Recepty z vepřového masa: Bůček v sáčku, fantastické řízky i tradiční segedínský guláš

20. listopadu 2018 • 00:00

Jste masožrout a bez kusu vepřového na talíři příliš dlouho nevydržíte? Milujete ho na všechny způsoby? Dejte si některou z oblíbených vepřových specialit, které chutnají každému. Máme pro vás hned několik neodolatelných receptů.

Pečený bůček s křupavou kůžičkou, dozlatova smažený řízek z krkovice, ovárek s křenem... To je jen malá část z nejpopulárnějších vepřových pochoutek. Zapomeňte ale protentokrát na klasiku a připravte si některou z netradičních vepřových specialit. Konkrétní postup a recept zobrazíte po kliknutí na název pokrmu.

Bůček v sáčku

Už jste někdy pro přípravu bůčku využili pečicí sáček? Pokud ne, pak to určitě co nejdřív vyzkoušejte. Sáček vám udrží veškerou šťávu a tuk uvnitř a použité koření prostoupí skrz celé maso, takže bude chutnat jako naložené. Hotový měkký bůček ale po vyndání ze sáčku ještě dejte na chvilku pod gril, abyste nepřišli o chutnou křupavou kůžičku. Bůček upečený v sáčku podávejte s čerstvým chlebem, šťouchaným bramborem nebo kaší. Milovníků orientálních chutí pak určitě zachutná pikantní bůček na pórku.

Vepřová pečeně

I "obyčejná" vepřová pečeně se dá připravit na tisíc způsobů. Vyzkoušejte třeba kořeněnou pečeni s glazovanou zeleninou. Marináda z rozmarýnu, římského kmínu, česneku a balsamikového octa dodá masu úžasnou chuť, kterou skvěle doplní teplá podzimní zelenina se žampióny. Pokud máte rádi kombinaci ovoce s masem, ochutnejte vepřovou pečeni se sušeným ovocem, která je naplněna sušenými švestkami a meruňkami a podávána s úžasnou omáčkou z hrušek a sektu. Abstinenti ji mohou nahradit hruškovým džusem.

Vepřová panenka

Tenhle podlouhlý špalíček vepřového masa je nejhodnotnějším kouskem. Jde o libové a křehké maso, které při správné a rychlé úpravě zůstane nádherně šťavnaté. Upravuje se na minutku nejčastěji jako medailonky nebo se peče vcelku. Vyzkoušejte třeba vepřovou panenku s karamelizovanou cibulí a jablky, která se podává nakrájená na tenké plátky s čerstvým pečivem. Božsky chutná i vepřová panenka po středomořském způsobu, dochucená šalvějí, ke které se hodí směs listových salátů s rajčátky. A nepřekonatelná je i vepřová panenka v hořčičné krustě plné bylinek, koření a vlašských ořechů.

Plněné řízky

Tradiční obalované řízky jednou za čas děláme téměř všichni, alespoň na štědrovečerní večeři. Zkuste je ale tentokrát něčím ozvláštnit a naservírujte je k nedělnímu obědu. Naplnit je můžete třeba nastrouhanou červenou řepou a sýrem. Řízky s řepou podávejte s bramborovou přílohou. Milovníci olomouckých tvarůžků by měli rozhodně vyzkoušet řízek plněný syrečky a šunkou. Zajímavou kombinací, která potěší chuťové buňky vašich strávníků, je i hruškový řízek s nivou.

Nepřekonatelné vepřové guláše

I když se klasický pravý guláš připravuje z hovězí kližky, oblíbené jsou i variace z dalších druhů masa. Jedním z nejoblíbenějších vepřových gulášů je stoprocentně segedín. Připravte si segedínský guláš podle časopisu F.O.O.D. s úžasnými špekovými knedlíky. A pokud jste si v sezóně rajčat a paprik naložili směs na lečo, vyzkoušejte rozhodně srbský vepřový guláš. Plný chutné zeleniny je i paprikový guláš s řapíkatým celerem, který můžete podávat s knedlíkem, rýží i těstovinami.

Autor: Lenka Chvostová