Navařte ze starých kompotů i dalších zásob a připravte spíže na novou sezónu!

12. března 2021 • 00:00

Známe to asi všichni. Během léta se nám ve spíži nahromadí několik vybraných kousků úžasných domácích džemů, marmelád, povidel a kompotů, no zkrátka zavařenin, na které jsme se celý rok tolik těšili, ale prostě na ně tak nějak nepřišla řada. A než jsme se stačili ohlédnout, je před námi nová sezóna a čas vymést staré zásoby.

Říkáte si, že jste nezavařovali? Pak si vzpomeňte, jestli jste aspoň „nehodili na mrazák“ houby, rybíz, hrášek či špenát? Tak šup s nimi ven! Často se nám sejde více zásob ovoce, zeleniny či hub, zkrátka úrody, které bylo ten rok nadbytek a nestačila se zdělat za čerstva. A i když jste si říkali, že letos už ten meruňkový džem vařit nebudete a že ty hříbky už sušit také nebudete, nedalo se jinak. To vůbec nevadí. Inspirujte se našimi vybranými recepty a jako když je najdete.

Můžete se těšit na:

Tvarohový dort s ovocným želé

Škubánky s mákem a švestkovou omáčkou

Špenátovou roládu se sušenými rajčaty či zavařenou řepou

Hrnkový koláč s mraženým ovocem a drobenkou

Králíka na houbách

České buchty s povidly

Tvarohový dort s meruňkovým želé

Příprava tohoto nepečeného dezertu v podobě tvarohového dortu vám nezabere mnoho času a zhotovit jej můžete z jakéhokoli kompotovaného ovoce, co máte uskladněné ve sklepě. Sladkost tvarohové náplně zde plně zastoupily meruňky. Pokud byste ale měli pocit, že krém ovoce dostatečně neosladilo, můžete přidat ještě pár lžiček džemu nebo marmelády, která dort zároveň krásně provoní.

Škubánky s mákem a švestkovou omáčkou

Škubánky známé také jako kucmoch, kucmouch či trpalky. Na tomto jídle jsme si jako děti pochutnávali u našich babiček. A co dnes, máte ho i vy ve svém receptáři? Jsou to jen brambory a hrubá mouka, ale výsledný pokrm je slast na talíři. Škubánky se tradičně podávají sypané mákem s cukrem a přelité máslem. Někde je také zvykem je zalévat mlékem či ovocnou omáčkou, kterou můžete připravit právě z vašeho kompotu. Pokud ale máte doma také zásobu sušeného ovoce, pokrm si můžete posypat pracharandou, která jídlo krásně osladí a ochutí. Na její přípravu stačí jen rozdrtit např. sušené hrušky v hmoždíři. Použít ji můžete také do drobenek a náplní.

Špenátová roláda s tvarohem a sušenými rajčaty

Vynikající špenátová roláda s nádechem jara, kterou si můžete dopřát po celý rok. Jednoduchou náplň lze snadno variovat podle svých chutí. A pokud zrovna nemáte při ruce sušená rajčata, sáhnout můžete např. po sterilované červené řepě či hrášku.

Hrnkový koláč s mraženým ovocem a drobenkou

Tento vláčný jogurtový koláč s mraženým ovocem, který si snadno připravíte i bez vážení, si určitě zamilujete. Sladkou a křupavou žmolenku lze jednoduše obměnit a sladit s chutí právě použitého ovoce. Připravit můžete například kokosovou drobenku k rybízu nebo borůvkám, marcipánovou k višním, skořicovou ke švestkám nebo kakaovou k jahodám.

Zkuste tyto staré recepty z babiččina receptáře: Biskupský chlebíček, šťavnatý tvarožník i smetanové koláčky

Králík na houbách s těstovinami

Pokud máte doma zásobu sušených hub, tento recept na králíka na houbách určitě vyzkoušejte. Příprava pokrmu je velmi snadná a kombinace kousků králičího masa s houbami, šalotkou, česnekem, bílým vínem a tymiánem jistě přesvědčí i strávníky, kteří doteď králíka ze svého jídelníčku vyřazovali.

České buchty s povidly

Buchty jako z pohádky. Větší klasika než ta v podobě kynutých buchet s povidly snad ani neexistuje. Pokud však máte ke kynutému těstu stále respekt, máme pro vás pár rad, díky kterým se kýžený výsledek jistě dostaví.  

  • Všechny suroviny by měly mít vždy pokojovou teplotu.
  • Mléko na kvásek nesmí být příliš teplé, aby se kvasinky nezničily.
  • Do surovin na těsto nejdříve přidáme kvásek a vlažné mléko, promícháme a až poté přilijeme rozehřátý vlažný tuk. Pokud bychom přidali nejdříve tuk, vsákl by se do mouky, těsto by ztěžklo a správně nevykynulo.
  • Připravené buchty necháme před pečením ještě 15–30 minut kynout.
  • Pečeme vždy v předehřáté troubě, aby se kynutí zastavilo. Těsto po upečení jinak spadne a vypadá, jako by bylo sražené.

Další recepty ze zbytků najdete také v časopise F.O.O.D., který se dlouhodobě věnuje neplýtvání. Časopis si můžete zakoupit v elektronické podobě i do schránky bez poštovného ZDE>>>.

Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte březnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: VDŠ, F.O.O.D.