často se do ní přidávají první jarní kopřivy nebo čerstvé špenátové listy. Můžete ji různě vylepšovat, třeba mandlemi.A vůbec ji nemusíte péct jen klasicky v pekáčku. Nádivkové muffiny jsou tak akorát do ruky – třeba i jako svačina. A pokud neholdujete sladkému, upečte si nádivku klidně i ve formě na beránka.

Chuť jehněčího masa ideálně doplní čerstvé bylinky. Chuť jehněčího masa ideálně doplní čerstvé bylinky. • Autor: iStock

Šťavnatá jarní pečínka

Mezi velikonočními pokrmy by rozhodně nemělo chybět jehněčí maso, ideálně z jarních mláďat. V tuto dobu má mimořádně delikátní chuť, kterou skvěle doplní bylinky. Nenáročné na přípravu jsou jehněčí kotletky, výborná je i jehněčí kýta ochucená mátovým pestem nebo voňavými bylinkami, rajčaty a červeným vínem. Ne každý ale holduje jehněčímu masu. Perfektní velikonoční oběd připravíte i z jarních kuřátek upečených s bylinkovou nádivkou.

Velikonoční nádivka může být i bez masa >>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková