Zavařte si letošní úrodu do sladkého nálevu. V zimě vám kompot přijde vhod, ať už jako zpestření oběda, nebo jako něco na zub, když vás bude honit mlsná. S tímto receptem to navíc zvládnete levou zadní.
Letošní koronavirová samotka dodala gastronomické sebevědomí i těm, kteří se kuchyňskému prostředí dosud vyhýbali. Vlastnoručně upečený chleba, domácí housky, vlastní těstoviny, nákupy přímo od farmářů. Vytrvejte v této gastrojízdě a připravte poprvé domácí třešňový kompot. Až se totiž zima zeptá, co jste v létě dělali, vy budete připraveni.
Suroviny na třešňový kompot
Množství: 10 sklenic po 500 ml Doba přípravy: 40 minut + odstátí Cena: cca 250 Kč
3 kg pevných zralých tmavých třešní 3 lžíce soli nebo octa + 3 l vody 1,5 l vody 700 g krupicového cukru
Třešně zbavíme stopek a dáme do velké mísy. Zalijeme je 3 litry vody s octem nebo solí a necháme 2 hodiny odstát, abychom je zbavili případných červíků. Vodu pak slijeme, třešně důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat.
V hrnci svaříme 1,5 l vody s cukrem a rozvar necháme částečně zchladnout. Třešně rozdělíme do sklenic, zmáčkneme je a zalijeme vlažným cukrovým nálevem.
Okraje sklenic očistíme a pak zavařovačky uzavřeme víčky. Sterilujeme při teplotě 85 °C přibližně 15 minut.
Recept připravil Blesk Vaše recepty. Další skvělé sezonní recepty na pečení i zavařování najdete v červnovém čísle. V prodeji za 11,- Kč až do 30. 6. 2020!
Už máte červnové číslo časopisu Blesk Vaše recepty?
• Autor:
Blesk Vaše recepty