Víte, co jsou fánky? Recept a zajímavosti o tradičním symbolu mnoha slavností

19. března 2024 • 03:07

Křehké pečivo v podobě fánek, jinak také božích milostí, máme spjaté především s masopustem, ale stalo se také oblíbeným velikonočním cukrovím. Dříve se boží milosti připravovaly v návaznosti na místní zvyky každého kraje, města či obce např. o martinských hodech, Vánocích, křtinách či svatbách, jak tomu bývalo také na Slovácku. Boží milosti zkrátka nesměly chybět na žádné velké oslavě. Pojďme se tedy připravit na svátky jara tradičně a provoňme si domov!

Oslavy po slovácku

Boží milosti jsou v rámci hluckých svatebních oslav neseny v čele průvodu jako velký „svatební koláč“, který představuje smažené cukroví ve tvaru květů, navěšené na dřevěné jehlanovité konstrukci nebo také v podobě koleček navlečených na niti jako sladkost pro děti.

Video se připravuje ...

Cukroví milované v mnoha zemích

Toto drobné smažené cukroví, vonící po vanilce, skořici a někdy i rumu je u nás známé také jako fánky. Boží milosti jsou ale oblíbené i v kuchyních mnoha jiných zemí, např. v Polsku jsou známé jako faworki, v Maďarku jako csörögefánk, v Chorvatsku mají kroštule, na Slovensku zase chrapně, v Itálii chiacchiere – v překladu „klábosení“, což je velmi výstižné, vezmeme-li v úvahu veselí, které je s oslavami všeobecně spjaté.

Andělská křídla

Ačkoli se v různých oblastech nazývá toto pečivo jinak, základ cukroví je stejný. Andělská křídla, jak se tomuto cukroví také někdy říká, se připravují z mouky, tuku a žloutků. Do těsta se občas přidává také zakysaná smetana a víno či rum, který kromě dodaného aroma zamezí také tomu, aby do sebe pečivo nasáklo při smažení příliš mnoho tuku. Nakonec se dozlatova usmažené cukroví obaluje v moučkovém cukru.

Boží milosti mají nesčetně podob také co do tvaru. Kromě obdélníčků s jedním či více průřezy, spirál a provlečených uzlíků se můžeme setkat také s tvary ptáčků a jednoduchých květů, až po tradiční růže skládané ze tří vrstev vypíchaného těsta.

Tak co říkáte, pustíte se do přípravy? A jaký tvar vašim božím milostem vtisknete vy?

Boží milosti podle časopisu F.O.O.D.

Boží milosti neboli fánky Boží milosti neboli fánky • Autor: F.O.O.D.

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 20 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce tuzemáku
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • mouka na vál
  • řepkový olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

1. Do mísy nebo robotu prosejte mouku. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, tuzemák, citronovou kůru a šťávu a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v pokojové teplotě asi 30 minut odpočinout. 

2. Těsto rozválejte na tenký plát. Pomocí formiček z něj vykrájejte tvary (třeba kytiček) a do jejich středu špičkou nože vytvořte křížky.

3. Ze zbytku těsta nakrájejte proužky a stočte vždy dva jako provazy.

4. V kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Boží milosti postupně vkládejte a pomalu smažte dozlatova. Skládejte je na papírovou utěrku a ještě zatepla je obalte v moučkovém cukru.

 

Autor: red