Jak upéct kuře s bylinkami? Zkuste jarní recepty s nádivkou, citronem a česnekem nebo chilli papričkami

11. března 2019 • 00:00

Máte rádi pečené kuře, ale jeho fádní chuť už vás tak trochu omrzela? Vezměte si příště na pomoc bylinky a budete příjemně překvapeni. Maso úžasně provoní, dodají mu úplně jinou chuť a šmrnc. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z časopisu F.O.O.D., se kterými z „obyčejného“ jídla vykouzlíte hru chutí a vůní hodnou šéfkuchaře.

Nejlepší jsou samozřejmě bylinky čerstvé, které si teď můžete snadno vypěstovat za oknem, na zahrádce nebo koupit na trhu, v zimě se ale nebojte klidně sáhnout i po těch sušených, naložených nebo zmražených. Díky tomu, že je kuřecí maso jemné, snadno chuť použitých bylinek absorbuje. Vyzkoušejte recepty z celého světa, s nimiž báječný pokrm vykouzlí i začátečník. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Kukuřičná kuřata s nádivkou a zeleninou

Baby kuřátka někdy nazývaná také jako jarní nebo francouzská kukuřičná kuřátka díky krmení kukuřičným šrotem se dají sehnat na trhu, ve farmářských prodejnách, občas i v některém ze supermarketů. Jsou podstatně menší než klasické kuře, díky kukuřičnému šrotu mají nažloutlou barvu, ale jsou oblíbená především pro velmi křehké, šťavnaté a jemné maso. I když je jejich cena vyšší, lahodná chuť vám to mnohonásobně vynahradí. Připravte si je třeba s nadýchanou máslovou nádivkou ovoněnou petrželkou a tymiánem. Jako příloha se k nim skvěle hodí pestrá restovaná zelenina. Pokud máte rádi kůžičku křupavější, stačí, když ji chvíli před dokončením potřete medem nebo třeba koňakem. Pusťte se do nich podle našeho receptu na baby kuřátka s nádivkou a zeleninou.

Pečené kuře s bylinkami, česnekem a citronem

Variace na tento recept si oblíbili populární šéfkuchaři na celém světě, Jamieho Olivera, Gordona Ramsayho či Zdeňka Pohlreicha nevyjímaje. Směs másla a čerstvých bylinek vložená pod kůži kuřete zaručí pečínce nejen fantastickou chuť, ale i šťavnatost masa, zvlášť prsíček, která mají tendenci se vysušovat. Kůži opatrně uvolníte od masa tak, že prsty nebo třeba rukojeť vařečky zasunete mezi kůži a maso a budete je pomalu opatrně posouvat okolo celého kuřete. Dejte ale pozor, abyste kůži někde neprotrhli. Pečené kuře s bylinkami, česnekem a citronem nejlépe chutná ihned po vyjmutí z trouby, doplněné křupavou bagetou a zeleným salátem.  Hledáte-li přece jen recept, který je jednodušší na přípravu, pusťte se do pečeného kuřete podle časopisu F.O.O.D. Máslo totiž nemusíte pracně vkládat pod kůži, stačí s ním jen celé kuře důkladně potřít. Kuře takto upečené je velmi šťavnaté a voňavé jak díky potírání máslem, tak zásluhou citronovo-česnekové výplně.

Kuře s nádivkou vonící Mexikem

Toužíte po návštěvě Mexika? Vypravte se tam zatím alespoň prostřednictvím skvělého pokrmu inspirovaného touto překrásnou zemí. Ochutnejte kuře pečené s tak trochu netradiční „nádivkou“ z papriky a fazolí, okořeněnou pikantním chilli, které jsou součástí většiny místních pokrmů. Vůni jí dodává nezbytné oregano a tymián. Mexické nadívané kuře si vychutnáte s tortillami nebo třeba s rýží. Aby nádivka z kuřete nevypadávala, svažte nohy kuřete provázkem. Ten by měl být pevný, neměl by pouštět chlupy ani barvit. V domácích nebo gastro potřebách se ptejte po kuchyňském, popřípadě řeznickém provázku. Použít ale můžete jakoukoliv nebarvenou bavlněnou přízi. 

Pokud vás recepty z časopisu F.O.O.D. zaujaly, můžete si koupit aktuální číslo v tištěné nebo elektronické verzi ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.