Vepřová panenka pečená v troubě i připravená na pánvi: oběd, kterým oslníte

7. května 2021 • 00:00

Jedno maso a tisíc způsobů, jak ho připravit. Pokud také děláte vepřovou panenku často a už vám začínají docházet nápady, jste na správném místě! Máme pro vás recepty, se kterými se vám tohle libové vepřové jen tak neomrzí.

Vepřová panenka je sval, který se táhne podle páteře, také známý jako bedrovec. Díky tomu, že není příliš zatěžován, je oproti jiným druhům vepřového masa libovější a méně kalorický. Pokud máte pocit, že vepřové maso do diety nepatří, panenky se bát nemusíte. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Vepřová panenka s bylinkovým pestem

Ty nejjednodušší chuťové kombinace bývají ty nejlepší. Vepřová panenka s bylinkovým pestem je stejně dobrý recept pro všední oběd i v případě, že potřebujete udělat dojem na tchyni. Maso naplníme domácím pestem, krátce osmahneme na másle nebo ghí a potom už jen dáme do trouby a necháme bylinky rozvinout svou chuť a vůni.

Plněná vepřová panenka

Hledáte-li recept jako stvořený pro zimní období, vepřová panenka plněná sušeným ovocem nejen krásně voní, ale i báječně chutná. Na jemnosti tomuto receptu přidává i crème fraîche, což je francouzská zakysaná smetana s vysokým obsahem tuku. Pokud se vám ji nepodaří sehnat, můžete si ji zkusit připravit i doma. Do půl litru smetany ke šlehání vmíchejte 1–2 lžíce kysaného podmáslí a nechte odstát v při pokojové teplotě, dokud směs nezhoustne do konzistence jogurtu. Při této teplotě bude kysání trvat zhruba 24 hodin. Hotový crème fraîche promíchejte a nechte vychladit.

Vepřová panenka jablky

Pořádáte večírek s pohoštěním a hledáte náhradu za okoukaný roastbeef? Vyzkoušejte kombinaci masa a ovoce. S vepřovou panenkou marinovanou v koriandru a hořčičném semínku, podávanou s cibulí a jablky zazáříte a budete originální. Navíc, jablka s karamelovou cibulkou se podávají zvlášť. Nemusíte se tak obávat, že některému z hostů kombinace masa a sladkého ovoce nebude po chuti.

Pečená vepřová panenka s karamelizovanou mrkví a červeným zelím

Na dokonalý nedělní oběd máte ingredience pravděpodobně doma. Vyzkoušejte tento víkend vepřovou panenku s karamelizovanou mrkví a červeným zelím. Pokud budete mlsní a zbyde vám při přípravě chvilka času, můžete k ní podávat třeba domácí lokše a půllitr vychlazeného piva.

Panenka v hořčičné krustě

Jednoduchý recept, ke kterému se rádi vrátíte, je vepřová panenka v hořčičné krustě s estragonem, vlašáky a barevným pepřem. Správnou kombinaci oříšků a koření, ve které maso balit, si časem třeba vyladíte podle sebe a s bramborovou kaší bude chutnat báječně.

Vepřové maso plněné šunkou a šalvějí

Vepřová panenka a středomořská kuchyně? Proč ne! Tahle vepřová panenka na středomořský způsob je plněná šunkou a voňavou šalvějí a servírovaná s bagetkou a osvěžujícím rajčatovým salátem do puntíku splňuje požadavky na lehký dietní oběd. Nejlépe chutná samozřejmě na grilu, pokud se ale nemůžete prvních letních grilovaček dočkat, připravte ji klidně na pánvi.

Vepřové maso chutná skvěle i na špejli! Osvědčené recepty na oblíbené špízy najdete ZDE >>>

 

Autor: Kristina Hamplová