Omáčky se smetanou jsou zlatá klasika: Svíčková, křenová i fazolky na smetaně

24. ledna 2019 • 00:00

My Češi máme poctivé smetanové omáčky zkrátka v oblibě. Jsou jednoduché, můžete mít díky nim navařeno i několik dní a perfektně se párují s oblíbeným houskovým knedlíkem. Jaké jsou ty osvědčené recepty na klasiku, jako je svíčková, kuře na paprice nebo koprovka?

V kuchyni teprve začínáte a poctivá česká omáčka je pro vás španělskou vesnicí? Nebo svůj osvědčený postup už máte? Možná dnes najdete ten správný recept nebo pár zajímavých detailů, které ten váš oblíbený dovedou k dokonalosti. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Svíčková na smetaně je klasika, která neomrzí

Svíčková omáčka se dá připravit na více způsobů, nejznámější je asi klasický recept na svíčkovou omáčku z hovězí svíčkové. Vyzkoušet ale můžete i její neméně dobrou verzi, svíčkovou Stroganoff s žampiony. Na přípravu omáčky můžete použít pravou hovězí svíčkovou, hovězí kližku či hovězí zadní, ale nezapomeňte maso vždy pořádně prošpikovat, aby nebylo suché a dostalo zajímavou chuť. Svíčková omáčka bez masa se někomu může zdát zvláštní, ale své příznivce si určitě najde. Omáčka je hustá díky velkému množství zeleniny, která se doplní smetanou, jako jste zvyklí u klasické svíčkové.

Koprovka tradiční i méně známá verze

Pusťte se směle do přípravy dokonalé koprové omáčky s vařeným vejcem. Pokud vám klasická koprovka zrovna moc nejede, vyzkoušejte koprovou omáčku v netradičním pojetí. Najdete v ní více zeleniny, konkrétně mrkve, petržele, celeru, cibule a česneku. Koprovku můžete vylepšit například i přidáním sušených hub a uvařit výbornou koprovou omáčku s hříbky.

Kuře na paprice i varianta s vepřovým

Kuře na paprice patří mezi jednoduché a chutné recepty, se kterými málokdy šlápnete vedle. Pokud máte rádi pikantní pokrmy, můžete sladkou papriku namíchat s pálivou a omáčka bude mít hned trochu větší říz. Že vám kuřecí nevoní? Vyměňte ho za vepřové, králičí či krůtí maso a udělejte si masové kostky v paprikovo-smetanové omáčce. Pozor si dejte, aby se omáčka po vmíchání smetany už nevařila, mohlo by se stát, že se vám v jídle srazí.

Fazolky na smetaně jako od babičky

Klasika, kterou vám jistě vařila babička na prázdninách, by ve vaší kuchyni měla mít své místo. Fazolky na smetaně jsou výborné a rychlé jídlo, které můžete podávat s hovězím masem a bramborem nebo jen s vejcem, pokud zrovna masu neholdujete. Máte-li rádi kopr, vyzkoušejte méně tradiční sladkokyselé fazolky na smetaně s koprem.

Křenovka s knedlíkem: pořádný nedělní oběd

Milujete štiplavou chuť křenu? Uvařte si dokonalou křenovou omáčku se smetanou podle receptu časopisu F.O.O.D., kterou si zamilujete. Můžete k ní připravit tradičně uzený jazyk nebo ji doplnit třeba jen kouskem hovězího. Snažíte-li se odlehčit jídelníček, jistě vás zaujme recept na křenovou omáčku z mléka, která je hotová za pár minut.

Další osvědčené recepty na oblíbené omáčky najdete ZDE >>>

Autor: Jana Vlčková