Víte, co jsou fánky? Recept a zajímavosti o tradičním symbolu mnoha slavností
Křehké pečivo v podobě fánek, jinak také božích milostí, máme spjaté především s masopustem, ale stalo se také oblíbeným velikonočním cukrovím. Dříve se boží milosti připravovaly v návaznosti na místní zvyky každého kraje, města či obce např. o martinských hodech, Vánocích, křtinách či svatbách, jak tomu bývalo také na Slovácku. Boží milosti zkrátka nesměly chybět na žádné velké oslavě. Pojďme se tedy připravit na svátky jara tradičně a provoňme si domov!
Oslavy po slovácku
Boží milosti jsou v rámci hluckých svatebních oslav neseny v čele průvodu jako velký „svatební koláč“, který představuje smažené cukroví ve tvaru květů, navěšené na dřevěné jehlanovité konstrukci nebo také v podobě koleček navlečených na niti jako sladkost pro děti.
Cukroví milované v mnoha zemích
Toto drobné smažené cukroví, vonící po vanilce, skořici a někdy i rumu je u nás známé také jako fánky. Boží milosti jsou ale oblíbené i v kuchyních mnoha jiných zemí, např. v Polsku jsou známé jako faworki, v Maďarku jako csörögefánk, v Chorvatsku mají kroštule, na Slovensku zase chrapně, v Itálii chiacchiere – v překladu „klábosení“, což je velmi výstižné, vezmeme-li v úvahu veselí, které je s oslavami všeobecně spjaté.
Zkuste recept na tradiční fánky se smetanou a bílým vínem!
Andělská křídla
Ačkoli se v různých oblastech nazývá toto pečivo jinak, základ cukroví je stejný. Andělská křídla, jak se tomuto cukroví také někdy říká, se připravují z mouky, tuku a žloutků. Do těsta se občas přidává také zakysaná smetana, víno či rum, který kromě dodaného aroma zamezí také tomu, aby do sebe pečivo nasáklo při smažení příliš mnoho tuku. Nakonec se dozlatova usmažené cukroví obaluje v moučkovém cukru.
Boží milosti mají nesčetně podob také co do tvaru. Kromě obdélníčků s jedním či více průřezy, spirál a provlečených uzlíků se můžeme setkat také s tvary ptáčků a jednoduchých květů, až po tradiční růže skládané ze tří vrstev vypíchaného těsta.
Tak co říkáte, pustíte se do přípravy a jaký tvar vašim božím milostem vtisknete vy?
Boží milosti podle časopisu F.O.O.D.
20 g změklého másla
moučkový cukr na obalení
250 g polohrubé mouky
2 lžičky citronové šťávy
řepkový olej na smažení
1 lžička citronové kůry
3 lžíce tuzemáku
2 žloutky
Postup:
1. Do mísy nebo robotu prosejte mouku. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, tuzemák, citronovou kůru a šťávu a vypracujte pevné těsto.
2. Zabalte ho do fólie a nechte v pokojové teplotě asi 30 minut odpočinout. Těsto rozválejte na tenký plát. Pomocí formiček z něj vykrájejte tvary (třeba kytiček) a do jejich středu špičkou nože vytvořte křížky.
3. Ze zbytku těsta nakrájejte obdélníčky a stočte vždy dva prameny jako provazy. V kastrolu rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Boží milosti postupně vkládejte a pomalu smažte dozlatova. Skládejte je na papírovou utěrku a ještě zatepla je obalte v moučkovém cukru.
Další skvělé recepty na oslavu jara a Velikonoc najdete v dubnovém čísle a velikonočním speciálu časopisu F.O.O.D. Můžete je zakoupit v elektronické podobě nebo do schránky bez poštovného ZDE>>>.
Máte už dubnové číslo časopisu F.O.O.D.?