Velikonoční jidáše 4x jinak: Kynuté, skořicové, smažené i bezlepkové

27. března 2024 • 04:11

Přemýšlíte, co dobrého na zub připravit na Velikonoce? A co takhle zkusit méně známé, zato neméně chutné velikonoční jidáše? Dají se připravit hned v několika variantách i tvarech, záleží jen na vaší chuti.

O jidáších se toho vypravuje mnoho. Pokroucený tvar tohoto tradičního pečiva slazeného medem údajně symbolizuje pokřivenou povahu Jidáše, určitě jste ale také slyšeli o symbolice provazu, na kterém se proradný Jidáš oběsil poté, co zradil za třicet stříbrných Ježíše Krista. Jidáše ale mohou mít i jiné tvary - lidé se často inspirovali přírodou, a tak mohou vypadat jako ptáčci nebo zajíčci, někdy mají i tvar bochánků nebo uzlíků.

Naučte se podle videa připravit těsto na jidáše a správně je tvarovat:

Video se připravuje ...

Kdy pečeme jidáše a proč?

Podle lidových tradic by se měly jidáše péct na Škaredou středu a sníst na Zelený čtvrtek za svítání. Prý to zajistí pevné zdraví po celý rok, ale i ochranu třeba před uštknutím hadem, včelím bodnutím, ale i lidskou zradou. Pravdou je, že ať si je dáte kdykoli, pořád budou chutnat skvěle. Obzvlášť když je pokapete medem nebo potřete lahodnou polevou z másla smíchaného s medem a rumem.

Které jidáše ozdobí váš velikonoční stůl?

Kynuté jidáše
Skořicové jidáše
Smažené jidáše
Bezlepkové jidáše

Velikonoční jidáše Velikonoční jidáše • Autor: iStock

Kynuté jidáše

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • hrst rozinek
  • 1 hrst mandlí
  • hladká mouka na vál
  • vejce na potření
  • med na podávání

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce se lžící cukru a necháme vzejít kvásek. Poté prosejeme do mísy mouku se špetkou soli. Přidáme vanilkový cukr, žloutky, rozehřáté vlažné máslo a vlijeme vzešlý kvásek.

2. Vypracujeme vláčné těsto a přidáme do něj rozinky a/nebo mandle. Těsto necháme zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí objem.

3. Z těsta vykrajujeme kousky, které na lehce pomoučeném vále vyválíme na prameny. Poté tvarujeme jidáše, které necháme ještě jednou zhruba půl hodinky kynout na plechu pokrytém pečicím papírem.

4. Troubu předehřejeme na 170 °C. Jidáše potřeme vejcem a pečeme do růžova. Podáváme s medem.

Jidáše jsou výborné s máslem nebo i marmeládou Jidáše jsou výborné s máslem nebo i marmeládou • Autor: iStock

Skořicové jidáše

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 125 g tuku na pečení
  • 200 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • hladká mouka na vál
  • bílek na potření

Postup přípravy:

1.  Obě mouky prosejeme do mísy a promícháme se sušeným droždím, moučkovým cukrem a skořicí. Tuk na pečení rozpustíme a promícháme s mlékem. Do vychladlé tekutiny zašleháme žloutky, med a citronovou kůru. Vše vlijeme do připravené mouky a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

2. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky, ze kterých vyválíme na pomoučeném válu válečky. Z těch pak tvoříme spirály, případně je spleteme do copu a stočíme do věnečku.

3. Jidáše klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným bílkem a necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme je v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut dozlatova.

Smažené jidáše s tvarohem

Ingredience:

  • 100 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 30 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 3 lžíce rumu
  • hladká mouka na vál
  • olej na smažení

Postup přípravy:

1. Droždí rozdrobíme do poloviny vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny. Tvaroh promícháme s vejci a zbylým mlékem.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, rum, tvarohovou směs, utřené máslo a kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme ho na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. 

3. Vykynuté těsto rozdělíme na 30 kousků. Z každého vyválíme na pomoučeném válu tenký pramen a svážeme je do uzlíčků nebo spirálek. Rozložíme je na vál a necháme asi 20 minut kynout.

4. Poté jidáše usmažíme v oleji ze všech stran dozlatova a necháme je odkapat a vychladnout na savém papíře.

Jidáše bez lepku a mléka

Ingredience:

  • 300 ml rostlinného mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 kostka droždí
  • 500 g bezlepkové mouky
  • 150 g rostlinného másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • hladká mouka na vál
  • vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

1. Nejprve si připravíme z trochy mléka, cukru a droždí kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Asi po 15 - 20 minutách k němu přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Opět dáme na teplé místo asi na hodinu kynout.

2. Po vykynutí z těsta vytvoříme na pomoučeném válu požadované tvary jidášů, dáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vajíčkem a necháme ještě chvilku kynout.

3. Jidáše pečeme při 180 °C asi 25 minut dozlatova. Hotové, lehce vychladlé jidášky posypeme moučkovým cukrem.

Jidáše můžete také jen pocukrovat Jidáše můžete také jen pocukrovat • Autor: iStock

Zkuste to i netradičně

Láká vás ochutnat ještě jiné varianty jidášů? Zkuste medové, s čajem k snídani budou chutnat báječně. Za vyzkoušení ale určitě stojí i sádlové jidáše nebo netradiční, ale výborné jidáše z bramborového těsta či jidáše drobenkové. Pokud chcete potěšit děti, připravte jim roztomilé ptačí jidášky, uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Připravte si i luxusní velikonoční mazanec:

Video se připravuje ...

Autor: Michaela Láchová