Recepty z uzenin: Čočková polévka, buřty na pivu i netradiční polenta s klobásou
Patříte k těm, kteří na uzeniny nedají dopustit? Máme pro vás výběr receptů, který vám dokáže, že klobásy a špekáčky patří i na talíř opravdového labužníka. Podívejte se, podle čeho poznáte kvalitní uzeniny, a připravte dnes k večeři zelňačku nebo salát ke křupavému chlebu.
Buřty na pivě i salát
Karamelizovaná cibulka a křupavá slanina, pikantní chilli paprička a buřty k tomu – tyhle buřty na pivu v moderním kabátku jsou zkrátka pochoutka, jejichž příprava dá minimum práce. Čím déle je budete péct, tím křupavější budou, každopádně se ale můžete vsadit, že ze stolu zmizí jako první. Zabere to pár minut a nejlépe chutná s čerstvým křupavým chlebem! Salát ze špekáčků je chuťovka vymazlená k dokonalosti. Buřtům a zelenině zalité dresingem z hovězího vývaru a octa už chybí jenom půllitr vychlazeného piva.
Čočková i zelná polévka s klobásou
Nenahraditelná klasika. Hustá čočková polévka zažene hlad i zimu. Ať už ji máte raději se smetanou nebo jemně kyselou, bez silného domácího vývaru se neobejdete. Naučte se vývar podle šéfkuchaře a zbavte se kupovaných bujónů. Do podzimních dní plných plískanic je jako stvořená také hustá a vydatná zelná polévka s klobásou. Jedno z tajemství její chuti je základ osmahnutý na sádle. Díky němu bude mít polévka nejen skvělou chuť, ale možná vás překvapí, že smažit na sádle je dokonce zdravější než na některých typech rostlinných olejů.
Recept na polentu s klobásou
Klobása s kukuřičnou polentou vypadá na první pohled jako to nejjednodušší jídlo, na kterém není co vylepšit, i tak můžete ale udělat pár věcí navíc, které téhle klasice přidají na chuti – nebojte se koření nebo dopřejte polentové kaši pár vrchovatých lžic smetany, aby byla opravdu krémová. Při přípravě tohoto receptu můžete sáhnout po instantní polentě nebo si udělat svoji domácí polentu z kukuřičné krupice. Skvěle ji chuťově doplní i strouhaný sýr. S parmazánem bude výsledek perfektní a tuhle večeři nebudete vařit naposled.
Jak vybrat kvalitní uzeninu?
Pokud si čas od času dopřejete kvalitní uzeninu, žádná zdravotní rizika vám nehrozí. Nejdůležitější při výběru je poměr masa a tuku – aby mohl masný výrobek nést označení špekáček, musí ze zákona obsahovat 38,5 % hovězího masa s obsahem tuku do 30 %, 17,5 % vepřového masa s obsahem tuku do 50 % a 27 % vepřové slaniny. Koupíte-li místo špekáčku na domácí utopence raději buřt nebo opékáček, jistotu certifikovaného výrobku nemáte.
Podobné je to také s Ostravskou klobásou, která musí obsahovat minimálně 60 % masa a nejvýše 40 % tuku. Kvalitní masný výrobek vždy poznáte podle obsahu masa, vůně, ale i ceny a v tomto případě se zkrátka vyplatí si připlatit.