Variace na jahodový džem: s mangem, chilli, vanilkou i bez vaření

6. července 2022 • 00:00

Jahody jsou skvělé ovoce a jejich snad jedinou nevýhodou je to, že v čerstvém stavu nevydrží příliš dlouho, zejména je-li během jejich dozrávání deštivé počasí. Vyzrajte na to chytře a zavařte si sladké plody do skleniček. Vyrobit domácí jahodový džem není vůbec složité, navíc může být opravdu originální a chutnější než ten kupovaný.

Aby se vám domácí zavařenina povedla, je důležité dodržet pár zásad. Používejte jen dokonale čisté, zralé, zdravé a kvalitní jahody a vždy se snažte sklidit nebo koupit jich jen tolik, kolik stihnete zpracovat ještě týž den. Plody krátce omyjte, nechte odkapat, pak otrhejte stopky a jahody ihned zpracujte. Ty, které jsou přezrálé, raději snězte.

Video se připravuje ...

I veškeré nádoby a náčiní (vařečky, naběračky…), které budete používat při přípravě zavařeniny, by měly být dokonale čisté, odolné vůči kyselinám a nerezavějící, nejlépe z nerezové oceli, teflonové, neporušené smaltované, porcelánové či kameninové mísy. A musí být velké, protože ovoce nabude na objemu.

Čisté by měly být i skleničky, do kterých budete zavařeninu plnit. Aby nepraskly, až do nich nalijete horkou zavařeninu, je dobré je předem nahřát (postavte je na plech s novinami a dejte na 10 minut do středně teplé trouby), nebo je alespoň postavte na mokrou utěrku. Naplněné uzavřené skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte stát asi 10 minut. Při chladnutí nastane podtlak a víčko se dobře přichytí. Tato takzvaná obrácená sterilace se u všech zavařenin dělá z preventivních důvodů. Vyhnete se tím přidávání konzervačních látek, které zabraňují kvašení a plesnivění výrobků.

Základní recept na jahodový džem

Recept na jahodový džem je velice jednoduchý. V podstatě si vystačíte jen s jahodami a cukrem. Pokud nepotřebujete mít džem hodně sladký, bude vám stačit 500 g cukru na 1 kg jahod. Cukru můžete přidat podle vlastní chuti víc, milovníci hodně sladkých džemů dávají stejný díl jahod i cukru.

Naše babičky nepřidávaly ani želírovací přípravky, přestože jahody obsahují mnohem méně pektinu než ostatní bobulovité ovoce, jako je například rybíz nebo meruňky, a proto džem houstne jen velmi pomalu. Někdy proto přidávaly k jahodám jiné ovoce s vysokým obsahem pektinu, například jablka, nebo jednoduše stály u plotny o něco déle a míchaly, dokud nebyl džem dostatečně hustý.

Omyté a dobře osušené jahody nasypte do většího kastrolu (větší kusy překrájejte) a zasypte cukrem. Pokud chcete proces urychlit, použijte místo obyčejného krupicového želírovací cukr nebo želírovací přípravek a postupujte vždy podle návodu na obalu. Můžete přidat i trochu citronové šťávy nebo kyselinu citronovou (na 1 kg ovoce počítejte zarovnanou kávovou lžičku kyseliny nebo šťávu z půlky většího citronu). Za občasného míchání přiveďte k varu a dále pozvolna vařte a průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. Když směs začne houstnout, snižte teplotu a dále za stálého míchání vařte, dokud není džem hustý. Tuhost vyzkoušejte tak, že kápnete trochu horkého džemu na talířek a necháte ho ztuhnout. Pokud nestéká, je hotový. Naplňte ho ještě horký do skleniček, uzavřete je a otočte asi na 10 minut dnem vzhůru. Pak je otočte zpět a nechte vychladnout.

Jde to i bez vaření

Chcete-li, aby si džem zachoval všechny vitaminy z jahod, můžete si ho vyrobit i bez vaření a o konzervaci se postará alkohol. I tak ale počítejte s tím, že vám moc dlouho nevydrží. Skladujte ho v lednici a po otevření ihned spotřebujte.

Co budete potřebovat:

  • 500 g bezvadných jahod
  • 500 g želírovacího cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1/8 l rumu

Očištěné a oprané jahody rozmačkejte, přidejte citronovou šťávu a cukr a míchejte asi 15 minut, dokud směs nezhoustne. Nalijte ji do dokonale čistých skleniček se šroubovacím uzávěrem, zalijte tenkou vrstvičkou rumu, skleničky uzavřete a uložte v chladu.

Domácí jahodový džem Domácí jahodový džem • Autor: iStock

Zkombinujte jahody s dalším ovocem

Jestli vám nestačí samotná chuť sladkých jahod, zkuste domácí džem vylepšit dalším ovocem. Třeba čerstvým nebo kompotovaným ananasem nebo třešněmi.

Oblíbená je i kombinace jahod s rebarborou:

Co budete potřebovat:

  • 600 g jahod
  • 550 g cukru
  • 400 g očištěných stonků rebarbory

1. Očištěné a případně překrájené jahody zasypte v kastrolu dvěma třetinami cukru, za občasného míchání povařte a průběžně sbírejte pěnu tvořící se na povrchu.

2. Rebarboru omyjte, stáhněte z ní vnější vlákna, stonky nakrájejte na plátky široké asi 2 cm a smíchejte je ve druhém kastrolu se zbylou třetinou cukru. Za občasného míchání povařte do zhoustnutí.

3. Když jahody začnou houstnout, snižte teplotu, vmíchejte do nich povařenou rebarboru a vařte ještě asi 10 minut.

Máte-li rádi exotické chutě, vyzkoušejte i jahodový džem s mangem:

Co budete potřebovat:

  • 850 g jahod
  • 400 g cukru
  • 150 g čerstvé dužniny z manga
  • 2 dl kokosového mléka

1. Očištěné jahody podle potřeby překrájejte, mango nakrájejte na kostičky.

2. V kastrolu smíchejte kokosové mléko s cukrem a povařte za stálého míchání do zhoustnutí. Přidejte připravené jahody a mango a přiveďte opět za občasného zamíchání k varu.

3. Když směs začne houstnout, stáhněte teplotu a za stálého míchání dále vařte do úplného zhoustnutí.

Vylepšete džem bylinkami nebo kořením

Různě experimentovat se dá i s nejrůznějšími druhy koření nebo bylinek. Velmi osvěžující je třeba jahodový džem s mátou nebo meduňkou. Stačí do horkého džemu přimíchat asi dvě lžíce čerstvých nakrájených lístků. Osvědčená je také kombinace jahod a vanilky. Kdo má rád ostřejší chuť, může hned na začátku vaření přidat 1 nasekanou chilli papričku. A zajímavá je i varianta se zeleným pepřem:

Co budete potřebovat:

  • 1 kg jahod
  • 450 g cukru
  • 2 lžíce nakládaného zeleného pepře bez nálevu

1. Omyté a osušené jahody po částech rozmixujte. Nalijte je do kastrolu, přisypte cukr (můžete přidat i trochu citronové šťávy), promíchejte, přiveďte k varu a za občasného míchání vařte do zhoustnutí.

2. Pak snižte teplotu a za stálého míchání dále vařte, dokud není džem tak hustý, že drží na vařečce a nestéká.

3. Na závěr vmíchejte nakládaný zelený pepř a povařte ještě 5 minut.

Autor: AK