Jak udělat frappé, které bude chutnat jako v řecké kavárně

23. července 2019 • 00:00

Ledové frappé s hustou pěnou je skutečnou delikatesou. Pokud je ovšem připravené tak, jak má být. Nejen české kavárny a restaurace totiž pod tímhle názvem obvykle servírují nápoje, které se originálu z Řecka podobají jen velmi vzdáleně. Naučíme vás proto, jak si to opravdové frappé snadno a rychle připravit doma s minimem nákladů.

V parných letních dnech osvěží a zároveň uspokojí chuťové buňky prahnoucí po chuti kávy. Pokud si ovšem objednáte frappé, přistane vám na stole nejčastěji vystydlá káva z pressovače nalitá na ledu, dolitá obvykle mlékem. V některých podnicích led dokonce nahrazuje kopeček vanilkové zmrzliny a nechybí ani čepice šlehačky. Frappé tam totiž zaměňují s klasickou ledovou kávou. Originální nápoj z Řecka má ale jasně daný způsob přípravy i použité ingredience.

Co budete potřebovat

I když řada milovníků dobré kávy tou rozpustnou opovrhuje, pro přípravu frappé se bez ní neobejdete. Nejlepší je ta s označením „crema“, která má podobu jemného kávového prášku. S ní totiž jemnou krémovou pěnu vykouzlíte mnohem snáz. Popřípadě sáhněte po klasické instantní kávě vyrobené původní metodou sprejování, ne mražení. Poznáte ji snadno, lyofilizovaná káva má na rozdíl od té sprejované velké krystalky s hladkým povrchem.

Pak už potřebujete jen frapovač, šlehač na mléčnou pěnu nebo ruční elektrický mixér, se kterými snadno zvládnete vyšlehat hustou a krémovou pěnu. Profesionální barmani to zvládnou i v šejkru, vy si ale raději na pomoc vezměte některý z uvedených elektrických spotřebičů. Aby bylo frappé přesně takové, jaké má být, neobejdete se bez vysoké sklenice, dlouhé lžičky, brčka, vody, případně mléka, a samozřejmě ledu. A pokud sladíte, tak také cukru. Půl lžičky doporučujeme i v případě, že dáváte přednost kávě hořké. Cukr vám pomůže docílit té správné konzistence pěny.

Pěna by měla být hustá a krémová

Samotná příprava je snadná a rychlá. Do sklenice dejte 2–3 vrchovaté lžičky rozpustné kávy, přidejte asi třetinu šálku studené vody, cukr a pusťte se do šlehání pěny. Ta by ve finále měla být hustá, krémová a měla by sahat asi do poloviny sklenice. Pak přidejte led a sklenici dolijte vodou nebo mlékem. Získáte lahodný a osvěžující nápoj s lahodnou pěnou. Frappé můžete připravit i jen z mléka.

Náš tip:
Pokud se chystáte na dovolenou do Řecka, může se vám hodit náš malý slovníček. S ním si hravě objednáte frappé přesně podle své chuti. Pokud nesladíte, chtějte frappé “sketo” (bez cukru), středně sladké je “metrio” (1–2 lžičky cukru), velmi sladké pak “glyko” (2–3, ale i 4 lžičky cukru). Jestli máte rádi zlatou střední cestu, řekněte si o “ena frappe metrio me gala” (frappé sladké tak akorát s trochou mléka).

Podívejte se, jak připravit domácí limonády, které v létě osvěží >>>

Autor: Lenka Chvostová