Velikonoce: Recepty, které musíte zkusit. Nadýchaný mazanec, jidáše i vajíčkový salát

14. dubna 2019 • 00:00

Velikonoce jsou spojeny nejen s vítáním jara, ale neodmyslitelně k nim patří i dobré jídlo. Pokud jste některé z tradičních velikonočních pokrmů ještě nepřipravovali nebo byste rádi ten svůj rodinný recept ještě o trochu vylepšili, vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na beránka, jidáše, mazanec nebo tolik oblíbenou nádivku.

Abyste strávili velikonoční svátky v klidu a bez stresu v kuchyni, vybrali jsme pro vás ty nejlepší tradiční recepty, které se vám zaručeně povedou. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Jidáše se vrací, vyzkoušejte je i vy

Zelený čtvrtek se nese ve znamení jidášů. Kynuté těsto, slazené tradičně medem, by se mělo sníst za svítání, aby se člověk těšil pevnému zdraví po celý rok. Těsto se smotává se do rozličných tvarů, připomínajících svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš poté, co zradil Ježíše Krista. Vyzkoušejte ořechové jidáše potřené rozpuštěným máslem a medem. Ačkoliv se velikonoční jidáše dnes pečou zřídka, je to škoda. Nejsou příliš sladké a s čajem k snídani chutnají naprosto báječně. Přivítejte letos Velikonoce tímto tradičním kynutým pečivem a připravte velikonoční jidáše podle video receptu s námi. Naučíme vás nejen připravit těsto, ale také ho správně tvarovat. Chcete-li zkusit něco netradičního, co se bude líbit i dětem, podívejte se na recept na roztomilé ptačí jidášky.

Mazanec: recept jako od babičky

Věděli jste, že nejstarší recepty na velikonoční mazanec pocházejí už z 15. století? Kynutý bochánek plný mandlí a rozinek se tradičně připravuje na Bílou sobotu a před pečením se nahoře nařízne do tvaru kříže. Chcete-li si práci ulehčit, použijte místo nože raději nůžky a kříž jednoduše nastřihněte. Vyzkoušejte klasický kynutý mazanec podle osvědčeného receptu hospodyněk. Skvěle chutná ale i tvarohový mazanec, a to jak z bezlepkové mouky, tak z té klasické. Tvaroh dodá těstu vláčnost a jemnost. Pouštíte se letos do pečení mazance poprvé? Podívejte se na naše video, jak připravit velikonoční mazanec krok za krokem a povede se vám hned napoprvé.

Velikonoční beránek čtyřikrát jinak

Velikonocům kraluje sladký velikonoční beránek. Je křesťanským symbolem beránka Božího, tedy Ježíše Krista. Pravděpodobně se sladký beránek připravoval již ve středověku, jelikož postní bezmasé období končí až velikonoční nedělí. Piškotový suchý beránek, kterého bylo potřeba zapíjet čajem, ale dávno vyšel z módy. Oblíbený je například třený beránek se smetanou, která těsto zjemní. Vyzkoušet ale můžete i jednoduchého beránka z tvarohového těsta. Pokud si na neznámý recept jen tak netroufnete, můžete zkusit upéct tvarohového beránka podle našeho video návodu. Máte-li doma hnědé banány, které už se stydíte vzít si na svačinu do práce, nemusíte je vyhazovat. V těstě na banánové mini beránky ještě udělají parádu. Slavíte Velikonoce na chalupě, kde nemáte váhu nebo vám prostě jen učarovaly jednoduché hrníčkové recepty? Natočili jsme pro vás video recept na hrnkového beránka, kterého připravíte rychle a bez vážení.

Velikonoční nádivka s uzeným, bez masa i bez lepku

Také se u vás Velikonoční pondělí neobejde bez nádivky? Asi na žádném stole nebude chybět nejoblíbenější velikonoční nádivka s uzeným bůčkem s kopřivami. Není na ní vůbec nic těžkého a než jí vložíte do trouby, zabere vám asi 15 minut. Pouze nezapomeňte vyšlehat z bílků tuhý sníh, který do směsi na nádivku opatrně před pečením vmícháte. Jen díky němu bude po vytažení z trouby skutečně jemná a nadýchaná. Můžete ji podávat se zeleninovým salátem nebo k polévce i jako lehký oběd. Pokud čekáte na návštěvu celiaka nebo sami držíte bezlepkovou dietu, vyzkoušejte bezlepkovou nádivku s uzeným, špenátem a žampiony. Připravuje se z bezlepkového chleba a rozdíl ve srovnání s tou klasickou téměř nepoznáte. Čím dál větší oblibě se v poslední době těší nádivka bez masa. Pokud nevíte, jak na ni, podívejte se na video postup přípravy špenátové nádivky bez masa. Zamilujete si ji vy i celá vaše rodina a její vláčnosti neodolají ani zapřísáhlí masožrouti.

Vajíčkový salát z vykoledovaných vajec

Přinesli vám koledníci plný košík vařených vajec? Naservírujte jim k večeři chlebíčky s vajíčkovým salátem a budou se oblizovat až za ušima. Skvěle chutná salát z vajec zjemněný jogurtem a zakysanou smetanou, ale i sytější vajíčkový salát s vařenými brambory. Pouhých pár minut vám zabere příprava jednoduchého vajíčkového salátu s kyselými okurkami a majonézou podle video receptu. Pak už stačí obložit chlebíčky šunkou a rajčátky nebo jen posypat nasekanou jarní cibulkou.

Vajíčková pomazánka: recept na nestárnoucí klasiku

Kdo by nemiloval pomazánku z vařených vajíček a másla, jemně dochucenou hořčicí. Vyzkoušet ale můžete i vajíčkovou pomazánku na chlebíčky s brambory nebo krémovou vajíčkovou pomazánku se sýrem a pomazánkovým máslem. Sýr ji zjemní a dodá jí lehce pikantní chuť. Chcete-li s přípravou pomazánky trochu pomoct, podívejte se na video, jak připravit rychlou vajíčkovou pomazánku s petrželkou a řeřichou. Sami se přesvědčíte, jak je to snadné.

Autor: Redakce